Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

the_weaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neschopnosť vedúcich aparátčikov najlepšie vynikne v priamej konfrontácii s odborníkmi a tej im v tomto dieli bolo naložené požehnane. Najviac však desili katastrofické scenáre z úst vedcov, ktorým sa mi ani dnes nechce veriť; tým skôr, že od ich naplnenia ľudstvo delila len odvaha troch ľudí a pár dní. ()

Ficka_CZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drobné nedostatky (fakta vs. fikce) - Dle tvůrců jsou tři dobrovolníci, kteří jdou otevřít ventily rezervních nádrží zaměstnanci elektrárny. Ve skutečnosti jediným zaměstnancem, který se této operace zúčastnil, byl Ananěnko. Bezpalov a Baranov byli vojáci, kteří se (také dobrovolně) k Ananěnkovi přidali. Plus fakt, že Mi8, který (jako Jednička) hned při prvním zásypu spadne poté, co zavadí o lano jeřábu, spadl ve skutečnosti až někdy v říjnu při pokračování zásypu reaktoru. Ale i přes tyto nedostatky musím konstatovat, že takhle dokonale vykreslenou atmosféru jsem už dlouho nezažil. Tvůrci si můžou plácnout přes rameno.. a klidně i dvakrát. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "I prefer my opinion instead of yours." Je po havárii a nyní je potřeba vyřešit, co bude dál. 2. epizoda nejen až dokumentárně odhaluje, jak probýhal postup likvidace havárie během prvních 30 hodin, ale také ukazuje fungování sovětského režimu v přímém přenosu. Tedy kdo komu velí a co je vůbec zač. Šéf jaderné energetiky jakožto vyučený švec? Není problém. Šéf průmyslu jako bývalý betonář? V SSSR naprosto normální. Ačkoliv se postavy Legasova a Ščerbiny liší od reálu, v příběhu fungují tak, jak mají i s občasnými polopatickými technickými vysvětlivkami pro pomalejší. Vsadím se, že podobné přirovnání neutronu k letící kulce skutečně musel někdo použít, aby vysvětlil tupým sovětům fungování radiace. Jakýkoliv typ diváka má díky tomu výhodu, že se opravdu něčemu přiučí. Trochu škoda, že legendární pád helikoptéry zde vypadá, jako by za něj mohla radiace a nikoliv lano jeřábu (ačkoliv je viditelné jeho přestřižení). Menší historické lapsy však vynahrazuje přepečlivá režie, která ví, kdy má být seriál zticha a ponořit diváka do vrzajících zvuků smrtelného prostředí elektrárny. Jak evakuace města, tak i brouzdání zatopenými nádržemi jsou scény jako vystřižené z hororu. Černobyl vás prostě nenechá vydechnout. 100%. ()

Morb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Byl jsem napjatej od pvní do poslední sekundy. Ty poslední 3 vteřiny mě dostaly na hranici extáze, kde jsem myslel, že prasknu. SIlných momentů je tam ale víc. Objevuje se tam hodně nových postav a popravdě ty vedlejší z prvního dílu se dostávají až na třetí kolej, což mě trochu mrzí. Třeba se k nim vrátí nějaký z dalších dílů. Popravdě už moc nevím, co nového by měly nové díly ještě přinést. Navíc, když budou ještě tři. Nicméně z prvních dvou jsem nadšenej. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Použité televizní zpravodajství americké NBC a sovětské státní televize jsou autentické, stejně tak hlášení o evakuaci v pripjaťském místním rozhlasu. (Skalda1989)
  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)
  • K pádu vrtulníku ve skutečnosti došlo až po několika měsících, přesně 2. října 1986. (Duoscop)

Reklama

Reklama