Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Star Trek Deep Space Nine má oproti jiným ST seriálům několik vlastních kvalit. Především jsme na jednom místě -jednak to má takovou domácí atmosféru opravdu života na stanici, druhak můžeme tak sledovat vývoj v daném kvadrantu. Ze začátku převažují jako jinde stand alone epizody, později však se začíná děj opravdu táhnout přes několik epizod. V řadě epizod také vidím jakési dvě až tři linie nezávislé dvě linie. Příjemné je zlidštění a pochopení některých ras. I pres specifické kvality a atmosféru nelze jinak než označit většinu dílů jako klasickou vatu, která často recykluje jiné ST díly a později bohužel i vztahové seriály. Opravdu výborných je pomálu, ty špičkové díly jsou: tři Duet (1x18), Trials and Tribble-ations(5x6) a In the Pale Moonlight (6x19). Nejlepší a nejsympatičtější postavami pro mě byli ferengijský barman Quark a kardassijský krejčí Garak. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebýt sérií kde probíhá válka s Dominionem, tak by hodnocení bylo ještě slabší. Stejně tak bych hodnocení snížil ještě víc nebýt Ferengiů, kteří tady hrají zajímavou vedlejší (a zábavnou roli). Příšerná je postava Jakea, stejně jako samotného kapitána Siska (tedy aspoň v těch prvních sérií). Naopak potěší postava Gul Dukata, který je poměrně mnohovrstvý a zajímavý záporák. Celkově o hodně slabší než třeba Babylon 5 (i když ten má také své nedostatky). (5.10.2013) No tak po opětovném zhlédnutí musím podotknout, že jsem byl předtím hodně shovívavý. Gul Dukat byl skvělá postava, kterou ke konci totálně zničili. Ferengie také na konci úplně odstřelili a válka s Dominionem by byla zajímavá, kdyby se jí aspoň trochu víc věnovali. Celkově to bylo dost zoufalé i když se našlo i pár dílů, které byly hodně dobré a to i ve srovnání s ostatními ST. (09.02.2021) ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Smůla DS9 spočívá ve velice pozvolném rozjezdu. První dvě sezóny jsou naplněny drobnou denní politikou a neustálými třenicemi mezi různorodým osazením obří vesmírné stanice. Nápad to nebyl špatný a protože k němu scénáristé vymysleli bohaté politicko-kulturní reálie, tak se zdálo že by celý koncept mohl fungovat. Bohužel potenciál zůstal trestuhodně nevyužitý. Z výbušné směsice Cardassie vs Bajor šlo určitě vytřískat mnohem více a červí díra zůstala dlouho ležet ladem. Ve třetí sezóně přišel rozhodující zlom. Paramount angažoval Ronalda D. Moora a ten vtiskl seriálu mnohem temnější a zlověstnější tón. Na scéně se objevuje Dominion, v Alfa i Beta quadrantu to začíná vřít a schyluje se k velké válce. A nebude jediná. Tímto krokem DS9 opustil osvědčenou politiku Star Treku, čili jednotlivé epizody s přísně ohraničenými zápletkami a přešel na epické dobrodružství táhnoucí se celé roky. Atmosféra v bojující Federaci rozhodně není tak optimistická jako v idealistické TNG. Během protahujícího se konfliktu se stávají neměnné zásady luxusem, jenž si Flotila nemůže dovolit. Přichází čas na politický realismus, klam, přetvářku, tajné operace a pragmatická spojenectví. DS9 se tak nesměle přihlásil k trendu moderních "realistických" seriálů zaměřených na psychologii a složité postavy. Bohužel i tuto linii seriál z většiny promrhal. Přitom myšlenková konfrontace mezi sešněrovaným, ale velice efektivním Dominonem a volnomyšlenkářskou, ale občas těžkopádnou Federací by mohla být lahůdková. ()

Lamount 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Deep Space byl prvnim ST serialem, ktery se dostal na ceske obrazovky a proto ma u me dulezite postaveni. Sice jsem tenkrat (musel byt tak rok 1992 nebo 3) nechapal, proc tam neni nikde kapitan Kirk a Spock (znal jsem je z filmu z videopujcovny:), ale zamiloval jsem si menavce Oda a tejmnou cervi diru do Gama kvadrantu. O mnoho let pozdeji jsem se k serialu vratil, protoze ho nikdy u nas nedovysilali a teprve od treti rady do konce mohl docenit kvalit tohoto klenotu. Valka s Dominionem a uzasny pribeh, ktery mezi sezonami navazoval, byl pro vesmir ST celkem nevidany a povedl se (take jiste diky Ronaldu D. Mooreovi). ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě během 6. sezony bych dal jasných 4*, ale od její půlky po díle In the Pale Moonlight je to katastrofa a tak musím jednu ubrat. 1. sezona 82%, 2.sezona 75%, 3.sezona 80%, 4.sezona 86%, 5. sezona 78%, 6. sezona 58%, 7 sezona 46%. Nej díly: Q-Less, Duet, The Wire, Civil Defense, Prophet Motive, Improbable Cause, The Way of the Warrior, Little Green Men, Our Man Bashir, Trials And Tribble-ations , In the Pale Moonlight, Inter Arma Enim Silent Leges ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Agenti Časové vyšetřovací komise Dulmur a Lucsly jsou (téměř) anagramy Muldera a Scullyové ze seriálu Akta X (od r. 1993). [Zdroj: trekkies.cz] (padina)
  • Vědeckým důstojníkem měla být v seriálu původně postava pocházející z planety s nízkou gravitací. Jelikož by to vyžadovalo natáčení mnoha „nízkogravitačních“ scén, které by byly příliš náročné a nákladné, byla postava nahrazena Trillem Jadzií Dax (Terry Farrell). Myšlenka postavy, která je uzpůsobena nízké gravitaci, byla později použita v epizodě Melora (1993). (mirliflore)
  • Skuteční fanoušci seriálu jsou označováni jako "Niners". Stejný název, tedy "Niners", nese i baseballový tým kpt. Siska (Avery Brooks) složený z jeho důstojníků. Název je možné vidět na jejich dresech, když nastoupí na zápas proti posádce vulkánské lodi Hvězdné flotily. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama