Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nastáva deň súdu, ktorý má jednoduchú úlohu. Nájsť hrdinu černobyľského príbehu a jeho vinníkov. Hlavnými svedkami pred súdom sú Valery Legasov, Boris Shcherbina a Ulan Khomyuk. (Aktuality.sk)

Recenze (138)

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

REKAPITULÁCIA a SÚDNY PROCES. Z trojice obžalovaných : Brjuchanov, Ďatlov a Fomin, zobrazujú tvorcovia práve druhého pána v poradí, ako najväčšiu sviňu, bezcitného hajzla a bezprostredného cynika ! V osudnú aprílovú noc viedol nočnú smenu, s nerozhodnými rozhodnutiami, ktoré zapríčinili mohutnú jadrovú katastrofu, s dôsledkami do dnes ! A to ani nehovoriac o stratách na ľudských životoch. V súdnej miestnosti bude stáť na strane obžaloby skúsený, zainteresovaný : Valerij Legasov, ktorý si nebude klásť servítku pred ústa, čo sa nebude páčiť vysoko postaveným jedincom komunistického režimu. Jeho výpoveď je rovnako strhujúca, ako Jeffersona Smitha v Pán Smith prichádza, ale zase nie tak extra vyčerpávajúca, i keď má svoje typické atribúty pôsobnosti, ktoré sa zaderú hlboko pod kožu. Pomocou šikovného strihu sa na preskačku opäť vraciam do osudného dátumu, pár minút predtým + sekundy, minúty potom, čo tomu všetko predchádzalo, a čo neskôr nasledovalo. Neviem posúdiť, čo je realita a fikcia, čiže práve preto som s konečným hodnotením mierne zdržanlivejší. PS : „Aký význam má klamstvo” ? ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby byl celý tento seriál tak informativní jako závěrečný historický souhrn posledního dílu, pak by to byl příjemný seriál. Do závěrečných titulků jsem chtěla tomuto dílu dát odpad, díky onomu konceptu však navyšuji hodnocení. Celkově je však tato série pro mne více méně odpadem a nezachránila to ani filosofická polemika o lži na konci. ()

Reklama

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "I know what is the cost of a truth. Now I ask...what is the cost of a lie?" Závěrečná epizoda přichází s monstrprocesem, který by snad v měřítku našel srovnání pouze s Norimberským soudem. Nejen, že nás čeká neuvěřitelně silné finále a dozvíme se, co se vlastně stalo před explozí, kterou si seriál šikovně šetřil celou dobu. Vše je nám ke všemu podáno a vysvětleno takovým způsobem, že před tím musí smeknout nejeden jaderný fyzik, ale také všechny dokumenty a pořady o Černobylu. Tato epizoda by se měla (a možná už ano) přednášet všem, kteří se chtějí o katastrofě co nejvíce a nejsrozumitelněji dozvědět. Stručně řečeno to pochopí jak Jana Drábová, tak i Standa z Brna. V příběhu pak sovětské vedení, které je mnohy tvořeno z naprosto nekompetentních lidí. Střih mezi procesem a výbuchem šlape na jedničku stejně jako efekty, kdy každý pohled do reaktoru vyvolává pocity jako při pohledu do pekla. A ačkoliv víme, jak to s Legasovem dopadne, stále se daří udržovat napětí i emoce. Jako např. ve scéně venkovní pauzy mezi Legasovem a Ščerbinou, ze kterého se vyklube poslední soukromý rozhovor potvrzující jejich postupný přerod z politicky motivovaných rivalů v opravdové přátele. Konec se dle očekávání nese v hořkém duchu tak, jak je v SSSR zvykem. Ovšem nemůžu vynechat perfektní tečku v podobě epilogu představující skutečné hrdiny a události, kdy je potřeba otevřít oči a uvědomit si, že nic z toho nebyla fikce, ale pravda. Vichnaya pamyat. 100%. ()

boss123 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak a je tu posledná epizóda seriálu Chernobyl. Seriál Chernobyl sa stal jedným z najlepších seriálov posledných rokov. V mojom prípade je to pravdepodobne najlepší seriál akí som videl. Epizóda Vichnaya Pamyat, krásne zavŕšila celú minisériu. Uzavreli sa všetky príbehové línie a dozvedeli sme sa aj akí bol osud postáv v nasledujúcich rokoch. Celá epizóda postupne zrekapituluje, čo sa dialo pred výbuchom a odpovie aj na otázku prečo a, ako výbuch nastal. Takmer celú stopáž zaberá súdny proces proti tým, ktorí boli obvinení z výbuchu v atómovej elektrárni. Predovšetkým proti Anatolij Datlovovi. Aj napriek tomu, že už nesledujeme zábery priamo po výbuchu tak je epizóda napínavá a v závere podáva veľmi aktuálne otázky aj pre súčasnosť. Musím pochváliť všetkých, ktorí tomuto seriálu venovali svoju časť života. Seriál sa vydaril na jednotku s hviezdičkou a ja som šťastný, že som mu venoval svoj čas a pozrel si ho. Ináč by som o veľa prišiel. Hlavná vďaka, ale patrí tým, ktorí vtedy v Pripjati boli a zachránili nás od toho, aby sa stalo ešte niečo horšie. Obetovali svoje životy za milióny ľudí a tomu treba vzdať najvyššie možné uznanie. Ďakujem za to, že som sa o tejto smutnej kapitole našich dejín mohol dozvedieť viac a za to, že my to filmári dokázali sprostredkovať. Jasných 5z5 a 95%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10, miniseriál desetiletí. Já jen pevně doufám, že si z toho lidi vezmou to co mají - odpor k autoritářskému stylu vládnutí, kdy se všichni bojí "těch nahoře" a případně represivních složek, až to vede ke kolapsu zdravýho rozumu a pudu sebezáchovy celý společnosti jako takový. A ne, že si z toho vezmou hysterický strach z jádra a začnou řvát něco o zavírání Temelína či Dukovan. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Když je Valerij Legasov (Jared Harris) po své soudní výpovědi odveden do prázdné místnosti, velice opatrně se rozhlédne a podívá se i za otevřené dveře. KGB totiž na toto místo ráda umisťovala popravčí, aby vězně zezadu zastřelili. (vojtaruzek)
  • Profesor Valerij Legasov (Jared Harris) počas súdneho procesu povie, že černobyľský reaktor 4 sa stal jadrovou bombou. Toto tvrdenie je značne zavádzajúce, keďže nie je možné, aby v jadrovom reaktore nastal jadrový výbuch. (koba)
  • Jedna ze scén, která se má odehrávat v Moskvě, je natočena v Kyjevě. (jakubweber)

Reklama

Reklama