Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Není to tedy žádný Titanik, ale jako historické drama se skvělou hudbou to funguje překvapivě dobře. Dokonce mi nevadil ani neroztomile roztěkaný Nicholas Hoult, ani trochu zpřeházený děj. Film drží nad vodou slušná výprava a dobová atmosféra. Scény ze zákopů vypadají opravdu skvěle a stejně tak výtvory spisovatelovy fantazie. Trochu mě zamrzelo, že snímek trvá skoro dvě hodiny a přesto skončil v tom nejlepším. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh, který vypráví o Tolkienově životě od mládí až do počátku psaní jeho vekolepého díla, nesoucí jmeno "Hobit". Ukazuje veškeré životní příhody, kterými se nechal spisovatel inspirovat pro sepsání svého románu.Bohužel mě film začal bavit až spíše ve druhé polovině, kdy jsem prožívala útrapy s hlavním hrdinou. Kdyby byl o něco kratší, nezlobila bych se, přidalo by to mu to na dynamičnosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili skvěle a jejich výkony podtrhovala příjemná hudba. Krásné a kouzelné bylo přátelství a láska protagonistů. Doporučuji. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Příjemnej náhled do života nejlepšího fantasy spisovatele všech dob, kterej ovšem nepřináší nic extra (ten náhled, nikoli spisovatel), nejde do hloubky a nic moc nepitvá. Herecky, atmosférou, řemeslem ovšem bez výtek. A díky tomu, že se s fanservisem, kterej se taky tak strašně nabízí, film celou dobu drží hodně u země, posledních deset minut působí o to silněji a fanouškovi Středozemě dozajista způsobí zimomřavky. Škoda, že jen na tom konci. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch jakože životopisů,na který se celkem hezky kouká,ale ve finálním součtu v paměti neuvázne a nic extra nepřinese.Tolkien je bezesporu jedním z nejvýznamnějších moderních autorů,ale tady se toho o něm divák zase tolik nedozví.Otázka je jestli je to nedostatečnou dramatičností jeho života (ne snad že by jeho život byl prostý dramatických událostí,ale v té době se to nejspíš dělo celkem běžně),nebo jen nedotažeností scénáře...60% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Tolkiena môžu byť sklamaní. Nejde ani o kompletne životopisný film a ani tá časť života, ktorú nám sem predostreli, nie je taká zaujímavá, ako Tolkienove diela a následné filmy. A to hranie Collinsovej tu malo byť tlačené do artu? Alebo sa herečka cítila ako v divadle? Jej repliky zneli akoby sa chystala na Hamleta. Celý film ale vyznieva tak čudne, normálne že nuda až brutal nuda. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama