Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na Outpost sem narazil víceméně náhodou a i když jde viditelně o low cost válečňák, který se odehrává na jedné (úplně dementně umístěné) základně uprostřed ničeho s pár herci, výsledek je překvapivě solidní a intenzivní řemeslo, které dokáže vtáhnout a hlavně finální bitva o základnu je dost drsná a přitom nepřepálená. Je tu celkem znát, že jde o skutečnost opřený příběh, takže i když je tu cítit americký patriotismus, neteče z toho patos tak jak se to kolikrát celkem zbytečně děje.Co mě trochu mrzí je určitá anonymita postav. Těch tu sice není úplně moc, ale zároveň jich není ani málo a některé charaktery mi úspěšně splývaly a pletly se mi (tím spíš ve finálně řežbě). Tak jako tak jde o solidní film, který strčí s přehledem do kapsy i slavnější kolegy typu Lone Survivor atd...70% ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

K Základně jsem se po výročním 14denním filmovém deficitu dostal příznačně v době, kdy se Afghánistán po vzoru Sýrie stává oficiálně zemí nikoho a hnutí Talibán není neodbytným nepřítelem jen v tomto snímku, ale i v realitě. U Outpostu jsem už v době prvního traileru čekal, že nebude mířit mezi hodnotné válečné kousky, kterých je v těchto časech jako šafránu, ale že se budu v jeho průběhu až nudit, mě nenapadlo. Lákadla v podobě Orlanda Blooma a Scotta Eastwooda vskutku rychle vyšumí do ztracena a zbytek postav i příběhu už nedokáže diváka příliš ohromit. [viděno na HBO GO 15.8.2021] ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Ako ubrániť takticky najhoršie postavenú základňu na svete? Úvod filmu je možno trochu rozvláčny, ale pocit, že akcia môže začať prakticky kedykoľvek je vybudovaný skvele. Ak si človek odmyslí jemnú americkú agitku, ide o vcelku dobrý, miestami veľmi ľudský, technicky zvládnutý vojnový film. Je z neho cítiť beznádej, častú nelogickosť a márnosť vojny ako takej. Najmä ak máte vo velení kreténov, ktorí vás naservírujú nepriateľovi ako na podnose. Ešteže existuje letecká podpora. Škoda toho titulkového pátosu, ktorý už bol trochu za hranou. Ak máte radi moderné vojnové filmy, The Outpost by vám mohol sadnúť. Zaujímavosťou je, že si v ňom zahral syn Clinta Eastwooda a Mela Gibsona. 70% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama