Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

bourec 

všechny recenze uživatele

Rod není nezkušenej rejža, ale ta první část filmu byla dost děsivě nefunkční.Skákalo to co minuta odnikud nikam.Začne střelba,půl minuty mumraj,náhle střih,a hle , žádná střelba.A podobně natočenejch scén v tý první půlce bylo víc.K tomu ty rozhovory.Musíme splnit misi.A co je naše mise.Já ani nevím.Neva,splníme misi.Až druhá půlka se trochu rozhejbala,ale je to bez silnější zápletky, bez lákavýho příběhu.Já tomuhle stylu filmů říkám přáteláky.I přes to, že to asi bylo podle skutečnosti.Nebavilo .40%. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o přepis skutečných událostí, dá se tolerovat první (více-méně) konverzační polovina. Druhá je pak čistě o útoku (ne jako fakt tohle s ohledem na wikipedii a celkem detailnímu info o “Outpost Keating” není vykecání nějakého zvratu) a i když některé záběry trikově pokulhávají, je to natočené solidně. Asi nejzajímavější je Eastwood junior (hraje stejně jako taťka) a zrzoun non-stop v kraťasech a tričku. Gibsona juniora jsem tam vyloženě nezaregistroval (resp. asi protože hrál skutečnou postavu - jednoho z 9 co nepřežili - muselo být vše podáno bez extra předvádění). Tu správnou váhu přidávají i titulky a reálné rozhovory. ()

Reklama

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, dobře obsazené a je to velmi zajímavé téma, nicméně většina postav není dobře napsána, vyjma obou hlavních rolí, a divák nedostane prostor dostatečně si je oblíbit/poznat. První půle a celá estráda s jejich veliteli nezáživná a pro samotný příběh zbytečná. Dost mi ale vadil útok Talibanu na základnu, který je klasicky hollywoodsky přitažený za vlasy, a neustále roztřesenou kamerou se režisér snaží zamaskovat svojí neschopnost, natočit útok alespoň trochu nápaditým způsobem. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na Outpost sem narazil víceméně náhodou a i když jde viditelně o low cost válečňák, který se odehrává na jedné (úplně dementně umístěné) základně uprostřed ničeho s pár herci, výsledek je překvapivě solidní a intenzivní řemeslo, které dokáže vtáhnout a hlavně finální bitva o základnu je dost drsná a přitom nepřepálená. Je tu celkem znát, že jde o skutečnost opřený příběh, takže i když je tu cítit americký patriotismus, neteče z toho patos tak jak se to kolikrát celkem zbytečně děje.Co mě trochu mrzí je určitá anonymita postav. Těch tu sice není úplně moc, ale zároveň jich není ani málo a některé charaktery mi úspěšně splývaly a pletly se mi (tím spíš ve finálně řežbě). Tak jako tak jde o solidní film, který strčí s přehledem do kapsy i slavnější kolegy typu Lone Survivor atd...70% ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Opět Amíci, kteří šíří demokracii (čti rozesírají stát, aby se mohlo chrastit zbraněmi, bo získat ropu) v cizí zemi, opět si to osazenstvo dané země pochopitelně nenechá líbit, takže útočí a Amíci se na nějakém místě brání a opět je to podle skutečné události. Kolikrát to tu ještě bude? Benghází, Na život a na smrt, Základna, Černý jestřáb... Že by mindráček? Jinak, budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že postavit základnu na tak stupidním místě, tak se člověk diví, že si Amíci vůbec umějí zavázat tkaničku od bot. Co jako čekali? Krevety? A rating byl jaký, PG-13? Mimochodem, jedna věc je velmi vtipná. Vezměte si, že jste zelený mozek, vlezete okupovat cizí zemi, do které vám nic není, tam vás odkráglujou a vy posmrtně dostanete medaili za CHRABROST? Jako vážně?!! Klauni ty zelené mozky, jen co je pravda. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama