Reklama

Reklama

Leaving Neverland

Trailer
USA, 2019, 236 min (Televizní verze: 2x116 min)

Na samém vrcholu své slávy navázal Michael Jackson dlouholeté přátelství se dvěma chlapci ve věku 7 a 10 let. Tito dnes již třicátníci vyprávějí svůj příběh o tom, jak je Jackson sexuálně zneužíval, a jak se s tím po letech vyrovnali... Michael Jackson, jedna z nejslavnějších ikon na světě, představuje pro mnoho lidí mnoho věcí - popovou hvězdu, filantropa, zbožňovaného idola. Když byl v roce 1993 nařčen ze sexuálního obtěžování malých dětí, mnozí nedokázali uvěřit tomu, že by se Král popu mohl dopustit tak ohavných činů. V paralelních příbězích, které jsou si navzájem podobné jako vejce vejci, se Jackson údajně sblížil se dvěma chlapci a pozval je do svého úžasného a výjimečného světa. Obě rodiny, uchvácené přátelstvím svých synků se zpěvákem a zaslepené jeho pohádkovým životem, neviděly manipulaci a zneužívání, jimž byly jejich děti nakonec vystaveny. Dokument Leaving Neverland vytváří prostřednictvím rozhovorů, které svírají žaludek, přesvědčivý portrét soustavného využívání a podvodu. Zároveň poukazuje na moc uctívané osobnosti proniknout do života hvězdami posedlých dětí a jejich rodičů. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (201)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k únavné stopáži bych měl dát spíš "jen" 4 hvězdy, ale jsem rád, že jsme konečně dostali dokument nejen o tom, jak výborný hudebník a showman MJ byl, ale i o tom, jakej to byl manipulativní pedofil. Dokument navíc nesleduje jen výpověď obětí o tom, jak jim MJ pohoníval a pokuřoval jitrničky a naopak a jak klučíci soutěžili o to, kdo bude moc být MJův dvorní kuřbuřt a komín, ale i výpovědi rodičů a jejich pocity z toho, že jejich 7leté děti nechali spát s 30letým chlapem v posteli. Dokument je tedy i důkazem o tom, co všechno dokáže rouška superstar skrýt. Alespoň po nějaký čas. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říci? Člověka to naprosto pohltí a vtáhne. Kdo "Majkla" nemiloval? Na druhou stranu jeden by řekl, že zřejmě přestanu poslouchat The Beatles, protože Lennon mlátil ženy. Queen, protože infikovaný a nezodpovědný Mercury mohl nakazit své milence nemocí AIDS. Mám pokračovat? Je mi líto obětí, ale i Jacksona samotného. Když vidím poslední dobou, co se ve světě děje Kevinu Spaceymu, či Liamu Nessonovi, tak mám pocit, že do této šablony tato aféra dokonale zapadá. Nemusíme hodnotit kvalitu dokumentu, jako spíše obsah sdělení. To je více než děsivé. ()

Reklama

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jacksona mám rád a miluji jeho muziku. Co se týká kauz s dětmi, tak jsem jim spíše nevěřil a stál zarputile na umělcově straně. Resp. vždy na mě působil jako vnitřně rozervaný člověk, co neměl žádné dětství. Než jsem se pustil na dokument Leaving Neverland v produkci HBO, měl jsem mysl otevřenou a byl tak trochu skeptický. První, čeho se člověk zalekne je stopáž, ale kupodivu se nic nevleče a vyprávění je velmi vtahující. Veliká škoda, že je dokument jednostranný a zaměřuje se pouze na výpovědi dvou zneužívaných a jejich rodin. Defacto nikdo z Jacksonovi strany zde nefiguruje a samozřejmě je nefér, že samotný nebožtík nemá už šanci jakkoliv na Leaving Neverland zareagovat. Jsem ale po tom všem velmi v rozpacích. Avšak ne z toho důvodu, že bych vše šmahem zavrhl jako blábol, ale kvůli tomu, že je potřeba se nad celou situací hluboce zamyslet. Jasně že má situace dvě strany mince a přiklonit se jednoznačně k jedné straně je dost obtížné. Ovšem po shlédnutí variantu s pedofilií nemohu jednoduše popřít, protože k ní s velkou pravděpodobností mohlo dojít. I když soudy dopadly vždy v Jacksonův prospěch a nikdo vlastně nemá konkrétní důkazy, ale dost věcí tam zavání. Díky spoustě dochovaného materiálu ve formě videí a soukromých fotek je prostě fakt, že se Jackson malými chlapci neustále v různých období obklopoval a trávil s nimi dost času. I veškeré argumenty obou zneužívaných mi dávají smysl. Není se pak čemu divit, že se v průběhu období stále kauzy vytahovaly, protože se to za Jacksonem vleklo jako připevněná trestanecká koule na noze. V závěrečných titulcích mi ale přišlo docela zlomyslné ono pálení fotek a diskografie Jacksona - též to o něčem svědčí. Tak jako tak, nevidím důvod si Michaelovu geniální hudbu odpírat a hysterie rozhlasových stanic, která na základě dokumentu veškeré hity stáhla z oběhu, mi přijde úplně zbytečná. Tyhle dvě věci by se neměly házet do jednoho pytle. Leaving Neverland rozhodně stojí za vidění, ať už si na celou věc uděláte názor jakýkoliv. ()

mkali 

všechny recenze uživatele

Viděno na HBO ve dvou částech. Dlouhá stopáž, osobně bych uvítal spíše dělení na 4 epizody. Pravdivost těžko hodnotit, 10 let po smrti Krále popu, kdy se už nemůže bránit, navíc pouze vyjádření jedné strany, je takové nešťastné. Jedno je ale jisté, MJ byl hudební a taneční génius, který rozhodně děti miloval a děti milovaly jeho. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Poctivá, precizni, ze široka pojatá dokumentární práce. Michael se k tomu neměl možnost vyjádřit, což někdo může považovat za zásadní chybu a přešlap, Michael by se k tomu ale nevyjádřil nikdy, bez ohledu na to, v jaké by byl fyzické kondici. LN má aktuálně lehce přes 50 procent, což není známka pro tento film, ale odraz fanouškovské oddanosti. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Safechuck v dokumentu tvrdí, že na vlakovém nádraží Neverlandu byl neustále zneužíván. Tvrdí, že on a Jackson tam měli „sex“ na začátku svého „vztahu“ mezi listopadem 1987 a lednem 1990. Po odvysílání dokumentu se ukázalo, že vlakové nádraží v těch letech vůbec neexistovalo. Stavební povolení ukazují, že schválení stavby proběhlo až v září 1993 a stavební proces byl ukončen v zimě 1994 – nejméně čtyři roky po časovém rámci Safechuckova příběhu. (RoCho)
  • Brett Barnes a americký herec Macaulay Culkin, kteří byli ve filmu inscenováni jako další oběti, veřejně popírají jakékoli nevhodné chování Jacksona. Culkin uvedl, že Jackson mu nikdy nic neudělal a také ho nikdy neviděl dělat cokoliv někomu jinému. Barnes i Culkin v roce 2005 svědčili u soudu na obranu zpěváka, stejně jako Robson. (RoCho)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (Duoscop)

Související novinky

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

Tvůrci Rhapsody plánují film o Jacksonovi

23.11.2019

Jeden z producentů megaúspěšného hudebního filmu Bohemian Rhapsody Graham King oznámil, že chystá životopisný snímek o zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Se scénářem by mu měl pomoct scenárista třikrát… (více)

Reklama

Reklama