Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Novou generaci to nemá, ale snaha ukázat jak to bylo před původní první sérií je příjemná. Enterprise byla první, a ne jako u všech ostatních sérií, JEN nejlepší lodí flotily. Trochu mě vyděsilo ukončení série, které je lehce šílené a cestování časem tu opravdu dlouho nebylo. Pro fanoušky ST naprostá nutnost, ale pro ostatní a už vůbec pro neznalé základů Star treku bych seriál nedoporučoval. Pár odkazů a vcelku příjemný návrat k né tolik akční náplni dílů vsunuje tuto sérii kvalitativně mezi slabý Deep space 9 a nejlepší Novou generaci. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zajímavé, ale tohle je můj nejoblíbenější seriálový Star Trek aneb jak to bylo na začátku :-). Tolik vědeckých dílů, kde se objevuje etnocentrismus a kulturní relativismus v praxi se jen tak nevidí:o). Slušné počítačové efekty. Slabších 5. Promiň Picarde. PS: Třetí série je naprosto bezkonkurenční! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Enterprise je vynikající seriál. Je škoda, že se neudržela déle a možná znamenala svými tržbami a ratingem hřebíček do rakve Star Treku (i když nový film se blíží), ale nedá se jí mnoho vytknout. První série obsahují vzrušení z objevování nových světů, v podstatě sledujeme první lidskou loď, která zkoumá vesmír, potkává různé kultury. To vše podpořeno celkem zajímavou posádkou, občasnými setkáními se "starými známými" rasami a vynikajícími efekty a akčními scénami. A v okamžiku, kdy by seriál mohl začít nudit, přijde zvrat jak hrom a celou třetí sérii se rozjíždí velkolepý kontinuální příběh, který nemá chybu a posadí Vás na zadek. A ve čtvrté sérii zase potkáte mnoho starých známých, poznáte jak to bylo s Vylepšenými, historii Vulkánců, Andorijců i Klingonských hladkých čel. Enterprise je Star Trekem, který v sobě spojuje to nejlepší z mnoha jiných - dodrodružství ale původní série, kontinuální příběh ale Deep Space Nine, efekty a akci ale Voyager a stojí opravdu za to. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Naskočila jsem sice až v půlce třetí série - ale docela mě to baví (z rozhovoru admirála Forresta s vulkánským velvyslancem Sovalem - S.: "Nevíme přesně, co si s lidmi počít. Z druhů, se kterými jsme navázali kontakt, jste jediní, koho neumíme zařadit. Máte aroganci Andorianů, přehnanou hrdost Tellaritů, v jednu chvíli jste vznětliví jako Klingoni a chvíli nato nás překvapíte bezchybnou logikou..."). Posádka se skládá ze samých sympaťáků a -ček (komu se ve Voyageru líbila sošná exborg Sedmá, jistě zaplesá i při pohledu na půvabnou vulkánku T-Pol, která se taky nikdy neusměje). Zásadní výtku mám pouze k naprosto otřesné antistartrek titulní písni (která ovšem doprovází docela dobrou obrazovou koláž /H.M.S. ENTERPRIZE/), jinak scénická hudba je slušná. Snad se nedopustím spoileru, když prozradím jednu zajímavost z minulého dílu - představte si, milé trekkies, že Datův budoucí tatínek je levák! ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Enterprise se evidentně pokouší o rozšíření Star Trekovského světa mezí širší publikum. Snaží se o více cool vzhled, ale přitom trpí úplně stejnými nedostatky, jako její starší úspěšnější sourozenci. Tím myslím kýčové masky a rasy - někdy prostě nestačí namalovat něčí obličej na zeleno a modro, barvou, která vypadá jako vodovky a vydávat je za mimozemšťany. I přes velmi vlažný pilot jsou první dvě řady fantastické, sympatickou posádku jsem si během pár dílů zamiloval. Se třetí řadou už jsem měl trochu problémy. Přeci mi víc svědčí ty jednorázové mise a dobrodružství a forma telenovely mi moc neseděla, navíc i příběhy začaly dost slábnout. Čtvrtá řada už naznačovala, že tvůrcům dochází nápady a upřímě, i když mám Jeffreyho Combse celkem rád, tady jsem ho s těma svýma anténkama a modrým pudrem už začínal mít plné zuby. Za 1.2. sérii 80%. Za 3. a 4. 70% a zakončující díl slabota, nebo abych byl objektivní průměr, čekal jsem na závěr něco epičtějšího! Celkově lehce pod Novou generací. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (39)

  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)
  • Seriál se původně jmenoval jen Enterprise. Přídomek Star Trek se dostal do úvodních tiulků až v 3. epizodě 3. sezony. Na DVD se však objevuje již od počátku 3. série. (mirliflore)
  • V úvodní znělce se vedle krátkých záběrů z vývoje letectví na Zemi objeví i loď HMS Enterprise britského námořnictva a raketoplán Enteprise patřící NASA. Znělka je zakončená záběrem na USS Enterprise ze seriálu. (Helo)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama