Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

mira007 

všechny recenze uživatele

Americké válečné drama z Afganistánu based on true story o jednotce, která měla základnu na nejhůře možném strategickém místě - údolí obklopeným strmými horami odkud místní celkem beztrestně si chodili zastřílet na amíky. A jednoho dne na tu základnu zaútočila stovka talibanců , aby to vymazali úplně. První hodina tohoto filmu je jen seznamování s místem a osobami tak nudně, že jsem pak nevěděl ani jedno jméno, kdo je kdo a dialogy o ničem se náhle dramaticky střídali s palbou na základnu a pak střih uprostřed akce a řeší se nějaký administrativní problém. Když se člověk překouše přes první hodinu, tak pak je solidní akce útoku talibanců, kde se najednou bojuje o každej barák a má to dobrý drajf. Zajímavostí je, že tu hrají synové velikánů Gibsona a Eastwooda, ale já nějak neidentifikoval ani jednoho. Jediná zajímavá postava Orlando Bloom ( už podruhé v uvěřitelné roli drsňáka ), která po třiceti minutách končí. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

K Základně jsem se po výročním 14denním filmovém deficitu dostal příznačně v době, kdy se Afghánistán po vzoru Sýrie stává oficiálně zemí nikoho a hnutí Talibán není neodbytným nepřítelem jen v tomto snímku, ale i v realitě. U Outpostu jsem už v době prvního traileru čekal, že nebude mířit mezi hodnotné válečné kousky, kterých je v těchto časech jako šafránu, ale že se budu v jeho průběhu až nudit, mě nenapadlo. Lákadla v podobě Orlanda Blooma a Scotta Eastwooda vskutku rychle vyšumí do ztracena a zbytek postav i příběhu už nedokáže diváka příliš ohromit. [viděno na HBO GO 15.8.2021] ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„KAŽDÝ, KDO JE NA ZÁKLADNĚ, UMŘE...“ /// Příběh PRT Kamdesh, nejzkurvenějšího místa k bránění na světě. Inu Amíci… hlavně to jejich velení… to je prostě banda kreténů! Nejdřív nám ukážou, kdo že všechno v tý jejich armádě slouží. Je na to dost času. Stejně jako na sledování domorodejch zmrdů. Takový… prostě z toho „jejich“ života. Není vo co stát, ale dobře (jestli vás tyhle věci bavěj) se na to kouká. Zhruba za hoďku začíná válka. Kamera je fakt akční a díky toma válka dobrá. A trvá skoro ¾ hodiny! Všechno je zakončený metály a syndromy. A pak ty rozhovory během závěrečnejch titulků… Prostě tohle nevymyslíš. To se musí stát! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Outpost: An Untold Story of American Valor“, kterou v roce 2012 napsal Jake Trapper, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Miluju místa, kde nezabíjí rakovina. 4.) Thx za titule „tdpaslik“ a „jirkazuza“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný voják ani válečný stratég, ale mít v nepřátelském uzemí základnu tam, kde jí měli v Afgánu amíci, to může vymyslet fakt jen kreten. Ze začátku náš film seznamuje s reáliema a situací, včetně vztahu s místníma a neuvěřitelnýmy rozkazy a postupy v případě napadení Talibama. No, ale hlavní část filmu je veleřežba mezi amíkama a vousáčema, opravdu drsná akcička. Absolutně jsem nečekal, takhle kvalitní akční nářez, který je ale velmi dobře natočen i odvyprávěn ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Když jde člověk do válečného filmu, očekává válečný film, a to, že dostane slušné postavy, se kterýma se může sžít, je už jenom bonus. The Outpost splňuje oba body dokonale a za poslední dobu je to jedna z nejlepších mainstream amerických stříleček. V první půlce si divák říká, že už tak je zde akce víc než dost, ale celá druhá hodina je neustávající boj o obléhanou základnu a 60minutové neutichající střilení ve sluchátkách mi bude v uších hrát ještě pár hodin po zhlédnutí filmu. Postavy umírají jak na běžícím páse (Orlando Bloom se neohřál ani 30 minut:D), krve, nábojů a minometů je víc než dost a ačkoliv mi chyběla víc různorodá akce jako nože, brokovnice, granáty a podobně, slintám blahem a akce mám dost alespoň na dva týdny. Ve výsledku se Outpost vlastně může s klidem řadit k áčkům jako je Černý jestřáb nebo 13 hodin. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama