Reklama

Reklama

Andor - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain, Alastair Mackenzie, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (94)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Andor je seriál, ktorý ma zaujímal asi najmenej, no nakoniec zaujal asi najviac. Veľký rozdiel medzí Androm a inými seriálmi (Mandalorian, Boba Fett, Obi-Wan) je ten, že tento je asi najmenej divácky príťažlivejší, pretože moc Star Wars prvkov sa tu nenájde a je to predovšetkým kriminálny seriál, kde sa kradne a nebojuje ešte proti impériu, pretože odboj sa tu ešte len formuje. Veľký doraz sa tu kladie na atmosféru a napätie, pretože s impéria inde skutočne strach, nikto nechce byť popravený alebo zajatý. Oproti iným filmom a seriálom je to atmosférou na míle vzdialená záležitosť, ktorá je dosť vyspela a nie je takmer vôbec pre deti. Bavili ma niektoré zaujímavé postavy, ktoré stvárnili známi herci (Andor, Serkis, Skarskard, Whitaker), no problém mám s tým, že je to strašne pomalé. Verím, že druhá séria bude mať lepší spád a že bude trošku viac nadväzovať na ságu SW. P.S.: Nezabúdajte v poslednom diely na scénu za titulkami. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Andor pod taktovkou Tonyho Gilroye, ke kterému se přidali více než slušní scénáristé a herecká skvadra, překypující když ne rovnou věhlasem, tak téměř vždy přirozenou ošlehaností a charismatem, konečně ukázal naplno, jak může i dneska vypadat výborný SW projekt. Je nicméně pravda, že inteligentně a chytře napsaný děj se rozbíhá značně pomalu a to skoro celou první polovinu série a zpočátku se tak staví hlavně na pro diváka SW docela doposud neznámé atmosféře a jemných, někdy až minimalistických hereckých výkonech zdejších hlavních postav v čele s Lunou, O'Reilly, Skarsgardem a výborným, pro mě zcela neznámým Sollerem. Musím říct, že i když mě ten neznámý pocit ze zcela nového úhlu pohledu na život/společnost SW udržoval v pozoru a bavil mě (ať už to byl pohled na špinavý, realisticky pojatý život obyčejného lidu v diktatuře, spolupráci planetárního vedení a impéria se všemi kompromisy, úplatky a kolaborací, nebezpečné a morálně často pochybné snahy o odboj nebo byrokracii a aroganci prolezlé imperiální tajné služby, které si tak podkopávají vlastní nohy), nebyl jsem zvoleným tempem příliš nadšen, scénář místy přes nesporné kvality a jasnou vizi nebyl úplně sebejistý a i ta výprava/celková estetika a design zvlášť v epizodách 4-5 kolísala. Počínaje dějovým a vizuálním infernem v epizodě 6 jakoby náhle tým Gilroye skočil do hyperprostoru spolu s postavami a série všechen předchozí vývoj začala úročit v mistrovském souladu vyladěného scénáře, dechberoucího herectví a dokonale gradovaných, emocemi a napětím napěchovaných scén (tichý rozhovor Mon Mothmy a Tay Kolmy o "charitě" v sedmé epizodě - v tu chvíli jsem si začal být opravdu jistý, že se dívám na něco výjimečného). A ne jeden, ne dva, ale min. tři (možná i čtyři) brilantně napsané monology, které jsou proneseny ústy několika postav, se zapíšou zlatým písmem do dějin SW vesmíru, frančízy a dost možná i televize. Takhle začíná rebelie! 8,4/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se mi ještě nestalo, abych začal koukat na seriál, který mě v prvních dílech hrozně otravoval, až jsem se odhodlával ho vypnout, aby mě ve druhé polovině totálně odrovnal a já na konci dvanácté epizody zíral na zeď s vypálenou dírou v hlavě. Andor je asi nejrealističtější příběh ze světa Hvězdných válek. Hodně lidský, drsný, krutý svět pod vládou tyranie samotného Impéria. Andor v podání Diega Luny byl v prvních dílech klasický žoldák, ke kterému si nešlo vytvořit vztah. Na rozdíl od vedlejších postav v podání takových jmen jako je Stellan Skarsgard, Andy Serkis a dalších, jejichž děj mě hodně zajímal. Pak se to ale zlomilo a všechno začalo dávat smysl. Poslední epizody jsem hltal bez dechu. Dokonalé souznění obrazu a hudebního podkresu. Fantastické kulisy a neuvěřitelně silné lidské momenty. No, emoce, které bych na začátku vůbec nečekal. První polovina za tři hvězdy, druhá za totálních pět. Dohromady tedy dávám čtyři hvězdy a těším se na druhou část tohoto příběhu. ()

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý atmosférický seriál. Rogue One je nejlepším filmem Disney éry a Andor rozhodně nijak nezaostává. Sice pro mne nedorovnal takového Mandaloriana, ale rozhodně je to něco stokrát lepšího než Boba, či Kenobi. Ještě do teď mám v sobě emoce z finální epizody, která je jednou z nejlepších. Seriál je geniálně nápaditý a bohatý na silné momenty. Není to 100% dokonalost, a některé vedlejší linky jsou slabší, ale FUNGUJE TO! A to je sakra dobře. Menší výčitkou je trochu nezakončený směr na Ferrixu, ale jak si jen mohu stěžovat, když jsem v té samé epizodě dostal jeden z nejsilnějších dialogů ve Star Wars. Já jsem si Andor prostě zamiloval, ale trochu se obávám plánované druhé série. Obávám se, jestli není lepší to nechat zakončené takto, dokud to funguje. Ale uvidíme… zatím 9, ne-li 9,5/10 ()

slord 

všechny recenze uživatele

Takže Andor, seriál, od ktorého som nič nečakal, o postave ktorá ma nezaujímala vzišlo niečo čo mi vyrazilo dych a privodilo veľkú radosť. Dospelejšie, prízemnejšie, svieži vietor do Star Wars, kde scenár nie je deravý ako sito, ale veci dávajú zmysel, kde sa postavy správajú inteligentne a dialógy nie sú prázdne frázy. Len blbý prelet TIE fightera mi spôsobil zimomriavky, vlastne obyčajná vec, ale pôsobilo to tak mocne a veľkolepo, a takýchto momentov tam bolo mnoho, proste v jednoduchosti je krása. Tony Gilroy a jeho tím si dali záležať a mne vyčarili úsmev na tvári a za to som im veľmi vďačný, keby mi pred pár mesiacmi niekto povedal, že budem na vetvy z Andora, tak sa mu vysmejem, ale teraz, keď prvá séria došla do cieľa, tak musím povedať, že to milujem. Jasné, nie je to dokonalé, niektoré linky a motivácie postáv občas mali menšie medzery, avšak pozitíva prevládajú a tieto nedokonalosti sa odpúšťajú jednoducho. 9,5/10 ()

Galerie (317)

Zajímavosti (39)

  • Před jeskyní Sawa Gerrery můžeme zahlédnout modifikovaný Z-95 Headhunter, předchůdce T-65B X-wing starfighter. Model byl představen během Klonových válek jako levnější, rychlejší a hlavně jednomístný stroj oproti mohutnému ARC-170. Později byl nahrazen V-wing těsně před pádem Republiky. (Veskoslav)

Reklama

Reklama