Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

applause 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh, který vypráví o Tolkienově životě od mládí až do počátku psaní jeho vekolepého díla, nesoucí jmeno "Hobit". Ukazuje veškeré životní příhody, kterými se nechal spisovatel inspirovat pro sepsání svého románu.Bohužel mě film začal bavit až spíše ve druhé polovině, kdy jsem prožívala útrapy s hlavním hrdinou. Kdyby byl o něco kratší, nezlobila bych se, přidalo by to mu to na dynamičnosti. Hlavní hrdinové se svých rolí zhostili skvěle a jejich výkony podtrhovala příjemná hudba. Krásné a kouzelné bylo přátelství a láska protagonistů. Doporučuji. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitný, i keď konvenčný životopis. Nicholas Hoult je ako slávny spisovateľ veľmi sympatický. Držíte mu palce ako v partii, tak na škole a aj v láske. Nehovoriac o jeho pôsobení vo vojne. Práve zábery z nej sú z celého filmu najvýživnejšie, sledujeme počas nich Tolkienove predstavy kryjúce sa s postavami a výjavmi z jeho literárneho diela. Prekvapivo funkčná je aj milostná línia, ktorá vďaka obom hercom nepôsobí iba ako odškrtnutá položka v scenári. Ak by mal film aj emocionálne silnejšie finále (navarené tu naň bolo), hodnotenie by bolo vyššie. Dá sa skonštatovať, že ďalšie pozretie oboch trilógií po Tolkienovi už bude navždy iné. 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Tolkien" som veril, že bude fenomenálnym filmom. Rozpráva to príbeh jedného z najväčších spisovateľov fantasy, veľkého génia a v hlavnej role máme talentovaného Nicholasa Houlta. Ako sa môže stať, aby toto nedopadlo na výbornú? Nuž, stačí do toho nedať žiadne výrazne zaujímavé scénky, motáme sa v histórii, ktorá nám toho moc nepovie a akosi film v ničom výrazne nevyniká. Aby som neklamal, vo filme je niekoľko skvelých scénok, výprava je vynikajúca a okrem toho by som povedal, že film má skvelý a mohutný soundtrack, ktorý človeka nepustí. Nicholas Hoult je podľa mňa ideálnou voľbou do hlavnej role. A dáva do toho najviac čo môže. Len mám pocit, že aj keď nemôžem film ohodnotiť ako nezaujímavý, nemám pocit, že by sme sa toho o Tolkienovi ako autorovi toho veľa dozvedeli. Páči sa mi romantická linka. Vizuálna stránka filmu (ako som povedal) je super. Priateľstvo medzi našimi hrdinami je super stvárnené. A vojnové časti... nuž... popravde nemám pocit, že sme nimi museli film takto pretkávať. Mám hlavne ale pocit, že z filmu som ostal akosi nenaplnený. Je to viac-menej predvídateľné, nemá to nejaké výrazné prekvapivé momenty. Neviem ani čo viac k filmu reálne povedať. Akosi by som si prial, aby sme videli viac z jeho literárneho života a menej z jeho študentských čias. Viem, že to bolo podstatné, no nie som si istý, že toto boli časti Ronaldovho života, na ktoré som bol výrazne zvedavý. Ak ste zvedaví, nebudem vás presviedčať, no jednoznačne je to pre mňa filmové sklamanie. A film si nevedel udržať moju pozornosť. Hodnotenie: C ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)
  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama