Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (102)

hroubek 

všechny recenze uživatele

S01 - Knižní předlohu neznám, a film jsem viděl naposledy před několika lety. Nicméně to nemění nic na tom, že mě to dost sedlo, a po překonání prvního dílu jsem byl dost zaháčkovaný. Sedlo mě rozšíření příběhu(oproti filmu je tady snad o polovinu více zápletek a linek), bavilo mě, že je toho tady více, a je na všechno víc času(vztahy mezi postavy, budování charakterů, směřování k nějakému bodu). Hodně oceňuji, že je to drsnější a některé momenty mě dost nepříjemně překvapily(největší zvrat v poslední epizodě). Po herecké stránce super(Dafne Keen je skvělá, Lin-Manuel Miranda příjemně překvapil a takový James McAvoy si krade každý okamžik pro sebe), vizuálně velice dobré a tempo příběhu dost slušné. Já jsem spokojený a těším se na druhou řadu, a doufám, že to čekání nebude dlouhé. 8/10 ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. - 3. série - 70 %  Knižní předlohu si už nepamatuju, na co si ale vzpomínám, tak je filmové zpracování s Nicole Kidman, které mě úplně neoslovilo. To se ale nedá říci o Jeho temných esencích. Seriálové zpracování se vážně povedlo. První dvě série mě nadchly, třetí měla lehkou tendenci spadnout k průměru a finále jsem si asi představoval jinak. A i když asi za pár let všechno zapomenu, celé tři série jsem si užil a to se počítá... ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„...JE TO PROROCVÍ O DÍTĚTI S MOCNÝM OSUDEM ...“ /// Fantasy, kde se prolínaj světy, herci s digitálními zvířaty a dětskej příběh s tím pro ty trochu dospělejší. Je fajn, že neseděj a nevykecávaj se o tom, co je co a kdo je kdo. Všechno se dozvídáme během děje. Trikama je to nabušený, taky kulisáci museli ukázat trochu zručnosti. Na konci série mám pocit, jako by skončila jedna (trochu dlouhá) pohádka. Nenudila, ale je spíš pro ty mladší, co mají navíc duši dobrodruha. Je z toho cejtit autorův ateismus, ale jde o to, jestli ho publikum, kterýmu je seriál určen, pobere. Pro mě spíš zklamání, ale nejsem cílová skupina. Navíc jsem to bez problémů dokoukal… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Northern Lights“, kterou v roce 1996 vydal Philip Pullman, neznám. 2.) Líbil se mi Zlatý kompas. 3.) Thx za titule „NETFLIX“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Knihy ani původní film jsem neviděl, ale seriál mě zaujal už svým trailerem. Obsazení je slušné, v hlavní roli Dafne Keen, známa z Logana a kolem ní se pohybují skvělá Ruth Wilson či nepříliš využitý James McAvoy. Některé věci pro mě byly matoucí a přišly mi nedostatečně vysvětlené, takže třeba linka s vytřesenou matkou a synem mi přišla podivná. Naopak svět ve kterém se pohybovala Lyra a její deamon, byl zajímavý a hodně mě bavil, i když i tam jsem si musel počkat na některá vysvětlení. Efekty jsou fajn, temnější vyznění se podařilo, občas mě ale štvalo, že Lyra moc nepřemýšlela a některá rozhodnutí přišla jakoby z ničeho nic. 2. série Na druhou řadu jsem byl zvědavý a jsem docela rád za to, čeho jsem se v ní dočkal. Cestování mezi světy, jejich porovnání a představení úplně nového světa, k tomu zajímavá monstra a pokračující dobrodružství Lyry. Nechybí napínavé zakončení a emotivní rozloučení několika hrdinů. Jsem vážně zvědav na to, jak se to všechno ukončí. Takže si určitě počkám na poslední třetí řadu. Temné fantasy pohádky, jako je tahle se mi zamlouvají. 3. série Na poslední řadu se čekalo o něco déle, ale ve výsledku to nijak nevadilo. Uzavření celého příběhu se podařilo a příběh byl temnější než jsem očekával. Cesta Lyry a Willa stála za to a na seriál budu vzpomínat v dobrém. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)
  • Natáčení probíhalo ve Wolf Studios Wales. (noelcoward73)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama