Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (929)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak už zde někdo poznamenal, tohle mi moc na komedii nesedí, skoro jsem se nazasmál. Ale to ani nebylo potřeba, když byl člověku naservírován milý, lehce romantický příběh o mladém muži, který pořádně neví, co chce, až se 1 dne zamiluje a je ochoten udělat vše, aby svoji lásku získal. Já nevím, co si všichni stěžují, Hoffman velice dobře zahrál 21-letého muže a i vizáží mi ho připomínal. Anne Bancroftová si s rolí zhrzené mrchy poradila opravdu skvěle; u Katharine Rossové to už bylo o něco horší. Kladným bodem je určitě výborná hudba, která se naprosto skvěle k filmu hodí. Ale plný počet to z mé strany nebude, byla zde občas hluchá místa, konec byl trochu rozpačitý; na filmu jde poznat doba jeho vzniku a z ní vyplívající určitá naivita. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham, Buck Henry .. Jó, tenkrát poprvé… Trochu banální úvod/vstup do zápletky, ale jinak luxusní podívaná. Režie je na mistrovské úrovni - bezchybné dlouhé záběry v niž herecky excelují tři hlavní postavy v zajímavém trojúhelníku lásky a chtíče. Kontrast první poloviny s polovinou druhou, která chtě nechtě sklouzává k drobnému romantickému klišé není až tak velký. Přesto je ta první polovina mnohem, mnohem zábavnější, nabitá konverzačním vtipem a lehkostí. Calder Willingham jako hlavní scénárista odvedl opět dokonalou práci a zadaptoval na jedničku knižní předlohu. Ty brilantní dialogy, lahůdka. Vše umocněno (už se budu opakovat) mistrovskou režii. Mike Nichols byl od začátku své kariéry prostě machr! Stejně jako Dustin Hoffman! 90%. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Legendární filmový debut "Malého Velkého muže." Rozmýšlela jsem nad úplným hodnocením, ale stále mi k němu něco chybí. Často mám pocit, že názvy, ohlasy či jen existence a kultovní status spousty legendárních filmů, jakoby mnohdy převyšovaly jejich skutečné kvality. Nemám pocit, že toto je případ i Absolventa, ale přiznávám, že mě to ovlivňovalo při hodnocení. Váhala jsem právě proto, jestli mám hodnotit nejvýše kvůli tomu, že se jedná o kult, nebo ne, protože to tak prostě necítím. Dusty je jako roztržitý a nezkušený Benjamin Braddock fenomenální. Děj, jednotlivé scény i dialogy jsou nabity osobitým, nesmělým kouzlem pramenícího z Dustinova herectví, stejně jako vtipem i lehkostí. A Simon & Garfunkel to všechno jistí:) Hlavně The Sound of Silence, nádherná skladba. Byla jsem překvapena, jak rychle mi film uběhl. Najednou jsem se podívala, kolik je hodin a zjistila, že snímek za pět minut končí. Přitom jsem měla pocit, že uběhl hrozně rychle a že by mohl být ještě více obsáhlejší, klidně i přes dvě hodiny:) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Konec šedesátých let, konec různých ideálů a mýtů. Konec jedné a začátek nové (nejen) filmové éry. I tak by se dal nazvat vpád Absolventa do lidských myslí. Dustin Hoffman, jako mladý, nesmělý muž, který si užívá sexu se starší zkušenou ženou a pak se bezhlavě zamiluje do její dcery, už dnes nebudí takový zájem a nadšení, ale na konci šesté dekády minulého století, to byl snímek novátorský a porušující do té doby platná filmová pravidla a zajeté koleje. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni, zajímavá režie pana Nicholse a pestrý hudební doprovod, vás určitě zaujme i v dnešní době a hlavně skladba Mrs. Robinson, se zapsala do srdcí několika generací. Film, který je dodnes svěží a originální a Dustina Hoffmana, až do roku 1988, uzamkl do absolventské škatulky. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je podle mě hodně nadohodnocenej. Dustin Hoffman, kterýmu bylo tehdy 30 let, se do role 21-letýho študentníka vůbec nehodil. On by měl bejt asi tim hlavnim tahounem celýho filmu, ale 30 let a 21 let je prostě moc velkej rozdíl. Já mu zkrátka jeho roli nevěřil a to je problém. Jinak je to podle mě celkem obyčejnej a průměrnej film, jakejch se natočily mraky. Že se zrovna z Absolventa stala taková klasika, je pro mě záhadou. Podle mě je to dobrý hlavně pro příznivce Simona & Garfunkela. Já jejich hudbu neposlouchám, takže pro mě průměr - 3 hvězdy. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (76)

  • Když Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) mlátí rozpřaženými pažemi do kostelního okna, mnoho recenzentů v tom vidělo asociaci s utrpením Krista. Hoffman ve skutečnosti pouze dával pozor, aby nerozbil sklo. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama