Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný soudní thriller. Harrisonu Fordovi zabijou kolegyni a milenku a podle důkazů to vypadá, že ji zabil on. Je blázen? Nebo to na něj navlíknul některý z jeho kolegů? Anebo je to nějak jinak? Film s tímto mystériem zachází dost vychytrale, až do poslední scény jsem netušil, jak se to rozuzlí. No a rozuzlilo se to vskutku zajímavě, pointa překvapila. Silný čtyři hvězdy. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Richard Kimble, co vyměnil bílej plášť za trestní zákoník a přebral Johnovi paní McClaneovou (tak sem se poděla po Die Harder, áha), je obžalován z vraždy tentokráte v kauze, kde nejsou vztahy jednotlivých účastníků nalinkovány nikterak jednoznačně. Opravdu kvalitní soudní drama, kde jsem, ani nevím jak, vraha odhalila hned na začátku, což by mi ale s přihlédnutím k faktu, že najisto jsem neměla ani nos mezi očima, nevadilo tolik, jako chviličky (chvilkama i chvíle :-) ) nudy. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Po "pakulovsku" pečlivě a trpělivě vystavěný soudní thriller, který předběhl své slavnější devadesátkové následovníky nejen v žánru, ale i ve schopnosti šokovat ve chvíli, kdy už nikdo žádný šok neočekává a vše se jeví jako dohrané (jasně, o pár desítek let dřív tu byl SVĚDEK OBŽALOBY, ale stejně). Ford je tu s krátkým sestřihem a v relativně netradiční herecké poloze - a k tomu fenomenální hudební motiv Johna Williamse. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý filmík, v ktorom hrá Harrison Ford takého zvodcu, že je proste od začiatku jasné, kto je v skutočnosti vrahom. Toto si mohol režisér odpustiť, divák nie je tak hlúpy, aby sa mu museli tvrdo podsúvať všetky fakty tak očividne, že nakoniec chýba moment prekvapenia. A ten má byť v thrilleri ako tento predsa kľúčový. Inak ale v pohode detektívka. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po mnoha letech a musím napsat, že mi to sedlo jako dětská prdelka na nočník.. Celé to mrazivé finále jsem si pamatovala, což považuji za významné plus pro film... Harrison Ford je ohromný sympaťák a jeho Rusty mě bavil (je pro mě v této roli nezapomenutelný), herecký ansámbl úžasný, všichni to potáhli, každý ve své roli uvěřitelný (Brian Dennehy, Raul Julia atd.), no a k tomu krásná hudba pana Williamse.. U mě opakovaně filmová spokojenost.. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)
  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)

Reklama

Reklama