Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Opět Amíci, kteří šíří demokracii (čti rozesírají stát, aby se mohlo chrastit zbraněmi, bo získat ropu) v cizí zemi, opět si to osazenstvo dané země pochopitelně nenechá líbit, takže útočí a Amíci se na nějakém místě brání a opět je to podle skutečné události. Kolikrát to tu ještě bude? Benghází, Na život a na smrt, Základna, Černý jestřáb... Že by mindráček? Jinak, budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že postavit základnu na tak stupidním místě, tak se člověk diví, že si Amíci vůbec umějí zavázat tkaničku od bot. Co jako čekali? Krevety? A rating byl jaký, PG-13? Mimochodem, jedna věc je velmi vtipná. Vezměte si, že jste zelený mozek, vlezete okupovat cizí zemi, do které vám nic není, tam vás odkráglujou a vy posmrtně dostanete medaili za CHRABROST? Jako vážně?!! Klauni ty zelené mozky, jen co je pravda. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé. Lepšie ako niektoré iné filmy s menším rozpočtom, no Black Hawk Down nečakajte. Na oko to vyzerá pekne, sú tu nebezpečné hory a základňa rovno v údolí, skromná US vojenská výprava a dvojica známych hercov. Tak isto ani iný herci a ich postavy nie sú zlé. Príbeh moc nemá čo ponúknuť, šokujúce scény sa tu tiež nenájdu a film je primárne o udržaní tábora. Akcie je pomerne dosť a strieľa sa tam často, no niekedy je to iba chvíľka. Bavil ma tento príbeh amerických hrdinov a bránenie základne, no chýbali mi to trošku prepracovanejšie akcie, pretože klasické strieľania na nepriateľa s M4A1 moc nestrhne a takmer žiadnu taktickú obranu tu nenájdeme. Taktiež snajper by sa tu hodil, takto to bolo odbyte jednou scénou s Dragunovkou. Tak či tak, bavili ma postavy a aj akcie, ale určite to mohlo byť aj strhujúcejšie. 70%  - 3* ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V dramatu Nic než pravda se solidně zavrtal do palčivých otázek mediální zásadovosti i senzacechtivosti a zachytil u toho bezvýchodnou situaci, ve Strašácích zase navodil slušnou atmosféru balíkova, ve kterém se zjeví krásný bohatý pár (pisálek z Hollywoodu a provokující kráska). Režisér Rod Lurie dle mého umí. Nejprve sice hodně dlouho představuje život na základně (a určitě pár scén vynechat mohl, o tom žádná), aby následně začalo atmosférické inferno. Vybral si totiž látku, kterak skupinky vousáčů (a pak hodně velká banda vousáčů) atakují nejodlehlejší a nejhůře přístupnou z řetězce základen vybudovaných americkou armádou v naději, že zabrání volnému pohybu talibanců mezi Afghánistánem a Pákistánem. Povstalci to nejprve zkoušejí poměrně naivně, pak ovšem spustí masivní sílu a armádním hlavounům v praxi dokážou, že se dá základna jen velmi obtížně bránit. Jedno brzké ráno tak zazní první výstřely, po kterých k zemi padají první američtí vojáci. Medaile cti se začínají třást. Američtí patrioti sice dostanou nažrat, ale žádný velký patos to není. Naopak se nám dostane množství velmi dobře natočených drásavých momentů. Zvuk jede, kamera jede, efekty fajn. Za mě (v dietním filmovém roce) spokojenost. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Outpost je parádně natočená moderní válečná akce a nemám ke zpracování co vytknout. Opravdu nechápu, jak mohl někdo vymyslet umístění základny zrovna tam. Vždyť už i v pravěku si lidé hledali pro svá sídla vyvýšená místa. Jednak proti vodě a také díky tomu, že případný dobyvatel už při lezení do kopce neměl moc komfortní podmínky pro útok na rozdíl od obránců nahoře...  A tady to byla čistě vojenská základna...  Holt tady to vymysleli opačně .-(. Samozřejmě film je film, ale tím, že byl točen podle skutečné události znovu diváka přivádí k myšlenkám na zbytečně zraněné a padlé v Afganistánu. Obzvláště při znalosti současné situace. Co je neuvěřitené, je až neskutečná podobnost herců k jejich skutečným protějškům!  Dávám za 5 zaměřených fosforových  střel z minometů! * * * * * ()

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama