Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (726)

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesnáším slovo kult, pro mě není nic v oblasti filmu kultem. Neuctívám ani filmové postavy ani režiséry, nikoho. Řekněme ale, že seriál Twin Peaks by se dal přirovnat ke coca-cole a Dale Cooper ke kofeinu = zatraceně chutné a zatraceně návykové (co se týče kinematografie). Miluji mysteriozitu, tajemno, atmosféru, tři esence vrcholného požitku z projekce. A Lynch je všechny napěchoval do jednoho lákavého balení. Já ale netvrdím, že je seriál bezchybný a to je několik postav, které mi lezou nesnesitelně na nervy (polda co bulí jako želva, sekretářka s hlasem batolete a pár dalších). Ale čert je vem, Twin Peaks mi dokázalo, že "detektivka" je vlastně zábava (a to jsem detektivky - nebo jak to správně nazvat - nesnášel). Bravo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: TWIN PEAKS má ultimátně kultovní status a zrovna se vrací, tak ten rest konečně doháním. V podstatě od začátku zaujme jiná atmosféra a těžko popsatelná střelenost, která z toho dělá unikát. Co jsem zatím viděl od Lynche, měl jsem trochu obavu o přepálený DIVNO, ale držel se tady na uzdě a vychytal to akorát. Detektivní zápletka je zajímavá a táhne se v solidním tempu, osudy postav se chytře protínají, zásadový požitkář Dale Cooper BAVÍ, miluju tu obsesi černou kávou (i moje!) s koláči a donuty, komickou policajtskou bandičku, nějaký ten element tajemna a nadpřirozena v pozadí je příjemný, hudba... na tu jsem si -uznávám- nějakou chvíli zvykal, přispívá k zážitku... plus aura zapadákova někde uprostřed lesů, jo joo, slupnul jsem to během dvou dní, naštěští se nejedná o nijak náročnou látku a stáří nehraje roli. Teď jsem hlavně zvědavý, proč má druhá sezóna 22 dílů... hodnocení včetně pilotu: 85% / S02: Přesto, že Lynch dvojku tvrdě odsuzuje a neměl s ní prý po odhalení vraha už moc společnýho, já to tak bledě neviděl a těžko říct, zda lepší když to zrovna sklouzlo do brilantní komedie, nebo temnýho tajemna. To momentum je trošku problém, nějaký zápletky podle mě zbytečný (emo James, p*ča Donna, Nadine a do jistý míry s Josie). Skvělých chvil ale převážilo, některý z postav byla možnost pořádně si zamilovat a jsem velmi zvědav, co přijde teď 25 let poté... Moji oblíbenci: Cooper, Major Briggs (miluju scénu "Vision of light"), Audrey. Benova občanská válka a STOP GHOSTWOOD show byla sranda k nezaplacení. 80% / FWWM: zde 50% / TMP: zde 70% / S03: Pro vlastní dobro se odprostěte od starých Twin Peaks a připravte na bezkonkurenční Lynch-show, která je autorsky svobodná, osobitá, nekonvenční, schválně matoucí, podnětná, nabitá, kouzelná v provedení a mozek-obracející, jako fakt máloco. Respektive jako nic. Naprosto nevíte, co vás čeká v další hodince a je tu tolik čeho se chytat a o čem rozmýšlet. Prvních sedm dílů taková skvěle nejistá předehra, osmý mě pak přímo srovnal se zemí a od té chvíle totál. 5x jsem dal pět hvězd a v součtu s přehledem vítězná série, kterou mám už hned slinu si zopáknout. Po řadě analýz a možnosti ten závěr pár dní strávit definitivně říkám, těch 25 let poté byl vyšší level. Každopádně nic pro netrpělivý zabedněnce. "Why were we so foolish to wish for any happy endings or concrete resolutions?" 95% / Toť moje léto 2017, strávené napůl v Twin Peaks... (x) ()

Reklama

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria: Takéto ja rád. Dej odohrávajúci sa v neveľkom mestečku s podivnými obyvateľmi a nejednou záhadou. Už pilotný diel ma utvrdil v tom, že pôjde o skvelý seriál plný mysterióznych vecí a neobjasnených udalostí až do samotného konca(možno aj o čosi ďalej). V seriály je skvelo vyobrazený charakter jednotlivých postáv a keď je na obrazovke práva nejaká postava vždy viem čo môžem očakávať a tiež sa pripraviť sa na zmenu žánru. Mysteriózny triler, romantika, komédia.. Twin Peaks obsahuje viacero žánrov a dobre to funguje v ich miešaný. Zatiaľ asi jediný zápor je, že mi chýba gradovanie. Či už gradovanie na konci jednotlivých epizód, alebo na záver série. Zatiaľ je to na silných 80% Nemôžem to ohodnotiť objektívne, pretože už som ovplyvnený inými kvalitnými seriálmi a Dexter je stále na mojom seriálovom Olympe. Svojho času to ale musel byť ešte väčší zážitok ako teraz. 2. Séria: V polovičke série sa to akosi zaseklo. Skončila dejová linia s Laurou Palmerovou a neviem so do tej dalšej dejovej línie dostať. Ako pozerať sa to dá, ale už ma to nezaujíma až tak ako predošlé diely. EDIT: Odstupom času rozmýšlam o Twin Peakse stále viac a viac. Aj preto zvyšujem hodnotenie na plný počet a pokračujem v sledovaní.(Dopozerané) ()

Silas 

všechny recenze uživatele

1. série: Skvělý nájezd už přes pilot, který zároveň děsí i dojímá. Lynchova režie je jistá a jeho části (první díly) patří mezi nejpovedenější. V tomto seriálu si oproti své klasické tvorbě mnohem více vypomáhá geniální hudbou "Bad Angel", kterou dotváří onu typickou atmosféru. Osudy všech postav jsou rozehrány výborně, každou charakterizuje určitá situace a o nějaké plochosti nemůže padnout ani slovo. Není krásnějšího pohledu než na šťastnou tvář Kylea MacLachlana nad borůvkovým koláčem či 5x ohřátou překapávanou kávou. Jeho postava, částečně parodující FBI příslušníky, patří mezi prvky, jež vaši vnímavost udržují stále v pozoru. I jeho charakter patří k onomu typicky lynchovskému černému humoru, kterého jde zde naládováno skutečně mnoho... Možná vinou nevyrovnanosti scénáře jsou 4. a 5. díl slabší, ve kterých se toho moc neodehraje. Poslední část, režírovaná spoluscénáristou Markem Frostem, zas zvyšuje celkový dojem z první série, a tak díky ní (a lásce k Davidovi) musím trochu nadhodnotit... Ale věřte: "In the town of Twin Peaks, no one is innocent." 2. série: Požitek z jízdy s vrcholem v posledním dílu. Průběžná škobrtnutí se dají šmahem odpustit... ()

Ant 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu nenapodobitelný seriál a postavy. První série je dokonalá. Skvěle vyvážené žánry a inteligentní scénář. Nic ale netrvá věčně a s druhou polovinou 2. řady už seriál jde pomalu ke dnu. Přesto ve finále do sebe všechno zapadne a konec je pak vážně něco. Dalea Coopera a sovy už z hlavy asi nedostanu. ()

Galerie (1 332)

Zajímavosti (106)

  • Se začátkem natáčení 2. sezóny se u Sherilyn Fenn (Audrey) objevil těžký zápal plic, musela proto na chvíli ze seriálu „zmizet“, ale překvapivě brzy se vyléčila. (HellFire)
  • Počas scény keď polícia obhliada telo, tak detektívovi bliká baterka, čo je odkaz na prvý diel pôvodného seriálu, kde pri obhliadke tela Laury Palmerovej blikalo svetlo nad operačným stolom. (maramashi)
  • Jedním z herců, kteří se ve 3. sérii nevrátí, je Michael J. Anderson (známý jako trpaslík, v originále jako „man from another place“), se kterým se v novém obsazení vůbec nepočítalo. Hlavním důvodem podle Andersona měly být neshody ohledně platu. V srpnu 2015 pak Anderson na svém facebookovém účtu nepřímo obvinil Davida Lynche ze znásilnění vlastní dcery a vraždy herce Jacka Nanceho (Pete Martell), čímž sklidil mnoho negativních reakcí včetně samotné Lynchovy dcery Jennifer Chambers Lynch. (PierrevanH)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama