Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (102)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Rozkošná zabávnost, která je v záplavě temných, jakože-středověkých fantasy krásně osvěžující a přestože je mnohem více dětská, neznamená to, že nedokáže být vážná a s ostenem strachu a hrůz, naopak to díky tomu na mnoha místech působí tísnivěji, emotivněji a závažněji. Evidentně se HBO pláclo přes kapsu, efekty jsou výborné a fuknční (což je pro děj velmi důležité), příběh je dost zábavný a oporu mají Temné esence i v perfektním obsazení hlavních rolí (holčička z Logana vyrostla jen trochu), tak i vedlejších (McAvoy je skvělej všude). ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 60%. Moc sa mi do tohto nechcelo, ale nakoniec som sa nechal zlákať perfektný trailerom. Ono by to nemuselo byť zlé, lenže za tých 8 hodín som viac trpel nudou, pretože sa len kecalo a všetko zbytočne naťahovalo. Posledné dva diely konečne za niečo stali, inak to je veľká nuda, ktorá prinesie občas lepšie scény. Sklamalo ma aj obsadenie McAvoya, ktorý tu moc priestoru nedostal. Potešila krpaňa Dafne Keen, efekty, ľadové medvede a úvodné titulky s perfektným soundtrackom. Inak nič. Obľúbený soundtrack: Main Title. 2. séria - 65%. Po prvej sérii som rozmýšľal, či sa pustiť do tej druhej, pretože ta prvá ma nejako extra nebavila, no nakoniec som sa k nej dostal a musím povedať, že mi prišla o chlp lepšia. Stále to však žiadny zázrak nie je. Postavy ma bavili o trošku viac a tak isto aj príbeh. Finále mi prišlo asi najlepšie a keď to zhodnotím ako celok, nie je tu síce nič, čo by ma vyložene bavilo, no na druhú stranu ani extra nudilo. 3. séria - 60%. Predošlá séria mi prišla o chlp lepšia, no na druhu stranu, všetky tri série mi prišli kvalitou veľmi podobne a vyrovnané. Na tretej sérii ma najviac bavilo asi to, že to skončilo, keďže si ma tento seriál od začiatku moc nezískal. Dopozeral som to iba s povinnosti a tak trochu som bol zvedavý, ako sa to skončí. A aj keď koniec sa mi ľúbil, je tu hromada scén, ktoré ma moc nebavili a tých čo ma bavili je asi polovička. Tých osem hodín mi prišlo veľa v predošlých sériách a aj tu. Veľkým plusom je znova hudba, ktorá je pre mňa asi najväčšie plus na celom seriáli. Stručne jasne, nebolo to zlé, ale na môj vkus moc dlhé a sem tam nezáživné. Obľúbený soundtrack: Until The Day I Die. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. Výborní démoni. 1) Na druhé straně je to ukecané, moc emocí a málo logiky._____ 2) Zlatý kompas byla docela příjemná podívaná. Seriál má výraznější atmosféru, lepší démony a je propracovanější. Ovšem očividně je třeba hodnocení odložit. Druhou řadu natáčeli společně s první, tedy je již hotova. Čekám, připouštím, s netrpělivostí._____ 3) 4.1.2021 - Druhá řada má kompaktnější děj a je srozumitelnější. Charismatická Lyřina matka se pěkně odkopává a divák si lebedí. Za druhou řadu 4*._____ 4) Třetí řada se bude natáčet v roce 2021. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

líbil se mi filmový Zlatý Kompas (knížky jsem nečetl) a většinu času se mi líbilo i nové seriálové zpracování.Má slušný vizuál,velmi dobrou hudbu,povedené obsazení a často i solidní atmosféru.Bohužel je tu ale dost ale,které mi nedovolí jít v hodnocení víc.Přes nesporné plusy tu totiž velmi často kolísá tempo a seriálu chybí větší tah na bránu.Nejvíc to bylo vidět ve finálové epizodě,která je slabá a přitom měla v ruce trumfy z epizody předchozí.Není to poprvé,kdy nám HBO naservírovalo vrchol série 1-2 díly před koncem a je to škoda.Na druhou sérii se každopádně mrknu rád a třeba mi pomůže změnit názor...70% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jsem vděčný kamarádovi, že mi tento seriál doporučil (v rámci porovnání s Game of Thrones jsem mu napsal oblíbené postavy Jon-Arya-Littlefinger-Hound, on uvedl, že by se mi mohli líbit Lyra-Lee-Iorek. Ukázalo se, že se z 66% trefil - Lyrou a Leem. Chyběl pouze Roger.). Sice je to, stejně jako Game of Thrones, fantasy seriál založený na knižní sérii, je to však něco jiného - méně velkolepých bitev, na druhou stranu ale je budget ekonomicky utrácen za realistické efekty daemonů (slyšel jsem, že si někteří lidé stěžovali na jejich nedostatečnou přítomnost na obrazovce, já tento pocit neměl), spectrů nebo jen "obyčejných" prostředí nebo přechodů mezi světy. Ty jsou vynikající (přechody i světy; i intro bylo vynikající, leč v rámci binge watchingu byla znát jeho dlouhá délka), nicméně jak jsou ty nové světy hezké, zajímavé a speciální, tak o to víc vynikne, jak je ten náš obyčejný, nudný a nevýrazný (světlá výjimka je postava Mary). Na druhou stranu by bez našeho světa nemohly být v seriálu tak hezké paralely s náboženskými organizacemi, boji s patriarchátem nebo i s vědeckým výzkumem. To všechno umožňuje seriálu vystavět komplexní postavy s vrstevnatými motivacemi (např. mé sympatie/antipatie vůči paní Coulterové se měnily minimálně z epizody na epizodu). ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama