Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli." Ani tahle báchorka z bolševické čítanky o tanku, který "osvobodil" Prahu, se nevyrovná filmovému nesmyslu s názvem T- 34. Mohlo by to fungovat jedině jako hodně opožděná ruská odpověď na nepříliš vtipné francouzské komedie z druhé světové války, ale to by nesměl být snímek natočen stejně otravným způsobem jako Město 44 nebo Stalingrad (2013). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hej, Fritzi. Diesel do polna, verštéhn??? Veľmi dobre spracovaný film s novým nápadom, ktorý vojnové filmy z druhej svetovej vojny oživil. Veľmi dobré zábery s kabíny tanku striedajú pekné detaily na vystrelené náboje, celé sa to odohráva v peknom prostredí, hudba je vynikajúca (najmä Labutie jazera pri skúške T-34 v koncentračnom tábore) a hlavne postavy si sympatie diváka získajú veľmi rýchlo, pretože sú príliš obyčajný. OD zakomplexovaných liberálnych proamerických fašistov film dostáva nízke hodnotenia, čo je prirodzené, lebo ich intelekt je príliš nízky nato, aby sa od NATO odosobnili :-D . Zábery tankov či už v ruskej dedine alebo pri prejazde lesom v Nemecku nemajú chybu, a Fritzko ktorý potom, ako zbadá ruský tank na svojej čerpacej stanici rýchlo schováva nacistickú vlajočku príjemne potešili... ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

JESTLI SE NAUČÍTE BOJOVAT S RUSY, S ANGLOSASY SI MŮŽETE HRÁT JAKO KOČKA S MYŠÍ. - Tak takhle bojují Rusové a takhle Rusové točí válečné filmy. Obojí na jedničku! Nejlepší scéna - tankový balet na hudbu z Labutího jezera. - - - (T-34 byl první sovětský tank, který vjel brzy ráno 9. května 1945 na území Prahy. Jeho velitel Ivan Grigorijevič Gončarenko padl v boji s německými tanky na Klárově.) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pravda nesmí stát v cestě dobrému příběhu a myšlenka hrdinných tankistů, kteří si bránu pekla otevřou služebním vozem,  je zábavnější, než by se jeden nadál. Film v rámci válečných hrdinských děl vyzdvihuje to, že nepřítel je personalisován do důstojného soupeře. V bídě a zmaru boje proti výrazné přesile, stejně jako v koncentračním táboře, je pár vydařených odlehčujících momentů. Pokud film pojmeme jako válečnou fantasy, jíž nepochybně je, ať byl počáteční záměr tvůrců jakýkoliv, nemůžou nám divácky vadit ani triky jako z počítačové hry. Od prvního válečného filmu, co jsem kdy viděla, mě nepřestalo těšit, když Němci nějakým způsobem ostrouhaj. Tady třeba ostrouhali most. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rus to je len vodka, vojna a mafia. Podľa toho aj točia filmy. Neviem či snáď 7 z 10 ruských filmov nie je o druhej svetovej vojne, kde boli takí udatní a zvíťazili, hoci každý vie za akú cenu ľudských životov. Keby bola ruská armáda tak dobre vybavená technicky i mentálne ako v tomto filme, tak nerozumiem ako vo vojne mohlo padnúť vyše 20 miliónov Rusov. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Vo filme si môžte všimnúť, že pri cestách sú moderné označovníky. (Johnny.ARN)
  • V koncentračním táboře na appellplatzu si můžeme všimnout i českého herce Josefa Cardy, v roli vězeňského kápa. (Monellito)
  • Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován. (Paity)

Reklama

Reklama