Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle se Anglánům povedlo. Nemusím tím samotný Brexit, myslím tím film Brexit. Ekonomické téma zhmotnili kvalitní filmařinou a představili mi období před Brexitem, které způsobilo, že se v Anglii nakonec rozhodli o vystoupení z Evropské Unie. V cizině jsem zažil mnoho Anglánů a je mi jasné, že když si můžou myslet, že Praha je samostatná země a Českou republiku neznají, tak stačí, aby na ně nějaký místní Tomio udělá oči, ukázal, proč je dobré vystoupit z EU a oni ho bez skrupulí následovali. Nic ale není tak povrchní, jak na první pohled vypadá a hlavní postava v podobě neuvěřitelně civilního Benedicta Cumberbatche, kterého byste si v tu chvíli spletli s místním intelektuálem v hospodě u Tetřeva, mi tu osvětlil celou řadu věcí, díky kterým na Brexit koukám z trošku širší perspektivy. Hodně zajímavý a dobře natočený film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stylizace do "wannabe sorkinovky" sedne, co citelně chybí je odstup. Třeba by si pak autoři odsputili dětinské ztvárnění (rádoby) politiků (ne, že by si to nezasloužili, ale patří to do zcela jinak pojatého filmu) a předně by měli více informací čili by nemuseli tak neškodně klouzat po povrchu. Dalo se to pojmout jako souboj dvou lídrů kampaní à la Duel Frost/Nixon, mohlo to jít po "rozervané duši Británie" a zahryznout se to do příčin pod povrchem, do opomíjené části populace, mohlo se zabrousit do tajů cílené "reklamy" a práce s daty ze sociálních sítí, do... Ne, že by to tu vše nebylo. Je, ale tak povrchně a letem světem, že pokud jste četli aspoň jeden článek o příčinách Brexitu (potažmo zvolení Trumpa apod.), tak to neřekne nic nového; natož pak zajímavého. Přesto to má tempo, vynikající výkony a několik působivých scén (druhé sezení s focus group, pokec po práci nad pivkem a finální monolog před komisí). ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch exceluje ve snímku, který velmi podrobnou optikou reflektuje dění v zákulisí obou kampaní zainteresovaných do referenda o brexitu. Snímek Brexit má rovněž velmi svižný spád, což v kombinaci s dobře napsaným scénářem zaručuje to, že i divák této kauzy téměř neznalý se nebude v záplavě jmen a informací ztrácet. Skvělá práce! „It´s about the soul of our country. I worry. I worry that we won´t be able to heal, that this has created a type of debate, a politics that is unsophisticated, uncivilised and, worst of all, unkind.“ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Azda trochu komplikovaný jazyk spôsobí, že to mnohých divákov omrzí, ale nasadenou dynamikou a zaujímavým pohľadom do "zákulisia" brexitu bude každý vytrvalec odmenený. Príbeh mapuje obdobie od vyhlásenia referenda po jeho ukončenie. Benedict Cumberbatch je vo svojej úlohe skvelý a je vidieť, že mu tento typ postáv sedí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je mi z toho všeho kolem Brexitu už velice nevolno. Ale pokud se vyhnu politologickým problémům, které mám vzhledem k svému oboru na stole každý den a zmíním pouze film samotný, resp Benedicta Cumberbatche, který si opět (například po Patricku Melrosovi) vyhlídl roli přímo na tělo a po anglicku jej vystihl dokonalým způsobem, budu až na nějaké scény (jakoby vytržené úplně z hlavního konceptu) veskrze pozitivní. Nutno říct, že ambice tu nejsou nijak větší než je u televizního filmu (HBO) pro danou oblast (hlavně EU, v US to nikoho zajímat nebude) obvyklé, ale jako takové levnější a dobře zrežírované drama plně dostačující. A samozřejmě velice poučné. BTW : Film končí tam, kde má nastoupit Theresa May a pokud sledujete aktuální dění, jistě byste se nedivili, kdyby za pár let přišel sequel. Bude to totiž ještě divoké...7/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama