Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Příjemnej náhled do života nejlepšího fantasy spisovatele všech dob, kterej ovšem nepřináší nic extra (ten náhled, nikoli spisovatel), nejde do hloubky a nic moc nepitvá. Herecky, atmosférou, řemeslem ovšem bez výtek. A díky tomu, že se s fanservisem, kterej se taky tak strašně nabízí, film celou dobu drží hodně u země, posledních deset minut působí o to silněji a fanouškovi Středozemě dozajista způsobí zimomřavky. Škoda, že jen na tom konci. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Z Tolkiena mám dost rozporuplné pocity. Stopáž byla neskromná, ale u životopisných filmů obvyklá, scénář byl ale hodně zvláštní. Pokud šlo o dění v Anglii, bylo všechno v pořádku, válečné pasáže zato vypadaly, že je napsal někdo pod vlivem (čeho, to už nechám na odbornících). Vadilo mi, že se tvůrci velmi věnovali vývoji jazyků, zatímco o životě titulní postavy jsem se toho zas až tak moc nedozvěděl. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama