Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (122)

movie 

všechny recenze uživatele

Na české poměry, kde je trucker reprezentovaný tlupou buranů z východu, budou fešní řidiči z KONVOJE působit trochu jako přízrak. Vymydlený country ranař Kris Kristofferson a Ali MacGraw, která to tentkrát trošku přehnala s opálením a trvalo mi asi půl hodiny, než mi došli, že je to Ali MacGraw! Na Peckinpaha je tu až příliš moc politiky a málo akce, no už zo holt Samovi na stará kolena tolik nešlo. Závěr na mostě se ale povedl. Je postavený na hlavu, ale vpodstatě ideální příklad toho kam až může zajít lidská zlovůle. 60% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÉ ČO V ŽIVOTE ZA NIEČO STOJÍ SÚ RÝCHLE NÁKLADIAKY, RÝCHLA OBSLUHA V KRČME A DIEVČATÁ, KTORÉ SA RÝCHLO VYZLIEKAJÚ." __ Pod mojím slabým hodnotením ,,Konvoja" stojí predovšetkým jeho podivná komická rovina i snaha vyjadriť jednoznačne jeho podstatu. Bitky v baroch doplnené o hudbu piana evokujú dobu nemých grotesiek, navyše obohatené o typické Peckinpahove spomaľovačky, ktoré však vyznievajú nevhodne a celkový výsledok pôsobí roztriešteným dojmom. Aj istá ,,sloboda" o ktorej sa film snaží vo svojej priamočiarosti čosi vyjadriť je v tomto prípade iba ťažko uchopiteľným univerzom, pri ktorej som sa začal zamýšľať či zamestnávateľ dovolí vodičom tirákov takto defilovať (Peckinpahom obľúbenou) krajinou americko-mexického pohraničia. Toto bezcieľne hnanie sa za niečím, iba zo zdanlivo hlbším zmyslom mi napokon úsmevne pripomenul Forrestov beh napriek Amerikou, ktorého nasledovníci majú s tými Kristoffersonovými mnoho spoločné. Aj tí tvrdí chlapi tu pôsobia dojmom padaviek a ak k tomu prirátam neschopných policajtov a trocha očakávaný záver, vychádza mi, že sám Peckinpah bral toto dielo ako nenáročnú odpočinkovú záležitosť. Napriek tomu filmu viac hviezdičiek z objektívnych príčin dať nemôžem. (923. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Jeden tirák za druhým na cestě za čímsi před policií, úřady a politikou. Jediný možný pohyb je vpřed a kdo neuhne, bude v příkopě. Film je doslova western posazený do prostředí řidičů kamionů, u kterého se pobavíte jeho vlastní sebereflexí a dějovým spádem. V pozadí hraje country muzika, která dokresluje celkový dojem. Není to film, na který byste měli chuť se kouknout podruhé, ale za kouknutí rozhodně stojí. Už jen pro ten nápad. 65% = 3/5 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Oslavný liberální film a zároveň parodie na něj. Úsměvné připomenutí dosavadní Peckinpahovy tvorby - stylizované rvačky nebo šílená postava Ernesta Borgnina. Celkově více než příjemná a milá podívaná na uchvacující pouštní, truckové i jiné pohyblivé "kompozice", podpořené chytře vybraným hudebním všežánrovým doprovodem. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nezastavitelný kamioňácký konvoj na protest — konflikt free jednotlivec versus zk*rvený opresivní systém, ta sympatická výzva srát na zákon a policejní autority, jebat státní hranice a občanskou poslušnost. Celý film je v podstatě jedna cool scéna za druhou, se super 70’s "trucksploitation" atmosférou, westernovou krajinou a outlaw country muzikou. Parádní je taky obsazení, hlavně Borgnine jako hovadský šerif Dirty Lyle. Proč to nemá lepší hodnocení, za mě je tohle (překvapivě) taky top Sam Peckinpah. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (16)

  • Rubber Duckův (Kris Kristofferson) je ve filmu obecně zastoupen jako Mack RS712LST z roku 1977, ačkoli několik dalších tahačů řady Mack RS700L bylo použito jako stacionární rekvizity. Zrestaurovaný tahač Mack RS731LST z roku 1970 a jediný původní zachovaný cisternový přívěs je vystaven v Národním muzeu dopravy v St. Louis ve státě Missouri. (classic)
  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)

Reklama

Reklama