Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o drsných chlapoch, ktorí si nenechajú n****ť na hlavu. Tieto skupiny ešte existujú aj dnes, no vtedy ich najčastejším výskytom mohlo byť aj väzenie. Vďaka nekompromisnosti postáv sa s nimi dá dobre stotožniť, ak máte radi rýchle rozhodovanie a priamu cestu ku úspechu, napriek tomu, že činy, čo spáchali oni, by ste nespáchali. V štvrtej sérii tu navyše máme dokonalý čierny humor, naplno rozvinutý v mladšej HBO show, The Sopranos, ktorý v sériách predtým nebol (podobné sú aj scény Rebadow a otec Bobbyho Bacalu, aj keď ich scény dopadli rozdielne). Seriál natočený bez servítky o rozdieloch rôznych etník, aký dnes už možno ťažko vidieť. Drámy o bezvýchodnosti situácií sú tu na dennom poriadku a predurčenosť osudu klesnúť ešte do väčšej mizérie sa tu vyhýba len máloktorej z hlavných postáv. Jefferson Keane, vodca gangu, obrátený zo temnej na správnu cestu, nachádzajúci na sklonku života pokoj a hrdosť nad svojím dobrým skutkom. Ryan O’Reilly, bezcharakterný ku väčšine, geniálny manipulátor odchádzajúci z vrážd väčšinou s čistými rukami, zabíjajúci rýchlo aj pomaly, zásadový a láskavý voči bratovi a láske. Beecher, zneužitý spoluväzňom nachádza guráž a začne rozdávať karty, tragicky však prehráva svoju rodinu, nachádza aj lásku, ktorej nevie dať stop. Keller, sexuálny predátor, zradný aj obetavý v rámci jedného vzťahu. Adebisi, čistý animal obviňujúci svet zato, ako dopadol, neštíti sa ničoho v odstraňovaní svojich nepriateľov, má v rovnakom momente všetko aj nič. Schillinger, vodca neonacistov snažiaci sa pod vplyvom negatívnych udalostí o nápravu – tá však v jeho prípade už nie je možná. Miguel Alvarez – za seba a proti všetkým tancuje medzi kladivom a nákovou. Kvalitných postáv je plno a v tomto seriáli viac, ako v iných, a o nich to celé je. Po scenáristickej stránke skvost, ktorý sa ťažko prekonáva. Slabších epizód ako 100% za prvých 5 sérií bolo pre mňa len 5. Preto ma zamrzela posledná séria, kde väčšina epizód bola silnejšia B a 2 epizódy slabšia A kvalita. Seriál sa však musel nejako ukončiť, no tieto ukončenia v poslednej sérii, väčšinou bez napätia, nedehonestujú predošlé, právom cenené snaženie. Kamera tešila dynamikou, tá tu však nebola vždy, čo ale nevadí. Oz ostáva asi prvým, a nie posledným kvalitným dlhým dramatickým seriálom HBO, ktorého v dobe jeho vysielania zatienili The Sopranos. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Během sledování Ozu mě po celou dobu napadalo jedno slovo: kamery! Copak nemají v celém vězení ani jednu kameru? Seriál je to napínavý a snad s jedním z nejlepších pilotů vůbec. Asi nikdy jsem se nezažral do seriálu takhle rychle. Jednotlivé charaktery jsou skvělé a jejich vzájemné interakce, to člověk ani nedýchá, nebo to raději na chvilku stopne. (především trojice Beecher, Keller a Schillinger, to je trojúhelník, na který se nezapomíná). Jenže po seriálovém vrcholu, první půlce čtvrté série, přijde hluboký propad v půlce druhé a seriál se z toho až do konce nevyhrabe. Najednou začne vyplouvat na povrch mnohem více, jaká je to vlastně celkově blbost. Nic v tom seriálu nemůže skončit nijak pozitivně. Už když to vypadá, že se něco skutečně pozitivního stane, v dalším díle se stane strašný průšvih. Spory se tu řeší 5 způsoby, přičemž četnost je ve výčtu stoupající - 1. vyhrožovat, 2. zbít, 3. zabít, aby to vypadalo jako nehoda, 4. zabít tak, že uplatím bachaře, 5. zabít před zraky všech. Spousta lidí tu píše, jak je to reálné, jak je to ryzí, syrové, že to takhle ve vězení chodí. To mi přijde hodně vtipné. S průměrem 1,5 vraždy na jeden díl, jak dlouho by takové vězení asi fungovalo? Po první sérii by každé takové vězení zavřeli. V Ozu už se potom vražda ani neřeší, možná tak, když zabijí někoho skutečně důležitého, jinak je to úplně rutina. Za vraždu si sednete na pár dní na samotku a pak se jede dál. Trocha konkrétních statistik nikdy neškodí, trochu spoilery, ale žádná konkrétní jména. V prvním díle se seznámíme celkem s 18 vězni. 10 z nich v průběhu seriálu zemře násilnou smrtí, 5 z nich se dočká konce posledního dílu, 1 je popraven a 2 v průběhu vymizí a nic o nich nevíme. Statistiky reálného světa: 5 vražd v amerických věznicích na 100 000 lidí za rok, což je o 0,7 víc, než na americké svobodě. Vězení jako Oz, s takovouhle úspěšností nápravy vězňů a jejich začlenění do společnosti, není realita, je to pohádka pro dospělé a tak je to potřeba brát. Je to velká seriálová událost, nejspíš i první velký seriál HBO, spousta skvělých herců tu začla své kariéry, ale prostě jak jsem byl nejdřív nadšený, tak na konci jsem přeplněn spíše pochybnostmi. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Sám od sebe bych se asi do seriálu z vězeňského prostředí nezavrtal. Myslel jsem, že už je tohle téma trochu vyčerpané. No, dostal jsem na hubu. To hodnocení tady nelže nebo je možná ještě trochu podsazené. Nejdřív jsou vám lhostejní a některé nesnášíte, nakonec je milujete všechny. Kdo kdy řekl, že má rád, když se budují charaktery musí být i třeba násilím dokopán k OZu. Tak jako já. Citově mě to promlátilo od nenávisti, přes závislost k úžasu. Netuším, jestli jsem někdy viděl většího bastarda než je v OZu, jestli jsem někdy ve filmu či seriálu dostal lepší "lovestory" nebo prožil silnější lítost nad smrtí postavy. Kolik z těch 56ti dílů bylo slabších? 3? Možná 2? Ano, spoustu z toho můžeme vidět jinde a třeba i líp. Některé dějové zvraty vám budou připadat jako výtvor hlavy pošahané, jenže to zaštiťují ty předem avizované dokonalé charaktery a pak je všechno ostatní šumák. Pustil bych Schillingera ven. Myslel jsem si, že mám v OZu pár oblíbenců. Na konci seriálu jsem zjistil, že jich bylo taaaaak moc. Když někdo dokáže vybudovat tak silnou auru okolo tak velkého počtu postav, je pak nádherná scéna každá, kde se dva či více z těch vykreslenějších pustí do jakékoliv interakce. Tohle bylo pro mne velké překvapení a pořádný objev. Je to největší majstrštyk J. K. Simmonse, je to nechutné, hnusné, odporné a dokonalé. Zakousávat pomalu. Nehltat. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu mě přivedly diskuse o podobnosti s The Wire, avšak po dokoukání obou těchto prvotřídních děl jsem dospěl k závěru, že svým konceptem si tyto pořady nejsou až tolik podobné. The Wire je především stoprocentně realistickou a pravdivou sondou do společnosti a "systému", Oz je přeci jen komponována jako Tv Show, která staví na první místo své postavy a zajímavosti jejich zápletek. První důležitá věc je, že hlavních postav je poměrně dost (6+) a z hlediska vyprávění jsou si naprosto rovny, Oz využívá je, i řadu dalších charakterů k vykreslení všech možných strastí, příhod a událostí bohatě pokrývajících stupnici zážitků od "štěstí za mřížemi" až po týrání, znásilňování a naturalistické vraždy. Realističnost sice první housle nehraje, ovšem ty druhé už ano, Oz vypovídá dost o psychice vězně, o atmosféře, o přizpůsobování se životu za mřížemi i o nevděčné práci vedoucích pracovníků, jejichž dobré úmysly se často v hovno obrátí... Komplexnost a dokonalost Oz sice nedosahuje úrovně The Wire, avšak to je jen otázka pomyslného trůnu, jako drama Oz nepochybně patří mezi to nejlepší, co kdy bylo pro TV natočeno... Je vidět, že oproti Oz byl Prison Break jen dětská hra. 9/10 ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo, dej sa v každom dieli posúva dopredu, nenájdete tu epizódy slúžiace iba na vyplnenie času. Väzni prichádzajú a odchádzajú a drsné prostredie pôsobí viacmenej realisticky. Nie je tu vyslovene kladná postava a v podstate si len môžete vybrať svojho hrdinu a dúfať, že život v base prežije bez ujmy. Oz nemá hlavnú dejovú líniu, ale o to lepšie pôsobí ako celok, kde sledujete rôzne príbehy, ktoré sa občas spájajú, potom rozchádzajú alebo končia. Kvalita sa drží vysoko, obľúbenú sériu nemám. Prvá je trochu slabšia, možno aj preto, že nikoho nepoznáte, ale potom ide kvalita hore a už neklesá. Herci sú výborní a veril som im každé slovo. Dojem umocňuje takmer úplná absencia happyendov. 100 % ()

Galerie (65)

Zajímavosti (22)

  • Čtvrtá série měla být původně poslední. Můžeme to poznat podle tří věcí: 1) byl ukončen pronájem budovy, kde se seriál odehrával. Tom Fontana nemohl najít nové místo pro natáčení, tak pro jistotu udělal to, že věznici na konci finální epizody nechal vybouchnout. Nakonec se našla k pronajmutí podobně vypadající budova v New Jersey. 2) pro finální epizodu byly natočeny dva různé konce. První měl být ten, že komise propustí vězně Tobiase Beechera (Lee Tergesen) na podmínku. Ve druhém konci propuštěn není. Jenomže Tom Fontana si oblíbil šťastný konec s propuštěním natolik, že to do dílu zakomponoval jako sen Beechera. 3) Finální epizoda se jmenuje „Slavná poslední slova“. (HonzysKISS)
  • Mnoho tetování, která jsou v seriálu k vidění, je skutečných. Maskéři tak neměli příliš práce například s Christopherem Melonim, Chuckem Zitem nebo Deanem Wintersem. (CRYPT)
  • Dean a Scott William Winters, kteří ztvárnili bratry Ryana a Cyrila, jsou bratry i ve skutečnosti. (CRYPT)

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama