Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Autoři tohohle filmu zjevně nebyli fanoušci opuštění unie. A je to vidět. Stejně, jako když udělali levicově zaměření filmaři životopis o Margareth Thatcherové (btw, málokdo je světonázorem tak daleko od Thatcherové, jako Maryl Streepová). Tahle tendenčnost, třeba v zobrazení Farage nebo dalších sponzorů a podporovatelů Leave křídla, filmu strašně škodí. Jinak to má tempo, napětí, dobrý výběr klíčových momentů a argumentů, i docela hezky zobrazenou britskou společnost prostřednictvím focus grupy... Kde samozřejmě jsou ti chytří, vzdělaní a pokrokoví zároveň černí nebo alespoň Indové, zatímco leavers jsou zaostalí, hloupí, bílí a chudí. Poklonu si zaslouží Cumberbatch, který toho svého geniálního sociopata vystřihl opět na výbornou a celý film táhne velmi energicky dopředu. Dal jsem 85 % a to už znamená, že mě to bavilo. A to teda bavilo. Takhle dobrý film o takhle čerstvé události... 350 milionů liber týdně. A Turecko!!! Zároveň dodávám, že podprahová linie příběhu, že mělo jít o souboj nudné pravdy s efektivnější lživou kampaní považuju za nesprávnou. Kampaně jsou vždycky zjednodušující a o sloganech, manipulující bývají obě strany a... jak jedna z postav podotýká... život je málokdy o tom, že je něco binárně jen černé nebo bílé. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Keď je raz téma pre mňa nezaujímavá, tak sa môžu herci aj s režisérom pokakať a nedám tu hviezdičiek blížiacich sa ku premršteným 73%. Táto medializovaná téma, ktorá sa na Slovensku 95% ľudí vlastne ani netýka je typická. Zasierať ľudom myseľ nepodstatným, čo mal napr. americký prezident na večeru, alebo kde sa britská kráľovna vysrala, ale dôležité veci obchádzať, či bagatelizovať. Jediné čo ako tak podstatné je fakt, že tam mnoho Slovákov pracuje a vystúpenie z EU im z komplikuje trošku život, ale a čo? Ľudia chodia na dovolenky do Egypta, Tuniska, alebo na Kubu. Priberieme ich do EU, aby sa ľudom jednoduchšie chodilo na dovolenky? Keď nechcú byť v EU, tak nech idú do pi*i a nech sa im nikto z EU nepoklonkuje a nepchá do prdele. A propagácia vecí a názorov je úplne bežná v Európe od 2.svetovej. Kto nepropaguje neuspeje! ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi moc nelíbilo, jak lacině jednostranně scénář vykresluje probrexitové politiky - málem jako pekelníky (chyběly jen rohy) nebo jako mafiány od Scorseseho (chyběly jen italské přízvuky). Ale postupně se toho film zbavil, když se víc a víc soustředil na Cumberbatchova žraloka Cummingse, no a když do hry vstoupil ten - promiňte - hňup Johnson, už mi nějaká jednostrannost vůbec nevadila, naopak. Brexit (film) nabídl řadu důležitých námětů k zamyšlení, otazníků i vykřičníků, a hodně toho říká zdaleka nejen o současné Velké Británie. Konec rozhodně patří k těm nejsmutnějším závěrům filmů, jaké jsem v poslední době viděl. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Azda trochu komplikovaný jazyk spôsobí, že to mnohých divákov omrzí, ale nasadenou dynamikou a zaujímavým pohľadom do "zákulisia" brexitu bude každý vytrvalec odmenený. Príbeh mapuje obdobie od vyhlásenia referenda po jeho ukončenie. Benedict Cumberbatch je vo svojej úlohe skvelý a je vidieť, že mu tento typ postáv sedí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je mi z toho všeho kolem Brexitu už velice nevolno. Ale pokud se vyhnu politologickým problémům, které mám vzhledem k svému oboru na stole každý den a zmíním pouze film samotný, resp Benedicta Cumberbatche, který si opět (například po Patricku Melrosovi) vyhlídl roli přímo na tělo a po anglicku jej vystihl dokonalým způsobem, budu až na nějaké scény (jakoby vytržené úplně z hlavního konceptu) veskrze pozitivní. Nutno říct, že ambice tu nejsou nijak větší než je u televizního filmu (HBO) pro danou oblast (hlavně EU, v US to nikoho zajímat nebude) obvyklé, ale jako takové levnější a dobře zrežírované drama plně dostačující. A samozřejmě velice poučné. BTW : Film končí tam, kde má nastoupit Theresa May a pokud sledujete aktuální dění, jistě byste se nedivili, kdyby za pár let přišel sequel. Bude to totiž ještě divoké...7/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama