Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o samote a priateľstve, s výbornými dialógmi a úsmevným situačným humorom. Uspokojivé je aj herecké obsadenie spolu s hudbou a aj keď sa síce nejedná o nejaké veľké filmárske dielo, aspoň dokáže zlepšiť náladu a na chvíľku vyčariť úsmev na tvári (a vystačí si to aj bez väčšieho rozpočtu alebo komplexnejšieho deju). Takéto filmy vedia vždycky potešiť. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najkrajších filmov o každodennom živote. O nenápadnom, často skrytom, až neviditeľnom v našom existovaní. O tom, čo hľadáme, po čom túžime a čo každého priemerne citlivého "human being" v živote obohacuje. FRIENDShip. Zdanlivo nedbalo sa odvíjajúci príbeh Fina, Olivie a Joeho stojí vďaka perfektnému scenáru a geniálnym hercom pevne na zemi, skvele strieda vážne a komické polohy a vo mne každým ďalším pozretím vykúzli pocit dokonalého uspokojenia. Pan McCarthy je borec. Ako herca som ho v žiadnom filme neidentifikoval, ako režiséra ho (po dvoch filmoch) milujem! Prototyp pomenovania "nezávislý" = JEDINEČNÝ. A navyše výnimočný i tým, ako mi záleží, aby komentár k nemu stál za to..(prepísané dňa 10/08/09).. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

"Loneliness is much better when you have got someone to share it with" ... úplne jasne vystihnuté (tagline je z imdb) ... pri takýchto zážitkoch má človek pocit, že na výborný film stačí skvelý kasting (a že tu bol echt skvelý!) a jeden trošku inteligentnejší scenárista.... ostatné sa už potom vezie samo "jako po kolejích" :) ako tu už napísal jeden užívateľ (dreamflyer), s touto štvoricou (ale skôr päticou - bez tej malej černošky by to nebolo ono:) postáv by som dokázal stráviť oveľa viac, ako len tých 88 min. (pozor, to nie je kritika k dĺžke filmu)... proste, cítil som sa s nimi a na tom mieste veľmi, veľmi dobre... napriek ich trápeniam... a nedá mi nespomenúť, Michelle Williams bola neuveriteľne roztomilá ♥ :) .... 85-90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...Henry vám odkázal nějaký majetek v New Jersey. Půl akru půdy a STAROU VLAKOVOU STANICI..... Když se vám bude zdát, že váš život je nudnej, nebo že žijete v totálním chaosu a že je třeba zrovna TEĎ zpomalit, je ta pravá chvíle tento film. Není o ničem a přesto, že se tu děje tak málo, je divný, že se na to dá dívat. I NEOBYČEJNÍ LIDÉ SI DOKÁŽÍ UŽÍVAT ŽIVOTA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, že tunely dělíme na tmavší a světlejší. 2.) Chtěl bych být lilipután. 3.) Jsem magor do vláčků. 4.) Vzruší mě jedině průjezd vlaku. 5.) Vydržím mnoho hodin čekat na průjezd vlaku. 6.) Nemyslím si, že uživatel Fr je kretén. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Thomas McCarthy psal tři hlavní role rovnou pro herce, kteří je nakonec hráli. (Kulmon)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Kniha, kterou Joe čte, je Na západní frontě klid od Remarqua. (Kulmon)

Reklama

Reklama