Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem tenhle film v roce 1997 viděl v hradeckém kině Centrál, a teď nedávno jsem si ho zopakoval díky televizní obrazovce. Padla na mě trochu nostalgie kolik vody uplynulo od chvíle, kdy jsem tento kousek viděl poprvé. Příběh o násilí a zbraních, který má jasný mírový odkaz natočil režisér Alan J. Pakula. Úderný počátek během kterého podlehne atentátu otec hlavního hrdiny a strhne se intenzivní přestřelka mezi bojovníky IRA a členy britských bezpečnostních složek vtáhne diváky rychle do děje. Jenže ve zbytku filmu se adrenalinem znatelně šetří. a to je velké zklamání po tak povedeném úvodu. Zápletka se točí kolem snahy IRA nakoupit protiletadlové rakety FIM-92 Stinger a tak je mladý hrdina Rory Devaney (Brad Pitt) vyslán za Atlantik, aby vše zařídil. Jelikož je Irů ve Státech spousta dostane se mu dobrého krytí v rodině nic netušícího idealistického policisty Toma O'Meara (Harrison Ford). V prosperující Americe je hlavní hrdina hrající riskantní a nebezpečnou hru jako v Jiříkově vidění. Oba muži ač tak povahově a věkem rozdílní se postupně sbližují, ale Roryho dohání jeho irská minulost. Smyčka se začíná utahovat. Tklivý soundtrack složil James Horner a snaží se tak o navození tísnivé atmosféry. Film měl velký potenciál, ale trestuhodně ho promarnil. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Napjaté vztahy mezi unionisty a nacionalisty v Severním Irsku a do toho hudba z Cranberries to je to co mě dostalo. Druhá část filmu odehrávající se v Americe už neměla takové kouzlo, ale stále to bylo velmi dobře koukatelné. Akorát mě trošku zklamal paradoxní konec, kdy jedinej Harrison Ford nechtěl zabít terroristu Brada Pitta a přitom.. No film byl velmi dobře natočen. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je to ľahko nadpriemerný, možno by to chcelo väčší spád a odstránenie niekoľkých hluchých miest. Možno preto sa z neho nestal hit, hoci mal dobré herecké obsadenie. Ale z priemeru ho vyzdvihuje okrem Harrisona Forda a Brada Pitta aj zakončenie, no uvidíte sami. Milujem všetky filmy s Bradom Pitton z 90.tych rokov. Rozhodne stojí za videnie, aspoň zo zvedavosti.. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Do půlky filmu šlo o nadprůměrné drama, ale pak se to, klasidsky po vzoru hollywoodských klišé, zvrhlo. Nesmysl za nesmyslem. Mimochodem, zkusili jste si svázat ruce za zády? Prostě je nepodvlíknete a to jsem nadprůměrný sportovec. navíc v sedě a v autě. Přestřelka v garážích je další z mnoha... Rory netrefí v závěru na lodi ze dvou metrů Toma, ačkoliv předtím v garážích střílel ve tmě na dvacet metrů neomylně. Motivace milující tmavovlásky, která Roryho udá, je také proti logice. Chce ho zachránit a tak ho vydá policii? Aby šel do vězení na doživotí? Těch nelogičností je tam ovšem celá řada a nebaví mě se o nich dál zmiňovat. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dvě herecké legendy se potkaly v jednom filmu, to jsem si prostě nemohl nechat ujít. Je takový pohodový thriller na obyčejné podzimní večery a ačkoliv tento kousek zcela nepřekvapivě zapadl v sérii jiných a lepších tohoto dua, stojí za to. A Harrison tady ještě vypadá tolik neznechucený životem, takže co víc si přát :) ... 70% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Brad Pitt bol pri potulkách Západným Belfastom, kde si chcel vybrúsiť svoj severoírsky akcent, napadnutý. (beso74)
  • Okrem filmovania v New Yorku a New Jersey sa filmovalo aj v Európe, a to v írskom Dubline či severoírskom Belfaste. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama