Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Umístit základnu na takový místo mohl fakt jenom idiot. Ani vlastně pořádně nechápu myšlení amíků, pro jakou blbost tam poslali svoje vojáky…Ale k filmu. Měl jsem dost problém orientovat se v postavách, s helmama na palicích vypadalo 80% vojáků stejně. A vlastně si tak ani k nikomu nemůžete pořádně získat sympatie. Skoro polovina filmu dost chladná, kdy se pořádně nic neděje, po útoku Talibánu na základnu se to ve druhý polovině zvedne - 60%. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Popravdě kdo vymyslel vojenskou základnu na tak debilním místě, to musel být stratég jako prase! Ale to tady samozřejmě řešit nebudeme... První hodina filmu je celkem nudná, ukazuje nám běžnej den vojáků na misi a tak nějak opatrně nás seznamuje s postavama, nic moc zásadního se tam neděje, sem tam přestřelka, a to je všechno. Pak ale přijde hlavní útok na základnu a od té chvíle se rozjede akční, válečný peklo, který trvá cca 45 minut a je samozřejmě vrcholem celýho filmu. Je to hnusný, nepříjemný, máte pocit, že jste tam s těma mladýma klukama a všechno to lítá kolem. A závěr, kde vidíme ty reálný vojáky (někteří si mimo jiné zahráli i přímo ve filmu) ve věku do 30 let, je dojemnej a smutnej. A vůbec tady nehodlám řešit, jestli jsou USA darebáci nebo ne. O tom ten film fakt není. P.S.: Role O. Blooma, kterej nepadne v boji, ale umře naprosto debilním způsobem, byla trochu divná a zbytečná. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Americké válečné drama z Afganistánu based on true story o jednotce, která měla základnu na nejhůře možném strategickém místě - údolí obklopeným strmými horami odkud místní celkem beztrestně si chodili zastřílet na amíky. A jednoho dne na tu základnu zaútočila stovka talibanců , aby to vymazali úplně. První hodina tohoto filmu je jen seznamování s místem a osobami tak nudně, že jsem pak nevěděl ani jedno jméno, kdo je kdo a dialogy o ničem se náhle dramaticky střídali s palbou na základnu a pak střih uprostřed akce a řeší se nějaký administrativní problém. Když se člověk překouše přes první hodinu, tak pak je solidní akce útoku talibanců, kde se najednou bojuje o každej barák a má to dobrý drajf. Zajímavostí je, že tu hrají synové velikánů Gibsona a Eastwooda, ale já nějak neidentifikoval ani jednoho. Jediná zajímavá postava Orlando Bloom ( už podruhé v uvěřitelné roli drsňáka ), která po třiceti minutách končí. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama