Reklama

Reklama

Andor - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain, Alastair Mackenzie, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (96)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Andor je špinavý, temný, dospělý a naplňuje tak nějak to, co od Star Wars čekám (jenom o  Jediích to prostě fakt není). Je sice pravda, že zrovna úvodní jednání (tedy první tři díly) à la špionážní thriller jsou trošku slabší a chvíli mi trvalo se do nich dostat (sice seriál jako je Andor přesně takový typ úvodu vlastně dost potřebuje, nicméně jsem asi nebyl sám, kdo se jimi docela pronudil), ale pak to byla až do konce jedna veliká paráda. Po celých dvanáct dílů se tady buduje jeden obrovský příběh, jehož každý (anti)hrdina je skvostně napsán i ztvárněn. Diego Luga je sice skvělý, což ukázal právě už ve filmu, ale veškerou pozornost a prostor si pro sebe kradou dva onačejší borci - jednak Andy Serkis, který zde pronese nejeden památný monolog či moudro, a jednak (a zejména) vynikající Stellan Skarsgård, jehož zcela nová postava je asi tou vůbec nejlepší, kterou jsme v Disney éře dostali. Ti dva tady prostě dokazují, že jsou skutečnými hereckými velikány. Celkové napětí je postupně gradováno nejen napříč seriálem, ale i v rámci jednotlivých dílů za pomoci výtečné hudby. 8/10. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyhráli jsme a konečně tu máme úžasné Star Wars, které tu mělo být už dávno. Z Rogue One se vyklubal nejlepší film Disney éry. Z Andora je naopak nejlepší seriál. U obou projektů se moc nečekalo a kladla se spíše otázka, jestli nejsou lepší témata k prozkoumání. Ony asi i jsou, jen se jich většinou ujmou úplný břídilové a dopadá to všelijak. Tady máme Dana Gilroye, který sice asi není největší Star Wars fanboy, ale je to setsakramensky dobrý scenárista, který navíc dostal dost volnou ruku, takže tu nemáme ani kompromisy. Perfektní Luna, Skarsgård a Serkis ukazují, že předaleká galaxie může být zcela pohlcující i bez světelných mečů. Všechno tady neuvěřitelně funguje, vypadá to krásně a narozdíl od Obi-Wana to má i skvělou režii. Jestli se druhá série posune ještě víš, tak zas budou Star Wars skvělé. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po průserech s Bobou a hlavně Obi Wanem sem od Andora raději nic moc nečekal a spíš tajně doufal, že Tony Gilroy naváže na Rogue One (které zraje jako víno) a dostanu víc než prostoduchou omalovánku. No a Gilroy se ukázal jako to nejlepší co mohlo Star Wars potkat za hodně dlouhou dobu. Krom toho že se Gilroy a jeho parta spoluscénaristů ukázali jako mistři ve psaní vzletných monologů, které se solidně zaryjí pod kůži, dokázali stvořit jakousi odvrácenou stranu Star Wars světa, kde se šetří nejen světelnými meči, rytíři Jedi a různými příšerami a do popředí vystupuje zmar, šeď a deprese a snad poprvé je tu Impérium ukázáno ve světle kdy z něj jde docela respekt a není omezené jen na bandu nic netrefících Stormtrooperů. Sám Andor pak není žádným superhrdinou s jedním rozměrem, ale velmi dobře napsanou postavou která dělá chyby a má jasně nastavenou motivaci a to taky není u Star Wars zrovna obvyklé. Ač miluju Star Wars, tak je dost příemnou změnou to jak Andor ukazuje tenhle svět jinak a dost mě mrzí, že nemá tolik fanoušků kolik by si zasloužil. Při vší úctě k Mandalorioanovi (kterého mám hodně rád) je totiž Andor tím nejlepším co v tomhle vesmíru vzniklo od původní trilogie + Rogue One...90% ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Wow... Zrovna dokoukána posledná episoda, emoce ve mně ještě pění, nevím, zda se vrátím k editaci tohoto hodnocení, ale za mě prvotřídní střela... Žádný, ale opravdu žádný StarWars film/seriál mě nezaujal jako Andor. Občas mi to připadalo jako dokument, návrat do minulosti, než popis přítomnosti. Historické okénko se všemi zvraty, potížemi a pocity, co k tomu patřily. Je to jak koukat na Jana Žižku, pokud by byl zpracován dobře. Od začátku do konce mě Andor překvapoval a těšil. Občas byly slabší episody, ale ty jen připravovaly děj a postavy na naprosto dokonalý závěr... StarWars může být i dobrý 95 % ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně filmy ze světa Star Wars znamenaly hodně v dětství. Proto musím říct, že práce pod Disneym mi dvakrát nevoní. Sequelová trilogie měla problém v tom, že neměli plán pro celou trilogii. A celkově to působilo, jako mišmaš něčeho, co si fanoušci nezasloužili. Pak, ale přišel Mandalorian a ten zase navrátil mojí vášeň, jenom aby jí zhasl Boba Fett a Obi-Wan Kenobi. Andor nebyl pro mě nijak očekávaný projekt a ačkoliv se mi Rogue One líbilo, tak jsem i tak nevěnoval Andorovi pozornost. Při premiéře prvních tří epizod jsem tomu dal šanci a byl překvapen. Pozitivně překvapen. Andor je dospělejším projektem, který sází na pomalé tempo a budování. Postavy se nám prokreslují. Cassian Andor v podání Diega Luny je netypickým hrdinou, který se pomalu stává tím Andorem z Rogue One. Od začátku se stará o sebe a postupně si projde zajímavým vývojem, který je dobře zpracován. Z obsazení se nedá vytnout nikomu nic, všichni tady odvádějí kvalitní výkony. Za zmínku nejvíce stojí Andy Serkis (Glum z Pána prstenů), který si již zahrál ve Star Wars. Konkrétně ztvárnil Snokea, vůdce Prvního řádu ze sequelové trilogie. Tam, ale byla jeho postava udělaná pomocí CGI. Tentokrát dostal možnost se předvést bez pomocí počítačových triků. Dovolím si tvrdit, že díky svému výkonu na něho jen tak rychle nezapomenete. Co se týče technické stránky, hudby, vizuálu je seriál pěkně zpracovaný. Tony Gilroy pochopil podstatu rebelie a přinesl nám úžasný seriál, který je vedle Mandaloriana tím nejlepším Star Wars projektem, jaký jsme dostali pod Disneym. Je smutné vidět, že diváci seriál nesledují. Místo toho budou sledovat She-Hulk a podobné hlouposti, ale tomuto kvalitnímu počinu nechtějí věnovat pozornost. Je to obrovská škoda, protože tohle si zaslouží Vaší pozornost! Dejte tomu šanci a věřte mi, že to bude stát za to. 8/10 ()

Galerie (317)

Zajímavosti (39)

  • V čase 11:00 vytáhne Karis Nemik (Alex Lawther) navigační přístroj – jedná se o upravený instantní fotoaparát Polaroid SX-70. (facebook.142)
  • Při průchodu chodbou terminálu můžeme mimochodem slyšet hlídkující stormtroopery hlásit „bezpečnostní kód LUH 341“. Jde o odkaz na první film George Lucase THX 1138 (1971), kde LUH 3417 bylo jméno/kód spolubydlící hlavního hrdiny. (hissun)

Reklama

Reklama