Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o samote a priateľstve, s výbornými dialógmi a úsmevným situačným humorom. Uspokojivé je aj herecké obsadenie spolu s hudbou a aj keď sa síce nejedná o nejaké veľké filmárske dielo, aspoň dokáže zlepšiť náladu a na chvíľku vyčariť úsmev na tvári (a vystačí si to aj bez väčšieho rozpočtu alebo komplexnejšieho deju). Takéto filmy vedia vždycky potešiť. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najkrajších filmov o každodennom živote. O nenápadnom, často skrytom, až neviditeľnom v našom existovaní. O tom, čo hľadáme, po čom túžime a čo každého priemerne citlivého "human being" v živote obohacuje. FRIENDShip. Zdanlivo nedbalo sa odvíjajúci príbeh Fina, Olivie a Joeho stojí vďaka perfektnému scenáru a geniálnym hercom pevne na zemi, skvele strieda vážne a komické polohy a vo mne každým ďalším pozretím vykúzli pocit dokonalého uspokojenia. Pan McCarthy je borec. Ako herca som ho v žiadnom filme neidentifikoval, ako režiséra ho (po dvoch filmoch) milujem! Prototyp pomenovania "nezávislý" = JEDINEČNÝ. A navyše výnimočný i tým, ako mi záleží, aby komentár k nemu stál za to..(prepísané dňa 10/08/09).. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hezky se čtou komentáře, které hlásají, že Přednosta má v sobě špetku optimismu a vaše problémy se při sledování zmenší na velikost broučího bobečku... Věřte, že jsem rád za tyto pozitivně myšlené věci, vždyť i já sám je vyhledávám víc než hojně, ale zkrátka McCarthyho malý Přednosta na mě zapůsobil podobně jako víkendový výlet na venkov. Je obyčejný, hezky zpracovaný a zahraný, ale nakonec si budete pamatovat jen scénu, kdy Peter Dinklage jde po cestičce zpět domů a za ním se na nebi rozprostírají červánky. Podobně jako na zmiňovaný výlet, tak i na Přednostu budete vzpomínat s úctou, ale až dojde na film, který bude mít podobný koncept, budete si říkat: "Krucifix, něco mi to připomíná! Nějakej film. A týkal se vlaků.....". Z hlavy vám, bohužel, vymaže Přednostu něco jiného, nepodstatného. I když se budete bránit zuby nehty... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Takový malý milý nezávislý film. Nemá ani tak příběh, je spíše o pocitech a přátelství tří osamělých lidí, liliputána Fina, životem unavené krásné malířky Olivie a bouřlivého srandisty s dodávkou Joea. Od začátku do konce působí pozitivně a jeho příjemná atmosféra je nakažlivá. Velice příjemná podívaná pro příjemné i nepříjemné chvíle. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Chcete vidět film, který je absolutně o ničem? Přednosta. Chcete vidět film, který je absolutně o všem? Přednosta. Pohladí dušičku a zahřeje srdce.Stačí k tomu jedna opuštěná menší nádražní budova s přistavěným vagónem, kterou zdědí trpaslík, jeden temperamentní mladý Kubánec, který jezdí za nemocného tatínka s dodávkou s občerstvením, jedna žena středního věku, která vás čas od času přejede svým autem a jedna mladá knihovnice, ze které se vyklube nastávající maminka.Peter Dicklag je tak jako vždy úžasný a pokud máte rádi vlaky....nádhera a plný počet hvězd. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)
  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)

Reklama

Reklama