Reklama

Reklama

Dokonalá lež

  • USA The Good Liar (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Šarmantní podvodník Roy Courtnay si v životě nadělal spoustu problémů a stále jej pronásleduje jeho temná minulost. Když na internetové seznamce potká bohatou vdovu Betty McLeish, nemůže uvěřit svému štěstí. Námluvy ale neprobíhají zcela podle jeho představ. Postupem času Roy zjišťuje, že city které chová k Betty, a které měly být falešné, se stávají skutečnými a to začíná být pro Royův tajný plán opravdovým problémem. Poprvé ve své kariéře se Oscarová Helen Mirren a Ian McKellen setkávají na filmovém plátně. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (133)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Film k pasivnímu uspokojení líného diváka. Celou dobu víte, že musí jít o dvojitou hru, protože jinak by existence takového snímku od počátku ani nedávala smysl, ale přesto se celou dobu musíte jen dívat, jak se z té skutečné hry ani vám, divákovi, nic neprozrazuje. Až v poslední části si musíte nechat prozradit všechno, na co jste cca hodinu a půl jen pasivně čekali. Nebylo vám umožněno ani si postupně něco dovozovat, skládat si ze signálů vlastní pohled, rozvíjet a korigovat vlastní hypotézu, ani se těch příprav a realizací otevřeně spoluúčastnit. Nic. Je to nenápadně, zato jednoznačně vyděračský film, který diváka nejprve nechá pasivně a se spravedlivým rozhořčením sledovat, jak se někdo sobecký a bezcitný snaží využít, podvést a ožebračit někoho hodného a naivního, a pak divákovu potřebu satisfakce bez komplikovaných nuancí ukojí předvedením, že to celou dobu bylo ve skutečnosti naopak a že ten zdánlivě naivní byl nejen hodnější, ale i chytřejší a zkušenější a padouch dostal, oč si koledoval, a do vykopané jámy spadl sám. Skvělí herci z toho charakternější snímek, který by ctil náročnějšího diváka a přibral ho do hry tím, že by postupně odměňoval jeho vlastní intuici, rozum i cit, neudělají. Film v souladu se svým záměrem poskytnout povrchní katarzi pracuje i s jednoznačně definovanými postavami a odmítá cokoli problematizovat: všichni jsou - a to dokonce od malička, od dětství - buď stoprocentní good guys nebo bad guys, nic mezi tím. Je to tak banální a tuctové, že si to vůbec tak charakterní herce nezasloužilo, takže jejich angažmá může být matoucí. *** Jeden fascinující moment jsem ale přece jen vytěžila, kvůli kterému si tenhle snímek budu pamatovat přece jen se stopou vděku: když se Betty, která se opravdu celou dobu tváří jako kultivovaná středostavovská English lady, ocitne v Berlíně a stane poprvé před inkriminovaným domem, najednou má ve tváři, zblízka a ze zvláštního úhlu zabrané, tak úplně jiný, původní postavě natolik hluboce odcizený výraz a nadto tak specificky vyrýsovaný, že mi okamžitě blesklo hlavou - ona je Němka a tohle je její rodný dům. Klobouk dolů před takovým mistrovským herectvím, které se zhmotnilo v tomhle jediném kratičkém záběru, ne náhodou v závěrečné retrospektivě ještě jednou zopakovaném. *~ ()

Natalia_Budz 

všechny recenze uživatele

Ač někteří recenzenti píší, že je to vcelku předvídatelná zápletka (podobně jako se dříve točili krimi viz. Colombo, Poirot) tak bych řekla, že to není pravda. Ze začátku se to tváří jako normální snímek - starý prohnaný podvodník, stará důvěřivá vdova a podvodníkovo probuzení citů. Když došlo k lámání chleba - co, jak, proč - vůbec jsem to nečekala. Děj rozuzlení byl dle mého natočen skvěle. Herecké výkony skvělé a dvojice Helen Mireen, Ian McKellen prostě fungují. Objektivní pocit z filmu se mi píše těžko - kvůli spletitosti filmu ..nechci něco vyzradit. Spoiler!! V hlavě mi utkvěl tento citát, který jen podtrhává minulost... ,,Je zvláštní dělat věci, které sis v životě nedokázal představit... A aby si prožil další den děláš je zas a znovu... Je to čím dál tím horší... Tajemství mezi tebou, Bohem, ďáblem a mrtvými... Člověk se pak stane dokonalým lhářem." ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Good Liar" reálne žiadne výrazne prekvapenia nemá. Alebo svoje tvrdenie poupravím. Zaujímavé je rozuzlenie. Ku ktorému sa však nemáte žiadnu šancu logickým sledovaním deja dopracovať. Pretože žiadne signály tu reálne nie sú. Musíte si na neho počkať. Stačí aby ste si prečítali anotáciu a pochopíte akým smerom film pôjde. Takéto filmy vznikajú podľa určitých šablón. A tým pádom záver má najlepšie momentky filmu, no súčasne viete, že ten záver príde. Takže nebudem to ďalej rozvíjať, poďme si povedať o ostatných veciach v tomto filme. V prvom rade sú tu herecké výkony. Čo sa dá povedať o Ianovi McKellenovi a Helen Mirren? Obaja sú vynikajúci. Hrajú to veľmi presvedčivo. Osobne by som však povedal, že Mirren tu má ešte o niečo navrch. Miestami som si hovoril, že jej to skoro až verím. Skoro jej až verím tu veľkú naivitu, ktorou Betty oplýva. Ale ako som povedal, vieme ako to dopadne. Najzaujímavejšie časti sú pre mňa flashbacky. Pretože tam som nemal dôvod neveriť ich pravosti. Pôsobilo to veľmi skutočne. A potom je tu rozuzlenie celej tejto hry. A to je rozhodne najlepšia časť filmu. Keď si to celé dáte dokopy, všetko dáva oveľa lepší zmysel. Možno by ma to bavilo viac, keby sme to mohli vnútorne zistiť nejako inak než cez veľkú dávku expozície, no funguje to skvele. Zvyšok filmu je podľa mňa okey. Tie scénky majú ducha a atmosféru, no pre jednoznačnosť a priehľadnosť príbehu sa to nevie moc výraznejšie vybudovať. Takže sú to len scénky, ktoré idú za sebou. Myslím si, že ak si prečítate anotáciu a znie to ako film, ktorý sa vám bude páčiť, môžete byť s výsledkom spokojní. Je dostatočne zaujímavý a má dobré momentky. No ak máte pocit, že to nemá nič na ponúknutie, asi by som sa tu moc nezdržoval. Zhodnoťte si, na ktorej strane sa nachádzate a uvidíte sami. Hodnotenie: B- ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem vůbec nechápal, kam se snímek bude ubírat a co vůbec tvůrci zamýšleli, když dali vzniknout tomuto snímku. Většinu filmu jsem jen sledoval (nutno podotknout, že excelentní) výkony dvou hlavních protagonistů, a sice Paní herečku Helen Mirrer a Pana herce Iana McKellena. Film se nesl v pozvolném tempu, bez nějakých velkých dějových zvratů či silných dramatických momentů. Vše se "vleče" do zdárného finále, které je naprosto odzbrojující, šokující a nečekané. V tu chvíli začal konečně snímek dávat smysl a divák konečně pochopí, proč se v minulých 90 minutách dělo to, co se dělo. Nicméně si filmaři mohli dát více záležet na příběhu jako celku a nenechat veškeré rozuzlení a dějové zvraty na závěr filmu. Netvrdím, že jsou ty první 2/3 zbytečné, ale mohly by mít slušnější spád a lepší propracovanost. Takhle se sází víceméně jen na výkon hlavních postav, což je ve finále velká škoda. Lepší scénář a příběh, který by byl podpořen skvostnými výkony hlavních herců, by fungoval daleko lépe. 6/10. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

První polovina vypadá jako pozorování "šmejdů" v akci než jako napínavé krimi. Druhá polovina si začíná hrát s fantazii, kdy nic nebude takové jaké se zdá a s postupným přibýváním času se mi líbila ta zamotanost a jak se nakonec z toho všeho vybruslí. Oba hlavní herci dělají co můžou a dělají to dost dobře. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Jméno autora Nicholas Searle je prý pseudonym chlápka, který kdysi pracoval pro státní bezpečnostní složky, než v roce 2011 odešel do důchodu a dal se na psaní. Dokonalá lež je jeho debut, který vypiloval v průběhu online kurzu literární agentury Curtis Brown Creative. Ta pak zařídila, že se o text na podzim 2015 porvaly nakladatelské giganty. (Petr.Kocfeld)

Reklama

Reklama