Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůžu ani po letech dostat z hlavy, což je pro můj vztah ke slasherům dost příznačné – hrozně mě baví nad nimi přemýšlet a sledovat jejich všemožné meta-aktualizace, jenže samotné “kanonické” snímky mnohdy moc zábavné nejsou. A že se fakt snažím. Trojka je vlastně všechno, co si většina diváků představí, když se řekne Pátek třináctého. V jedničce má Jason jen trošku mokré cameo a dvojka ho ukazuje hlavně s pytlem na hlavě. Právě třetí díl mýtu Crystal Lake nasadí legendární hokejovou masku. Opravdovej status nascendi týhle trochu přeceněný série. // Když se řekne Pátek třináctého, drtivé většině diváků se vybaví buď jméno Jason Voorhees nebo brankářská maska s mačetou – první tři filmy jako by se slily v jedno encyklopedické heslo. Paradoxně asi nejzajímavější je tohle ve vztahu k Nispelovu remaku z roku 2009, který svou encyklopedičnost okázale přiznává, protože explicitně rekapituluje nikoliv jedničku, ale právě heslo celé trilogie. // Part III jsem viděl po letech, takže mě dost překvapila. Brilantních je hlavně posledních pár minut, které důmyslně variují konec jedničky a také učebnicová práce s konceptem “final girl”. Zároveň nejde jen o Pátek třináctého 3, ale Pátek třináctého 3D! Takže obsahuje spoustu nádherně podivných eye-candy momentů, jež exploatují formát. Někdy doslova lítají oči, jindy jde o výborné výstřely harpunou. // Jenže trojka je také slasher, v dobrém i špatném. Takže dlouhá pronásledování, líná práce s napětím a jistá monotónnost zápletky ne vždy vyváží ty nádherně ujeté vraždy. // Možná o něco víc fascinující může být to, co ve filmu není! V jedné z raných verzí scénáře měl Jason znásilnit hlavní hrdinku, ale scéna se nakonec nerealizovala. Do jisté míry lze tento záměr chápat jako definitivní završení jeho démonizace, přeci jen mělo jít o trilogii a vrah zde byl lehce deformovaný, leč poměrně standardní člověk. Zatímco hororové násilí je v žánru normativní, to sexuální by zrod odpudivého záporáka dokončilo. Jenže to by mohlo, zcela hypoteticky, komplikovat jeho návrat v případných pokračováních. Znásilnění definitivně naruší divácké sympatie k nezničitelnému řezníkovi, ba co víc – polidští ho. Vývoj série později směřoval k ustavení Jasona jako nadlidského přízraku, sexuální touhy by ho snesly zpátky na úroveň lidí. Teď to nemyslím nijak reduktivně teleologicky (“studio chtělo dlouhou sérii, a proto Jason nikoho neznásilnil”), spíš jako zamyšlení. Ustoupilo se od lidských tužeb k nadlidskému monstru, což dovolilo ironizované pokračování Jason žije, nadpřirozenou Novou krev a definitivní příklon k pekelné mytologii ve Final Friday. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Standardní slasher, který již dnes ničím mimořádným nepřekvapí. Omladina u Křišťálového jezera má své dny sečtené. Nezničitelný Jason likviduje jednu oběť podruhé a mezi tím střídavě ukazuje svoji zhyzděnou tvář a brankářskou masku. Kromě mačety dojde na vidle, harpunu i drcení hlavičky, až odletí očičko. Běžné gore jako useknutá ruka nevyděsí, nejhezčí moment je asi použití mačety v houpací síti. Falešné lekačky, nedostatek sexu i krve, místy fajn atmosféra, místy trochu komedie - hlavně závěr je spíše k smíchu. Jako oddechovka dobré. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Sprievodca hrôzy zostáva na slobode. Steve Miner dostal medzi dvojkou a trojkou porážku. Inak si neviem vysvetliť razantný prepad kvality a atmosféry. Jason Voorhees síce prvýkrát v ságe dostáva kultovú hokejovú masku, ale čo z toho, keď 3-D trojka je taká zlá, ako len sequel slasheru môže byť? Nevýrazné a málo vyzlečené postavy, tupý kosič Jason (zbavený tajomstva), triviálna výprava, priemerné vraždy. Pocit ohrozenia prostredníctvom vtieravej kamery zmizol a mrazivé gore takisto nikde nie je. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou první tři díly této série. Ačkoliv se mi líbily všechny téměř stejně a přišly mi na stejné úrovni (protože to beru s nadhledem a jen jako zábavu), třetí díl je lepší než druhý, ale o chloupek slabší než ten první. Z tohoto dílu dýchá plně atmosféra 80. let a také je konečně cítit pořádná "béčkovost". Do filmu přibyl humor, je tu více mrtvých, hloupá vsuvka s motorkáři (kteří jsou naštěstí zlikvidováni poměrně rychle, v tom jsem Jasonovi fandil), ale trochu se vytratila atmosféra, ačkoliv v některých chvílích byla možná nejhustější za všechny dosavadní díly. Třetí díl v mnohých scénách, vraždách a situacích kopíruje předešlé díly, ale jindy zase překvapí. Závěrečná naháněčka mi dost připomínala tu z prvního dílu (Jason také rád hází mrtvoly do oken, to má po mamince), bohužel byla také chvílemi trochu natahovaná, takže zatím je pro mě nejlepší ta ze druhého dílu. Herecké obsazení mi nevadilo, charaktery mi přišly lepší než ve dvojce a bylo tu i dost pěkných děvčat. A hlavně dostal Jason konečně svoji masku, ve které mu to sluší nejvíc... ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Friday the 13th Part III pokračuje přímo tam, kde druhý díl skončil... Po divoké noci, kdy obsazenstvo kempu u Křišťálového jezera značně prořídlo, přijíždí další skupinka teenagerů a tři motorkáři, aby se setkali s jedním z nejvýkonějších masakrátorů v dějinách filmového hororu... S Jasonem Voorheesem... A protože se jedná o skvělý slasher a Jason navíc konečně dostane na ksicht hokejovou masku, která se během desitiletí stala jeho poznávacím znamením, je tento díl asi tím nejlepším z celé série... ()

Galerie (136)

Zajímavosti (29)

  • Jediný díl série, kde žádná z postav nezmíní jméno Jason. (Chatterer)
  • V tehdejším západním Německu proběhla premiéra v pátek 13. května 1983. (Stocki)

Reklama

Reklama