Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Mejlaprod 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k poměrně slušnému dodržení autenticity mě mrzí havárie vrtulníku jakožto prvního, který se přiblížil k ohnisku nehody.. Ve skutečnosti byla tato havárie až půl roku po výbuchu reaktoru a stál už i ochranný sarkofág. Stroj zavadil rotorem o lana jeřábu, který tam ještě v té době stát ani nemohl. Jinak smekám nad věrným americkým ztvárněním tehdejšího SSSR a castngem. Výborná práce! ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Běhá z toho úplně mráz po zádech, co všechno v té době bylo možné. Zkostnatělost, arogance, ignorance a naprostá neschopnost je to jediné, čeho měli sovětští soudruzi v čele s generálním tajemníkem Gorbačovem takříkajíc na rozdávání. Jediní rozumní lidé, kteří se v průběhu tohoto příběhu našli, a dá-li se to tak říct vzbuzují sympatie, je prof. Legasov a jaderná fyzička Chomjuková z Běloruského institutu. V tomto díle sledujeme zoufalé snahy o zastavení této katastrofy, přičemž s jedinými rozumnými nápady na řešení této situace přicházejí pouze výše uvedení.Sledujeme zoufalství lidí, kteří přicházejí v důsledku radiace o své blízké, i zoufalý boj s časem, kdy je zapotřebí co nejrychleji na situaci reagovat, aby důsledky nebyly ještě fatálnější nejen pro země Sovětského svazu, ale i pro ostatní státy bývalého východního bloku, včetně tehdejšího Československa. ()

Reklama

SuzieS 

všechny recenze uživatele

Černobyl je silný seriál. Mám u této technologie pocit,že nám u ní chybí pokora a to většinou špatně dopadá. Tento seriál toto dokáže znázornit velice brutálně. Tolik lítosti, zmaru a beznaděje, co jsem u tohohle cítila. Mistrovské dílo. Rozhodně se dál nebudu dívat sama. Čím jsem starší, tím jsem na takovéto věci nějak přecitlivělejší :D ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo si uvědomí nevyhnutelné následky? A včas? Jadernou katastrofu sledujeme velmi podrobně a velmi intenzivně, jen se mění postavy, které s námi zrovna tráví čas: zaměstnanci elektrárny, její hlavouni, hasiči a lékaři, odborníci na jadernou problematiku, tvrdohlaví politici, kteří chtějí mnohé ututlat. Z jedné strany totiž nemilosrdně útočí radioaktivita, z té druhé silná sovětská moc (holt oni „umějí žít v hrůze, to je jejich životní prostředí“). O neobyvatelnosti Evropy samozřejmě pochybuju, jinak je to ale tvrdá realita s několika chybnými detaily nebo logickými berličkami. Přitažlivý formát hrané rekonstrukce reálných událostí lehce ruší mix angličtiny a ruštiny, s příchodem známých tváří (jaderná fyzička Emily Watson, sovětský místopředseda vlády Stellan Skarsgård) se objevuje i několik heroických promluv. Na druhou stranu i díky nim se krapet rozdmýchalo ono odosobněné vyprávění, které jsem cítil u prvního dílu. Jednoduše se víc dostáváme k postavám, které stojí na pevném scénáři. ()

Sheelle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl by si zasloužil ještě o půl hvězdy více než první. Když pominu drobné nesrovnalosti, které v rámci dramatizace lze klidně přehlédnout, tak dokonalost sama. Zpracování, spád děje, kamera, vše super, nevšimla jsem si ničeho, co by bylo rušivé. Vše samozřejmě umocněno faktem, že jde o reálnou událost. V tomto dílu také slyšíme co nás mohlo čekat, podáno velmi přesvědčivě. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Vrtuľníky, ktoré zhadzujú bór a piesok na otvorený reaktor, sú Mil Mi-8. V skutočnosti sa na úlohách okolo elektrárne podieľalo päť typov, a to Mi-2, Mi-6, Mi-8, Mi-24R a Mi-26. (chesterko)
  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)
  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)

Reklama

Reklama