Reklama

Reklama

Magnum

(seriál)
Akční / Dobrodružný / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (1980–1988), 129 h 3 min (Minutáž: 43–90 min)

Hrají:

Tom Selleck, John Hillerman, Roger E. Mosley, Larry Manetti, Jeff MacKay, Angela Lansbury, David O'Malley, Gwen Verdon, David Hemmings, Brandon Call (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(161)

Havaj je sice ráj na zemi, ale zločin je tu stejný jako všude jinde... Veterán vietnamské války Thomas Magnum (T. Selleck) je soukromý detektiv na Havaji. Jeho zázemím se nedávno stalo luxusní sídlo pro hosty autora bestsellerů Robina Masterse, který si Magnuma najal jako bezpečnostního poradce. Jeho přítomnost na panství ovšem jen těžce nese britský majordomus Jonathan Higgins (J. Hillerman), který má rezidenci na starost. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele honajz k tomuto seriálu (11)

Na Havaji nešňupejte (1980) (S01E01) 

Mám tenhle seriál rád, ale v tomhle pilotním dvojdílu ještě nejsou ty třecí plochy mezi Magnumem a Higginsem a jejich vzájemné pošťuchování na takové úrovni, je vidět, že se to teprve rozjíždí. Ty holky také mohli vybrat o něco lépe, tyhle všechny, včetně dcery admirála, vypadají jak štětky z poslední nálevny ve městě. Ale jinak se mi líbí, že děj je rozvíjen logicky, některé věci dříve naznačené (letušky, spisovatel a jeho knihy) se zúročí později (to žel nebývá ve scénářích moc často), do toho fajn scenérie. Celá ta zápletka kolem Vietnamu... no, chápu, chtěli vysvětlit ten kruh přátel, ale ty scény z války jsou neskutečně ochotnické, kde v nějaké botanické zahradě kluci střílejí nějakým náhodným směrem, ale žádného Vietnamce není vidět, nepřítel je prostě imaginární. ()

Čínská panenka (1980) (S01E02) 

Hodně slušný díl s čínským zabijákem (kterého si žel v akci moc neužijeme), dobrým dobíráním si Magnuma, pár vtípky. jen jsem tajně doufal, že s čínským zabijákem se na konci utká Higgins. No nic, snad jindy. ()

Díky bohu za ty malý holky a za ty velký taky (1980) (S01E03) 

Hodně rozporuplný díl. Na jednu stranu bych ty holčičky z fleku nejraději zabil  nebo se k nim choval stejně jako Higgins, na druhou je ta krádež docela fajn fór a ke konci to slušně šlape - ale stejně mám pocit, že měli jít sedět do basy komplet všechny ty baby, a ne že se jich bude Magnum zastávat. Ale jinak dobrá podzápletka s Manim, jeho boxerským klubem a jeho novou láskou. ()

Není třeba vědět (1981) (S01E04) 

Jeden z hodně slabých dílů, kdy vám je jasné skoro od začátku, kdo je atentátník, takže jen trpně čekáme do konce. Navíc ČT zrovna tenhle díl nepustila v původním znění, takže člověk je ochuzen i o některé vtípky. Každopádně doufám, že podobných politických témat bude v seriálu jako šafránu, protože to sem podle mne prostě nepatří. ()

Bez slitování (1981) (S01E05) 

Skvělý díl s dobře propracovaným scénářem (snad jen ten začátek s hereckou etudou mohl být kratší), s herečkou připomínající Geenu Davis, se skutečným Ianem McShanem (!) a chytře vedeným pátráním („strávil jsem s vámi noc“). Jen Higginse je málo. :-) ()

Nikdy více (1981) (S01E06) 

Jako, ten závěrečný zvrat je ais každému jasný hodně brzo. Ale jinak je to postavené hodně dobře - záhadným příletem, podivným chováním Saula, snahou kluků jeho a Lenu ochránit, otevírá to 40 let po 2. sv. válce stále ožehavé téma, které rezonuje i dnes. Jen v tom závěru tvůrci neměli koule ukázat, jak to celé skončilo (podle mě jasnou sebevraždou, abych moc nespoileroval). ()

Nejškaredější pes na Havaji (1981) (S01E07) 

Vyloženě oddechový díl - pes, kterého má Magnum chránit, po psovi jdou mafiáni vedení jakousi verzí Anthony Quinna z Wishe nebo Lidlu, po chvíli Magnum musí zachraňovat ještě těžce naivní veterinářku, i na nelegální pěstitele konopí dojde. Což je mimochodem jedna z nejlepších scén, kdy ta holka absolutně nechápe, co to tam Magnum těm pěstitelům říká. Ostatně i ta honička v džungli je povedená. U českých titulků České televize mi vadí, že je překládal nějaký nekňuba, který netuší, že Yale neznamená „Jo“, ale právě protikladnou univerzitu k té z Harvardu, o které starý kmotr mluví, nebo že mustache znamená knírek, kvůli kterému si mladí mafiáni starého stále dobírají. Chybí tomu v těch titulcích pak ten fajn humor, který je v původním znění. ()

Nezvěstný (1981) (S01E08) 

Docela zajímavá premisa mimosmyslového vnímání se rozplyne vniveč a zúročí se jen v jedné scéně, kdy Higgins nebohou dívku hypnotizuje, ale jinak je to taková ta historka „jeden nás podrazil, musím zjistit, kdo to je, než mě zabije“. Docela mě překvapuje, po jak dlouhé době rezonovala v Američanech válka ve Vietnamu. Když se budete nudit, jako že o nudné scény není nouze, zkuste spočítat, kolik přelivů hlavní hrdinka stihne za seriál změnit (někdy i ze scény na scénu, z kaštanové na blond), a povšimněte si, že kvůli tomu ani jednou nevleze celá do vody. ()

Nikdy nezapomenu (1981) (S01E09) 

Hodně slabý díl. Začátek jak z telenovely a podobně ukecaný, pátrání o ničem (nakonec Magnumovi skoro doslova poradí náhodná kolemjdoucí). Jediné, proč stojí za to tento díl vidět, je kvůli snaze Higginse Magnumovi nadbíhat, aby si zahrál partičku bridže, a jak z toho Magnum bezostyšně těží. Záběry na nálet na Pearl Harbor jsou převzány z nějakého širokoúhlého filmu a je to na nich vidět. ()

Prokletí klubu krále Kamehameha (1981) (S01E10) 

Hodně povedený díl. Hláškami, tajemným šamanstvím, kletbou klubu - a s druhým plánem na pozadí: jistou nostalgií po době, kdy se stavělo pro radost všech, a ne jen pro bohatou klientelu luxusní hotely. Zazní to tam celkem třikrát, poprvé, když na Ricka praskne, že míval jazzový klub/bar, ale zkrachoval, a on to kvituje poznámkou, že se tam alespoň cítil šťastně a naplněně. Podruhé o tom mluví starý pán a nakonec při projížďce autem v trochu obráceném gardu novinářka. ()

Přátelství nade vše (1981) (S01E11) 

Sice konec to celé trochu hodí výš a některé věci se spojí, dořeknou a přijde překvapivý zvrat, ale přesto je začátek fakt nuda, prostředek také nic moc nepřinese, proč Magnum hodinu dělal dělníka, také nedává smysl. Potěšilo mě ale, jak se zachoval Higgins na konci. ()

Související novinky

Ben Stiller v epické fantasy?

Ben Stiller v epické fantasy?

07.04.2008

The Return of King Doug není oslavný dokument o zdejším uživateli Douglasovi, ale připravovaný komiks nakladatelství Oni Press, na který už promptně koupilo práva studio DreamWorks. A hned oslovilo… (více)

Reklama

Reklama