Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Smůla DS9 spočívá ve velice pozvolném rozjezdu. První dvě sezóny jsou naplněny drobnou denní politikou a neustálými třenicemi mezi různorodým osazením obří vesmírné stanice. Nápad to nebyl špatný a protože k němu scénáristé vymysleli bohaté politicko-kulturní reálie, tak se zdálo že by celý koncept mohl fungovat. Bohužel potenciál zůstal trestuhodně nevyužitý. Z výbušné směsice Cardassie vs Bajor šlo určitě vytřískat mnohem více a červí díra zůstala dlouho ležet ladem. Ve třetí sezóně přišel rozhodující zlom. Paramount angažoval Ronalda D. Moora a ten vtiskl seriálu mnohem temnější a zlověstnější tón. Na scéně se objevuje Dominion, v Alfa i Beta quadrantu to začíná vřít a schyluje se k velké válce. A nebude jediná. Tímto krokem DS9 opustil osvědčenou politiku Star Treku, čili jednotlivé epizody s přísně ohraničenými zápletkami a přešel na epické dobrodružství táhnoucí se celé roky. Atmosféra v bojující Federaci rozhodně není tak optimistická jako v idealistické TNG. Během protahujícího se konfliktu se stávají neměnné zásady luxusem, jenž si Flotila nemůže dovolit. Přichází čas na politický realismus, klam, přetvářku, tajné operace a pragmatická spojenectví. DS9 se tak nesměle přihlásil k trendu moderních "realistických" seriálů zaměřených na psychologii a složité postavy. Bohužel i tuto linii seriál z většiny promrhal. Přitom myšlenková konfrontace mezi sešněrovaným, ale velice efektivním Dominonem a volnomyšlenkářskou, ale občas těžkopádnou Federací by mohla být lahůdková. ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele

Nevýhoda DS9 je, že i pro mě jako docela velkého fanouška ST začne být tenhle seriál zajímavý až příchodem nové hlavní postavy ve 4. řadě. Pak ale tenhle seriál projde až neuvěřitelnou změnou a z nejhoršího ST tu hned máme aspiranta na ST nejlepší... Bohužel 3 prakticky zahozené řady na začátku DS9 už nejdou odčinit, a tak pro mě zůstává tenhle seriál na úrovni Voyageru (výborný, ale ne tak jako TNG). ()

Reklama

peetriss 

všechny recenze uživatele

Hluboký vesmír Devět není absolutní propadák, ale nemohu se u této série zbavit pocitu nejslabšího článku v řetězci děl nesoucích v názvu Star Trek. Tvůrci se pokusili o něco nového, opustili zakořeněnou šablonu i klasické postavy, a možná i proto se mnoho fanoušků Star Treku postavilo k Hlubokému vesmíru Devět velice vlažně, včetně mě. Prostě to nemá tu startrekovskou šťávu a kouzlo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že Hluboký vesmír 9 není zdaleka tak špatný, jak se traduje, jen má ten problém, že se pokusil rozbít klasické schéma vyprávění a přijít v rámci trekistického vesmíru s něčím novým. Jenže fanoušek seriálu je tvor nadmíru konzervativní a nemá rád experimenty. Popravdě řečeno, spolu se Star Trek: Nová generace je to má nejoblíbenější trekistická série, která má tu smůlu, že ty nejlepší epizody u nás nikdy nebyly odvysílány. Celkový dojem: 70 %. ()

chaotic 

všechny recenze uživatele

+++Pozitiva: Je to Star Trek, dále Elim Garak, Gul Dukat, Worf, Miles O'Brian, Jadzia Dax, Jean-Luc Picard, Q, Quark, retro pohled do dílu s Tribly, Cardassiané a Cardasijská stanice (DS9) a Valiant řízený "Rudou eskadrou"... to by bylo asi vše. ---Negativa: Bajor, Bajorské náboženství, nuda, nuda, plky, plky, dítě na palubě, plky, plky, nuda, nuda, nechutný patos s Dominionem, bitevní scény, výměna Jadzie Dax za nějakou pipku, nuda, nuda, plky, plky nezvládnuté vedení "války" (měli se inspirovat B5tkou, kde to bylo i přes katastrofální efekty, brilantně podáno), Dominion, pacifistický Sisko, Bajorané, absence Q (jeden díl je málo...) a hlavně absence Borgů, Dominion není soupeř. Jen bych ještě dodal, že toto je první Star Trek, kde se mění intro scéna. (fuj) Díly 7x17-7x24 tvoří osmi-dílný celek, promiňte ale to je vážně moc. (nemluvě o tom, že mnohodílství není ojedinělé) Fakt se tam moc kecá a nic neděje (ani v jedné sérii se mě nezhostil efekt "Must see next one..." a to je co říci) xxxP.S. Internetem se šíří hlasy o tom, že první 3 série jsou nuda, ale pak se to rozjede (což už v ČR vysíláno nebylo), ale rozjezd je takový jako když ze Shinkanzenu přesedláte na koňskou spřežku a s ní projíždíte celý seriál, čili ano je to nuda bez kouzla i pak. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Herec Andrew Robinson se původně ucházel o roli měňavce Oda. Nakonec ale hrál postavu Elima Garaka, přičemž spolupracoval také s producenty na vývoji jeho charakteru. (mirliflore)
  • Všechny runabouty (malé čluny pro krátké vzdálenosti) na DS9 jsou pojmenovány po významných řekách na Zemi. Jejich jména jsou Rio Grande, Yangtzee Kiang, Ganges, Mekong, Orinoco, Rubicon, Shenandoah, Volga, Yukon a Gander. (Doctorow)
  • V této epizodě byla zveřejněna první narážka na Enterprise-E, když agent Lucsly poznamená, že nebylo pět, ale šest lodí jménem Enterprise. Film Star Trek: První kontakt (1996) byl doposud v produkci. (Enterprise NX-01 nebyla součástí Federace, proto se nepočítá. Nemluvě o tom, že seriál Enterprise v té době ještě nebyl natočen.) [Zdroj: trekkies.cz] (padina)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama