Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman řeší svůj první pražský případ. V oběhu jsou padělané potravinové lístky a hlavní podezřelou se stala učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se mu velmi líbí. Naštěstí pro něj jsou praví pachatelé odhaleni a usvědčeni a může Lídu pozvat na první schůzku... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1950. Jan Zeman se přestěhoval i se svou maminkou do Prahyyy a řeší tu svůj první případ. Tentokrát se tu kšeftuje s falešnými potravinovými lístky, které tiskne baba kořenářka a sama je přímo dealuje dál. Poprvé se tu objevuje nejen strážmistr Stejskal (Láďa Mrkvička), ale hlavně sl. učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se vzápětí stane Zemanovou první manželkou. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dějově v rámci první desítky seriálu nejpohodovější díl. Žádní Banderovci, žádný převrat, žádní vrazi, žádní agenti. Z těch klidnějších dílů je to jeden z nejlepších. Výborná Světla Amortová v roli vychytralé babky kořenářky. Do děje jsou zde uvedeny dvě důležité postavy seriálu - budoucí první Zemanova manželka Lída (podle scénáře rodačka z Prostějova a její představitelka pocházela z Brodku u Přerova) a zejména kriminalista Miroslav Stejskal, který se pak objevuje až do 26. epizody. Ano, rovněž Ladislav Skládal (Ivo Niederle) se poprvé objevuje v epizodě Mědirytina. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Venkovskej člověk praští králíka a lístky prodá." Tak se údajně přichází k potravinovým lístkům a Honza to musí vyšetřit, rozkrýt a odhalit. Jenže taky se musí vyštramákovat do nejslušivější uniformy, decentně zneužít pravomoci veřejného činitele a svést soudružku učitelku. Je to celkem makačka, ale mně se mezi všemi těmi nepoctivými imperialistickými živly, tedy stánkaři, řezníky i bankovními úředníky, vždycky líbilo a zpívala mi k tomu Hana Hegerová, takže za mě tradičně spokojenost. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ falšování potravinových lístků, bez kterých jste si nekoupili vůbec nic. V jednom nájemním domě je nalezen mrtvý hokynář, který prodává na místní tržnici. Tam se Zeman seznámí s výřečnou bylinkářkou i s mladou učitelkou, která tam chodí nakupovat byliny i maso. Učitelka se mu na první pohled moc líbí, proto je na tržnici velmi často. Zjistí, že se tam obchoduje s falešnými potravinovými lístky a pátrá, kdo je tiskne a šíří. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lístkový-přídělový potravinový systém , kdy soudruzi nebyli schopni zabezpečit do volného prodeje dostatek masa ,jednoznačně nahrává šmelinářům kteří neváhají využít příležitostí k vlastnímu obohacení.Honza Zeman přesídlil do Prahy, kde získal byt na Žižkově a začíná rozplétat případ úmrtí jednoho trhovce a falešných potravinových lístků.Do celého vyšetřování je , zdá se zapletena i učitelka základní školy.Rozsah trestné činnosti je značný a Zemanovi se nedaří najít matrici na tisk falešných lísků, až jednou zazvoní u dveří jedné "kořenářky"...Opět případ podle skutečné události, který tehdejší propaganda využila se vším všudy a její aktéři dostali trest smrti. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Měděná tabulka na dveřích je zachycena v detailu a chybí na ni dva dolní šroubky. Major Zeman (Vladimír Brabec) ji ale začne odšroubovávat od levého dolního rohu. (odklizec)
  • Príbeh bol inšpirovaný skutočným prípadom Jana Metličku. V päťdesiatych rokoch sa do obehu dostávali falošné potravinové lístky, škoda bola vyčíslená na 14 miliónov korún. Pracovník magistrátu Jan Matička používal na výrobu falzifikátov klasickú kníhtlač s pomocou medenej doštičky. Existovala sieť distribútorov do mäsiarstva a reštaurácií. Všetko sa prevalilo náhodou. V Bartolomejskej ulici naproti SNB bolo holičstvo. Tam si jeden policajt všimol, že holičovi ktosi ponúka na predaj potravinové lístky. Výpoveď tohto muža SNB doviedla až k Matičkovi a jeho dielni. Režim označil vinníkov za strojcov hospodárskej krízy. Matička a dvaja jeho komplici boli popravení. (Raccoon.city)
  • Přídělový (lístkový) systém se poprvé objevil na našem území za 1. světové války v dubnu 1915. Za druhé světové války byl v Protektorátu Čechy a Morava od října 1939 zaveden přídělový systém, který přetrval až do května 1953 s provedením měnové reformy. (sator)

Reklama

Reklama