Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co se snímku „Pátek třináctého 3“ nemůže upřít, to je ono jedno privilegium, které se zde skrývá. Jedná se o privilegium v rámci série, a to skutečnost, že si zde Jason poprvé nasadí brankářskou masku, kterou má pak i po zbytek série a kterou se konečně stal opravdu ikonickým a snadno zapamatovatelným. Je to ale snad jediná věc, proč má cenu tenhle film v rámci série zmiňovat. To je docela škoda. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Standardní slasher, který již dnes ničím mimořádným nepřekvapí. Omladina u Křišťálového jezera má své dny sečtené. Nezničitelný Jason likviduje jednu oběť podruhé a mezi tím střídavě ukazuje svoji zhyzděnou tvář a brankářskou masku. Kromě mačety dojde na vidle, harpunu i drcení hlavičky, až odletí očičko. Běžné gore jako useknutá ruka nevyděsí, nejhezčí moment je asi použití mačety v houpací síti. Falešné lekačky, nedostatek sexu i krve, místy fajn atmosféra, místy trochu komedie - hlavně závěr je spíše k smíchu. Jako oddechovka dobré. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Třetí Pátek jsem viděl poprvé v polovině devadesátek na ORF1 s podtitulem Und wieder ist Freitag dreizehn. V rámci série je památný tím, že Jason v polovině děje poprvé nafasuje svou ikonickou masku (kdo to vymyslel, je bez prdele génius, ta maska mu fakt sekne) a že byl stejně jako o rok mladší trojky Čelistí a Amityville natočen ve 3D. Takže se připravte na spoustu vražedných nástrojů (prim hrají tentokrát vidle) zabodávaných do kamery nebo v detailu trčících z těl obětí, nemluvě o chuťovce "Jason rozmáčkne týpkovi hlavu a z té vyletí oko do kinosálu", nebo fórcích jako podávání jointa do kamery. Jinak trojka patří se čtyřkou a sedmičkou, kterou jsem z celé série viděl jako první, k mým nejoblíbenějším dílům, je tu solidní bodycount, pěkný holky i pár fajn mordů (Jason sekne kluka chodícího po rukou mačetou do rozkroku) a vrátil se i Volkswagen brouk ze dvojky :) I když dneska už je to na mě moc zdlouhavé (hned úvodní dvojitá vražda) a přiblblé a třetí hvězdičku dávám z čiré nostalgie. V závěru se dočkáte parafráze kultovní závěrečné scény z jedničky - dívka se ráno po masakru probouzí v kánoi na jezeře a... ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůžu ani po letech dostat z hlavy, což je pro můj vztah ke slasherům dost příznačné – hrozně mě baví nad nimi přemýšlet a sledovat jejich všemožné meta-aktualizace, jenže samotné “kanonické” snímky mnohdy moc zábavné nejsou. A že se fakt snažím. Trojka je vlastně všechno, co si většina diváků představí, když se řekne Pátek třináctého. V jedničce má Jason jen trošku mokré cameo a dvojka ho ukazuje hlavně s pytlem na hlavě. Právě třetí díl mýtu Crystal Lake nasadí legendární hokejovou masku. Opravdovej status nascendi týhle trochu přeceněný série. // Když se řekne Pátek třináctého, drtivé většině diváků se vybaví buď jméno Jason Voorhees nebo brankářská maska s mačetou – první tři filmy jako by se slily v jedno encyklopedické heslo. Paradoxně asi nejzajímavější je tohle ve vztahu k Nispelovu remaku z roku 2009, který svou encyklopedičnost okázale přiznává, protože explicitně rekapituluje nikoliv jedničku, ale právě heslo celé trilogie. // Part III jsem viděl po letech, takže mě dost překvapila. Brilantních je hlavně posledních pár minut, které důmyslně variují konec jedničky a také učebnicová práce s konceptem “final girl”. Zároveň nejde jen o Pátek třináctého 3, ale Pátek třináctého 3D! Takže obsahuje spoustu nádherně podivných eye-candy momentů, jež exploatují formát. Někdy doslova lítají oči, jindy jde o výborné výstřely harpunou. // Jenže trojka je také slasher, v dobrém i špatném. Takže dlouhá pronásledování, líná práce s napětím a jistá monotónnost zápletky ne vždy vyváží ty nádherně ujeté vraždy. // Možná o něco víc fascinující může být to, co ve filmu není! V jedné z raných verzí scénáře měl Jason znásilnit hlavní hrdinku, ale scéna se nakonec nerealizovala. Do jisté míry lze tento záměr chápat jako definitivní završení jeho démonizace, přeci jen mělo jít o trilogii a vrah zde byl lehce deformovaný, leč poměrně standardní člověk. Zatímco hororové násilí je v žánru normativní, to sexuální by zrod odpudivého záporáka dokončilo. Jenže to by mohlo, zcela hypoteticky, komplikovat jeho návrat v případných pokračováních. Znásilnění definitivně naruší divácké sympatie k nezničitelnému řezníkovi, ba co víc – polidští ho. Vývoj série později směřoval k ustavení Jasona jako nadlidského přízraku, sexuální touhy by ho snesly zpátky na úroveň lidí. Teď to nemyslím nijak reduktivně teleologicky (“studio chtělo dlouhou sérii, a proto Jason nikoho neznásilnil”), spíš jako zamyšlení. Ustoupilo se od lidských tužeb k nadlidskému monstru, což dovolilo ironizované pokračování Jason žije, nadpřirozenou Novou krev a definitivní příklon k pekelné mytologii ve Final Friday. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třetí část už přivádí na scénu Jasona v jeho ikonické podobě, v níž se nesmazatelně zapsal do srdcí svých fanoušků. Poprvé si totiž nasadil masku hokejového brankáře a stává se hrůzostrašným strojem na zabíjení. Trojka pokládá pro celou sérii koleje, z kterých vlak téměř všech následujících pokračování prakticky nesjede. Jason přežívající, kroužící, kydlící a mrtvý. Postupně ztrácí svou původní motivaci, jíž byla pomsta a stává se pouze ztělesněním zkázy a nástrojem smrti. Smrti, kterou není možné usmířit ani zastavit. Jako nenasytný predátor zabíjí všechny, kteří se zatoulají do jeho teritoria. Tentokrát to bude „překvapivě“ opět skupinka mladých nadrženců, kterým se místo očekávané pohody plné píchání a dalších radovánek dostane poněkud odlišného povyražení, nutno však poznamenat, že píchání si docela užijí, jen to bude jinam a něčím jiným. Mačeta, harpuna, elektrický proud či vidle jsou jen krátkým výčtem různorodých způsobů, jak dospět už potřetí k nirváně. A já tam zase dospěl. Skutečný zrod legendy si zaslouží jedině plné hodnocení. Edit komentáře a hodnocení po příznačných 13 letech (původní komentář utopen v Křišťálovém jezeře, původní hodnocení ****) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (29)

  • Amy Steel, která ztvárnila postavu Ginny ve filmu Pátek třináctého 2 (1981), byla nabídnuta možnost zahrát si stejnou roli i ve třetím pokračován. Herečka ale roli odmítla. (Stocki)
  • Film byl původně uveden do kin ve 3D formátu. (Stocki)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno