Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Film je založen na country a westernové písni „Convoy“ od C. W. McCalla z roku 1975. (classic)
  • Rubber Duckův (Kris Kristofferson) je ve filmu obecně zastoupen jako Mack RS712LST z roku 1977, ačkoli několik dalších tahačů řady Mack RS700L bylo použito jako stacionární rekvizity. Zrestaurovaný tahač Mack RS731LST z roku 1970 a jediný původní zachovaný cisternový přívěs je vystaven v Národním muzeu dopravy v St. Louis ve státě Missouri. (classic)
  • Slavná scéna, kdy cisterna sjede z mostu a vybuchne, se natáčela v kalifornském Needles na jednosměrném mostě přes řeku Colorado mezi Arizonou a Needles. Požární ochranu během této scény zajišťoval hasičský sbor města Needles. Most byl brzy poté odstraněn, protože obě strany řeky spojil nový most. (classic)
  • Film byl dokončen s jedenáctidenním zpožděním a stál 12 milionů amerických dolarů, což je více než dvojnásobek původního rozpočtu. (classic)
  • V červenci 1978 byl Sam Peckinpah během rozhovoru dotázán na natáčení filmu, když řekl: „Při přípravě filmu Železný kříž jsem v rádiu ozbrojených sil slyšel píseň ‚We'll hit the gate goin‘ 98, Let them truckers roll, Ten-Four!‘ a já si řekl: ‚Proboha, chtěl bych být na té dálnici!‘ A tak jsem se tam dostal, ale nakonec jsem tam vůbec nebyl.“ (classic)
  • Po druhém promítání Peckinpahova hrubého střihu vyhodil Michael Deeley, výkonný ředitel EMI, v polovině března 1978 Peckinpaha a Cravena z filmu a povýšil střihače Graema Clifforda na vedoucího střihu, aby výrazně zkrátil stopáž filmu pro uvedení v červnu 1978. (classic)
  • Původní hrubý sestřih filmu, který Sam Peckinpah sestavil se svým dlouholetým střihačem Garthem Cravenem na začátku roku 1978, měl odhadovanou stopáž 220 minut. Podle knihy „If They Move ... Kill 'Em!: The Life and Times of Sam Peckinpah“ od Davida Weddlea a dokumentárního filmu Convoy Passion & Poetry Peckinpahův hrubý sestřih neobsahoval žádný hudební doprovod kromě titulní písně a skladby „Blow The Gates To Heaven“ od Richarda Gillise. Jerry Fielding, který složil hudbu k mnoha předchozím Peckinpahovým filmům, byl najat i pro hudbu k filmu Konvoj. (classic)
  • V tomto období života Sama Peckinpaha prý trpěl alkoholismem a drogovou závislostí. Jeho čtyři předchozí filmy, Železný kříž (1977), Zabijácká elita (1975), Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (1974) a Pat Garrett a Billy Kid (1973), se potýkaly s kasovními problémy a režisér potřeboval skutečný kasovní úspěch. Peckinpah nebyl spokojen se scénářem, který napsal Bill Norton, a snažil se herce přimět k přepisování a improvizaci, což se mu příliš nedařilo. Dalším odklonem od scénáře byl Peckinpahův pokus dodat filmu nový rozměr obsazením dvojice černošských herců do rolí členů konvoje: Madge Sinclair jako Widow a Franklyna Ajaye jako Spider Mikea. (classic)
  • Konvoj se téměř celý natáčel ve státě Nové Mexiko. Produkce začala v roce 1977, kdy vrcholila mánie kolem CB vysílaček a kamionů. (classic)
  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)
  • Jméno firmy na dveřích Bobbyho (Burt Young) kamionu je Paulie Hauling. To je narážka na film Rocky (1976), kde postavu Paulieho ztvárnil právě Burt Young. (Stiggie)

Reklama

Reklama