Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi nás často zásobujú vojnovými filmami, ale v posledných rokoch mám pocit akoby točili pre detské publikum max. tínedžerov. Nemeckému hajzlovi dáme na ksicht jazvu, aby bolo jasné kto je na strane zla a kto na tej opačnej, pridáme kopu spomalených záberov nech je to cool pre mládež a zápletka nemusí byť nič moc aj tak tomu p...u rozumejú, hlavne nech je to akčné a stále sa niečo deje. Od vážneho a poctivého vojnového filmu to má ďaleko, aj keď niektoré scény sú fajn. Oceňujem scény z vnútra tanku, ktoré predsa len nie sú časté, ale inak iba priemer, ktorý stačí vidieť iba raz. 60%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruská verze odpadové hollywoodské produkce. 1)  Chvílemi mi připadalo, že si tvůrci dělají z války legraci. Dialogy, občasné hláškování a styl kamery i režie (o hudbě nemluvě) působí jako parodie amerických akčních filmů. Ale ona to parodie není. Ploditelé tohoto filmu prostě z hollywoodských akčňáků převzali jen to špatné._____ 2)  Patrná snaha o líbivost navzdory různým scenáristickým nesmyslům rovněž působí směšně._____ 3)  Po odpadové první části následuje druhá část v koncentračním táboře, která je už zajímavější, ale stále nepřekročí limity, o kterých píši výše._____ 4)  39letý Němec Vinzenz Kiefer (německý tankista Jäger) mi usnadnil přežít tohleto mučení lechtáním. ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Reklama na ruské tanky. Nové Železné srdce se nekoná. Fandové sice ocení slow-motion letících protipancéřových střel, jak se provrtávají trupy tanků. Všude vše efektivně vybuchuje, občas pěšácká přestřelka. Jen by to vlastenectví nemuselo být tak okaté, až Bayovsky přehnané. Jeden tank se bez větších problému "prostřílí" německou pevností a dějově mimo jiné ukazuje především souboj ruského a německého tanku, vedeného parťákem Simira Gerkhana. Potěšily známé místa z natáčení. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Rusko už mě několikrát přesvědčilo že umí točit velkolepé a dech beroucí válečné filmy. Tady musím chválit úplně všechno, herci skvělý, soundtrack nebezpečný, prostředí na bitvy dokonalé, a to nejlepší válečné tankové bitvy. Nezkutečná řezba kdy se člověk ani chvíli nemůže nudit, zpomalené záběry fascinující. Mohl bych tady chválit každou minutu téhle bomby protože každá vteřina byla promyšlená a tady se rozhodně nešetřilo, tomu říkám příběh na obrazovce který nemá chybu. Válečná tanková bomba. Parta bojovníku která je sympatická a drží při sobě a jdou za vlast po hlavě po smrti, něco nezkutečné. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Pokud by se mělo jednat o parodii typu Žhavé výstřely, tak dobrý. Obývám se však, že zde měl soudruh režisér jiný cíl. Vytvořil tak nesmyslné propagandistické dílko s přitroublou zápletkou, hloupými efekty a neustále se zpomalujícími záběry (Rusové ani jinak točit neumí). Na pobavení dobrý, ale nevím co na to říkají tisíce tankistů, kteří v T-34 obětovali své životy. Jestli by je tato taškařice potěšila. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován. (Paity)
  • Režisér a scenárista Aleksey Sidorov si stanovil za úkol „vyprávět příběh války takovým způsobem, aby uchvátil mladé a nezpůsobil polemiku mezi těmi, kteří si stále pamatují Velkou vlasteneckou válku“. (Paity)
  • Obrnené transportéry vo filme sú povojnové československé OT-810. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama