Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Série 1

(série)
Drama / Mysteriózní
USA, 1990, 7 h (Minutáž: 46–94 min)

Epizody(8)

Recenze (37)

Sdoom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová klasika, která ani po 30 letech neztrácí svoje kouzlo. Lynch s Frostem dokázali stvořit skvělý mix tajemna, sympatických postav a atmosféry amerického maloměsta, který mě minimálně v první sérii baví. Jsou tam některá hlušší místa, hodně zvláštní chování postav i na Lynche, ale celkový dojem to nekazí. Pěkné 4 hvězdičky. (Blu-ray, orig.) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch s Markem Frostem rozehrávají naprosto poutavou a neskutečně stylovou hru bizarních charakterů na pozadí tajemné vraždy středoškolačky. Co se původně jeví jako běžný detektivní případ z horského městečka, se postupně mění v zamlžené mystérium s atmosférou hustou, že by se dala krájet. A MacLachlanův agent Dale Cooper je jednou z nejlépe napsaných postav seriálové historie, a že Twin Peaks výborných postav nabízí rovnou celou škálu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku 90. let představovalo Městečko Twin Peaks kulturní šok a bylo první vlaštovkou, která předznamenala nástup fenoménu dramat quality TV. Frosta a Lynche tehdy napadlo propojit masově využívaný formát soap opery s kriminálním dramatem, postavili na hlavu všechny dosavadní poučky seriálové praxe a dokázali, že televizní tvorba se dá dělat jinak - chytře a inovativně. Zápletka pro ně už nebyla podstatná, vražda studentky byla vějičkou na publikum, aby se nechalo zlákat do labyrintu podivně proměnlivých seriálových charakterů a bludiště vztahů obyvatel podivného maloměsta. Úspěch nestál na příběhu, ale na postavách, se kterými si autoři zábavně pohrávali. Seriál si postupně přisvojoval prvky sitcomu a oba žánry, ze kterých původně vzešel, začal ironicky shazovat. Lynch měl štěstí na spolupracovníky. Mysteriózně znějící soundtrack Angela Badalamentiho se stal obrovským hitem a symbolem seriálu. V Kylu MacLachlanovi získal sympatického talentovaného a tvárného herce, který neměl problém ztotožnit se s filozofií seriálu a procítěně pronášel proslulé poznámky své neviditelné sekretářce Dianě. Krásné záhadné ženy s nevypočitatelným chováním dodávaly Twin Peaks erotický rozměr. Seriálové charaktery stále překvapovaly. Navenek kladné postavy v sobě nesly zárodky zla, nečekaně ukazovaly svou odvrácenou tvář a fascinovaly svou zkažeností. Spletité vyprávění s mnoha slepými odbočkami, které se nezatěžovaly vysvětlováním a předkládáním informací na talíři, lákalo k televizoru i intelektuály, kteří dosud televizí pohrdali. Scénáristé si s diváky hráli, mystifikovali je, odváděli pozornost k detailům, které neměly praktický význam. Twin Peaks stál na počátku procesu, který v televizní produkci změnil pravidla hry a zavedl do ní filmovou estetiku. Jeho úspěch inspiroval spoustu jiných televizních projektů a stopy Twin Peaks dnes najdeme prakticky všude. První série mi sedla dokonale a právě ona vedla k tomu, že jsem objevil excentrického a ujetého Lynche. Celkový dojem: 95 %. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Označovat prvních 8 dílů jako první sérii je podle mého názoru trochu matoucí, osobně se přikláním k tomu, že první řada končí až o pár dílů později :). Každopádně tu máme ale začátek jednoho (a dost možná i nejvýraznějšího) televizního klenotu. Scén, které se divákovi vryjí do paměti, je zde nepočítaně. Hned od začátku se jede na 100%. Hororové vyznění některých scén podtrhuje geniální Badalementiho hudba (zjištění Palmerových o smrti Laury, nalezení Lauřina těla, pouštění videa z pikniku, pohřeb Laury...). Jednou z nejsilnějších stránek jsou také postavy, a jejich vzájemné vztahy, které se postupně prohlubují. Každá postava je zde velmi svérázný originál. Nadine jako jednooká rambo kutilka záclon, Dáma s polenem, hloupoučká kravka Shelly, dobrácký jouda Andy, stopař Hawk, správňácký šerif Trumann, rozmazlený spratek Audrey a pochopitelně prototyp toho nejlepšího možného agenta FBI, Dale Cooper, a k tomu mnoho dalších, kde si každý najde svého oblíbence. Mysteriozní stránka je tady ještě poměrně na pozadí, ale to se brzo změní :) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TWIN PEAKS má ultimátně kultovní status a zrovna se vrací, tak ten rest konečně doháním. V podstatě od začátku zaujme jiná atmosféra a těžko popsatelná střelenost, která z toho dělá unikát. Co jsem zatím viděl od Lynche, měl jsem trochu obavu o přepálený DIVNO, ale držel se tady na uzdě a vychytal to akorát. Detektivní zápletka je zajímavá a táhne se v solidním tempu, osudy postav se chytře protínají, zásadový požitkář Dale Cooper BAVÍ, miluju tu obsesi černou kávou (i moje!) s koláči a donuty, komickou policajtskou bandičku, nějaký ten element tajemna a nadpřirozena v pozadí je příjemný, hudba... na tu jsem si -uznávám- nějakou chvíli zvykal, přispívá k zážitku... plus aura zapadákova někde uprostřed lesů, jo joo, slupnul jsem to během dvou dní, naštěští se nejedná o nijak náročnou látku a stáří nehraje roli. Teď jsem hlavně zvědavý, proč má druhá sezóna 22 dílů... hodnocení včetně pilotu: 85% ☕️ 🍩 ()

Galerie (417)

Zajímavosti (12)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama