Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

darwin 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film, kterému však jakoby cosi scházelo. Harrison Ford i Brad Pitt vypadají jako dobří Irové, Brad Pitt však trochu o něco víc. Obě hlavní postavy jsou kladné, což pro mě bylo příjemné překvapení. Čekal jsem vykreslení "dobrý policista vs. zlý terorista". Alan J. Pakula však naštěstí nemoralizuje. A tak nakonec jedinými lidmi, pro které je Rory Devaney terorista jsou britská a americká vláda. Rory alias Frankie totiž zabil 24 příslušníků britských okupačních složek, tudíž není terorista, ale bojovník za svobodu. Jen škoda, že se pojem "brutální terorista" dostal i do oficiální reklamy na film. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Irský terorista Frankie (Brad Pitt), po kterém jde polovina britské tajné služby, je nucen uprchnout do Spojených států, kde chce svým kolegům pomoci získat zbraně na jejich neutuchající boj. Ubytuje se u New Yorkského policisty Toma O'Meara (Harrison Ford), který svého krajana - aniž by znal jeho pravé jméno či to, čím se zabývá - vezme do rodiny. Všechno se ale brzy provalí, a na útěku Frankie zabije O'Mearova dlouholetého parťáka. A jelikož si to O'Meary dává za vinu, vydává se sám po Frankieho stopách ... Po přečtení textu distributora jsem byl nadšený, námět vypadal velmi atraktivně, boj dobra a zla (skrytého pod rouškou dobra). Jenže, někde se stala chyba - těch 100 minut se táhlo jak smrad, a docela jsem si oddechl, když se objevily závěrečné titulky. Nedávno jsem zkusil jsem dát filmu druhou šanci po několika letech, a výsledek - zase nic. Ani herecký koncert obou hlavních představitelů, Brada Pitta i Harrisona Forda (hlavně teda Pitta!) film z té šedivé nudy nevytáhl... ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Další z takzvaných neutrálních snímků, který se tváří velice vážně a také rozebírá velmi vážnou situaci v Severním Irsku a s ním spojenou skupinu IRA. Bohužel, tento problém moc neznám a nevím, co je hlavní příčinou konfliktu, takže jsem se spíše soustředil na děj týkající se rodiny a jak do ní Irčan zapadne. Takové emoční melodrama s dojemným závěrem bylo z mého pohledu docela slušné, ale scény byly více či méně strohé a bez nápaditosti. Tak trochu jsem se nudil a místy mě to nebavilo. Celkově bych to shrnul do těch slušných 3* za výborný výkon Pitta a Forda a za to, že mám Irsko rád a hudba, která byla použita mne velice zaujala.. 65% ()

k212 

všechny recenze uživatele

I přestože mám Forda moc ráda a považuju ho za fajn herce (tak zhruba deset let zpátky by se něco našlo), poslední dobou ujíždí víc a víc, samý velkoformátový akční hovadiny a tohle ještě potvrzuje moji domněnku, že to s ním jde rapidně dolů. Takle zneužít IRA k hezké tvářičce Brada Pitta, no jo Hollywood a realističnost si nejdou ruku v ruce. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Napjaté vztahy mezi unionisty a nacionalisty v Severním Irsku a do toho hudba z Cranberries to je to co mě dostalo. Druhá část filmu odehrávající se v Americe už neměla takové kouzlo, ale stále to bylo velmi dobře koukatelné. Akorát mě trošku zklamal paradoxní konec, kdy jedinej Harrison Ford nechtěl zabít terroristu Brada Pitta a přitom.. No film byl velmi dobře natočen. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil. (beso74)
  • William Atherton mal pôvodne vo filme menšiu úlohu, tá však padla za obeť strihačovým nožniciam. V traileroch k tomuto filmu sa však jeho meno aj napriek tomu objavuje. (beso74)

Reklama

Reklama