Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Několik staletí starý upír, který byl proklet tím, že se mu vrátilo svědomí, začíná novou kapitolu svého života po smrti. Angel (David Boreanaz) opustil malé prosluněné kalifornské městečko Sunnydale a s ním i přemožitelku upírů Buffy, jedinou ženu, již kdy miloval. Sužován smutkem i výčitkami se usadil v Los Angeles. Prosluněná metropole všeobecně přezdívaná jako Město andělů je prošpikovaná pochybnými uličkami, kde se neproniknutelně temné stíny drží i za jasného poledne. A v jejich skrytu číhá nebezpečí. Je to tedy ideální místo pro padlého upíra, který se snaží zachránit aspoň některou z mnoha ztracených duší. Zatímco vrací naději nebožákům lapeným v nekonečném boji s jejich démony, možná se mu podaří získat zpět i tu vlastní… (TV Prima)

(více)

Recenze (163)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

David Boreanaz má charisma na rozdávání, Charisma Carpenter ho má dokonce ve svém jménu, ale teprve až další projekt Josse Whedona si mne dokázal plně získat. Angel rozhodně není špatný seriál, právě naopak, ale je potřeba ho sledovat opravdu pravidelně, aby si divák vychutnal propracované vztahy mezi postavami i atmosféru. Jelikož si ale Angel zatím mou pozornost nedokázal udržet na delší dobu, než několik epizod, nemohu hodnotit výše, než 3*. Snad někdy v budoucnu. ()

Hermione 

všechny recenze uživatele

Velmi kvlaitní seriál, Joss Whedon nás přesvědčil, že to zvládne ještě líp než v případě Buffy. Samozřejmě, že se v seriálu objevují občas trochu chatrně zpracované efekty, ale pouze velmi výjímečně. Je vilice hezky vykreslen charakter a vývoj postav, zvlášť pak Angel. Navíc se oproti Buffy dozvídáme mnhoho o hrdinově minulosti. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V případě BUFFY, PŘEMOŽITELKY UPÍRŮ platilo, že její neprávem nízké hodnocení je odvislé od převažujících hodnocení lidí, kteří viděli pouze několik dílů z počátku seriálu. ANGEL jakožto spin-off netrpí typicky whedonovskou nevyrovnaností mezi první a dalšími sezónami, protože není třeba představit ústřední postavu a zadefinovat pravidla fikčního světa, ale v případě několika epizod úzkou sepjatostí s buffyversem, s jehož událostmi je nutné být velice dobře obeznámen pro pochopení celkového rámce. Zprvu se může zdát, že vyprávéní o dospívání jedné mladé dívky-přemožitelky je přeci jenom lepší, což je dáno nejenom vzrůstající kvalitou, ale i řadou originálních a snadno zapamatovatelných epizod i whedonovskými trademarky, na které si člověk zvyknul a které již tolik nepřekvapí (odchody či úmrtí kladných postav, k nimž si divák vybudoval vztah, všudypřítomná temnota a absence šťastných konců, hravé si pohrávání s klišé a očekáváními). Její upírský melancholický kolega je však pro mě zdařilejší, protože si víc než zapamatovatelnosti vtipných nápadů cením celkové soudržnosti a vypravěčské důmyslnosti, jež se projevuje především v třetí sezóně, v níž se smazává hranice mezi flashbacky a flashforwardy, a páté, u které díky proroctvím má divák zdání, že je napřed, ale není tomu tak. Zároveň je patrný posun v oslovování jiného diváckého spektra, u kterého se počítá, že je odrostlejší, a tak na místo seriálu o dospívání dostáváme seriál o dospělosti se vším, co k tomu podle konvencí - ozvláštněných upírskou tematikou - patří. Ačkoliv poslední díl páté sezóny končí cliffhangerem, i díky navazujícímu komiksu považuji ANGELA za uzavřeného, a tudíž pro mě - na rozdíl od nedořečeného FIREFLY a na žádost televize ze začátku nepovedeného DOLLHOUSE - nejlepšího "Whedona". Jen škoda explicitnosti v případě odkazování se na problémy nedávné i přetrvávající a své inspirační zdroje - komiksová dobrodrudružství (na místo X-MENŮ je zde hlavním předobrazem BATMAN). ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy by som si nepomyslel, že niečo také môžem povedať, ale ANGEL je možno ešte lepší ako BUFFY, aspoň v niektorých ohľadoch. Je temnejší a dospelejší, čomu sa ani nemožno veľmi čudovať, lebo kým slečna Summersová má 17 rokov, jej nemŕtvy priateľ / frajer / kolega asi 271 a jeho predlhý (ne)život nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou, či už s dušou alebo bez nej. ____ Ani Buffy nemala na ružiach ustlané, ale predsa tam bola prítomná tá žiarivá iskra mladosti, radosti a života... Angelov svet je ale temnejší než noc, v tých najlepších chvíľach tichý, tmavý a melancholický, v tých najhorších skutočné peklo na zemi plné krvi, bolesti a smútku bez vyhliadky na smrť, a s iba chabou nádejou na vykúpenie. ____ Spolu s BUFFY pritom tvoria prepracovanú dvojicu, s presne nadväzujúcimi súvislosťami, dokonca na striedavé sledovanie - pre to isté publikum, pretože kto nesledoval prvý seriál, neužije si (a z valnej časti ani nepochopí) ani jeho následovníka (čo už tak neplatí naopak), a vlastne by to ani nemalo veľký zmysel. ___ V 1. SÉRIÍ sa osudy starých, hosťujúcich postáv - hlavne vzťah s oboma premožiteľkami, v 3 častiach zavŕšia - a súčasne úžasne chytro zostanú otvorené - veľmi emotívnym spôsobom, dá sa povedať, že BUFFY je bez nich neúplná. Situácie nových hrdinov sa zaujímavo a nanajvýš nečakane rozvinú a inferiórne postavy zo Sunnydale sa dostanú do popredia (i keď zrejme nie tak, ako by si priali) a dočkajú sa svojej dávky utrpenia.___ Nástup seriálu v prvých 3 častiach je doslova impozantný a človek získa pocit, že tam snáď ani nebude slabých dielov. V strede série sa však vyskytnú značné kvalitatívne zaváhania, kedy som si hovoril, že tvorcovia by urobili lepšie, keby sa nesnažili za každú cenu byť duchaplní. Prečo by mala byť každá druhá veta nasilu vtipná, ak celkové vyznenie je ponuré, prečo musia postavy šaškovať ? Hádžu si tým polená pod nohy a seriál sa akoby nevie rozhodnúť, čím chce byť. Sú tu epizódy dobre napísané, ale strašne natočené (HERO) aj také, kde je to presne naopak (SHE). Ale táto nevyrovnaná dýchavičnosť sa rýchlo spraví a ANGEL naberie rovnomerný vytrvalý dych a rytmus. Nasledujú výborné variácie tradičných motívov (RING, I´VE GOT YOU UNDER MY SKIN), vynikajúce ucelené príbehy (ETERNITY), intenzívny dvojdiel s Faith (ktorý sa dokonca - a to už je naozaj neuveriteľné - vyrovnajú tomu zo 4. série BUFFY) a grandiózne finále s neodolateľne diabolskou kompániou od Wolframa a Harta, ktoré je veľkým prísľubom do budúcnosti. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Jsem teprve v půlce první série, ale už teď musím říct, že se na to dívám mnohem raději než na 4. sérii Buffy. Je to lepší, záživnější, svěží a s velkým potenciálem. Go Angel go .. nebo teda fly Angel fly? =) Dodatek 1: Je to pecka. Mnohem zábavnější a propracovanější než Buffy kdy byla. Snad první 3 serie se dají rovnat. Angel prostě válí. Ten kluk mě dostal. Chci víc chci víc ... Super díly, které vyčnívají - 1x08 I will remember you, 1x14 I've got you under my skin, 1x17 Eternity, 2x02 Are you now or have you ever been, 2x06 Guise will be Guise, 2x08 The Shroud of Rahmon, 2x09 The Trial, 3x04 Carpe Noctem, 3x09 Lullaby, 3x11 Birthday, 4x06 Spin the bottle, 4x08 Habeas Corpses. Dodatek 2: Uuuu maso. Je to neuvěřitelný, ale včera jsem dokoukal poslední díl a už je mi teď smutno, že nebude víc Angela. Pátá série už začíná trochu upadat, ale v každé sérii jsou minimálně jeden, dva díly, kvůli kterým stojí na to koukat. Vyzdvihnul bych především díly 5x04 Hell Bound, 5x14 Smile Time, 5x15 Hole in the World a 5x17 Underneath. Tak sbohem Angele, bylo to fajn. Překonal si Buffy po třetí sérii i sám sebe řekl bych ... A ještě něco - začal jsem to sledovat znovu celé od začátku a všímám si teď jiných detailů a jeden je obzvlášt velký - postava Wesley Wyndam-Pryce si tak trochu ukradla seriál pro sebe. V Buffy naprosto nesympatický a otřesný, v Angelovi si ho začínám opravdu zamlouvat. A to nemyslím jen jeho vývoj, kdy se z něho stává bad-ass mothef fucker, ale i právě na jeho počátcích v seriálu - prostě dobrý :) ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Když v 22. epizodě 1. série "Proroctví" Kate Lockley (Elizabeth Röhm) vchází okolo času 10:50 do uličky, je vidět na obrazovce člena štábu držícího zařízení na natáčení. (GreatestFan)
  • Adresa Angel Investigations v Hotelu Hyperion je: 1481 Hyperion Ave, Los Angeles, CA 90026. Tel: (213) 555-0162. Fax (213) 555-0163. (GreatestFan)
  • Když v pilotní epizodě "Město andělů" Angel (David Boreanaz) vykopne Russela Winterse (Vyto Ruginis) z okna, je těsně před jeho vzplanutím vidět jeho odraz v oknech. Upíři odraz nevrhají. Podobných chyb je v seriálu více. Například když ke konci 2. epizody 1. série "Osamělá srdce" Angel s Kate (Elizabeth Röhm) proběhne kolem zrcadla, je vidět jeho odraz. Na začátku 1. epizody 2. série "Soud", poté, co Angel zabije v tělocvičně několik démonů, můžeme vidět v zrcadle jeho odraz. (GreatestFan)

Reklama

Reklama