Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (641)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hlaným plusom filmu je jednoznačne jeho výtvarna stránka. Štylizované viktoriánske kulisy ako keby z oka vypadli z románov od E.A.Poea (ktorému je vo filme zdaný aj hold - menom postavy bankára) alebo Julesa Verna. Lemony snicket je obrazovou poetikou veľmi blízky "burtonovským" bizarným svetom s početnými intertextuálnymi narážkami na iné diela (napr. nástup strýka Olafa na scénu je krásnym holdom Browningovmu Draculovi, resp. jeho predstaviteľovi Belu Lugosimu, a rovnako sa dočkáme odkazu aj na ďalšieho skvelého herca nemej éry - Lona Chaneyho), lenže žiaľ bez "burtonovho" zmyslu tieto krásne príbehy aj pútavo rozprávať. Ako celok film nedrží pokope a rozpadá sa na epizódky, z ktorých niektoré sú veľmi vydarené, niektoré menej. Zbytočnú rozdrobenosť paradoxne podtrhuje aj výborný Jim Carrey, keď častokrát kradne celé scény pre seba. Z týchto sekvenciií je potom cítiť, že vo filme nie sú preto, aby podporili a pohli ďalej príbehom, ale naopak, dejové odbočky tu slúžia čisto iba pre Carreyho "one-man-show" kreáciu. Výsledkom je film, ktorý vás dokáže zabaviť v detailoch, ale celkovo mu chýba vnútorna iskra. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha spojující atmosféru starých gotických hororů s dobrodružstvými Julese Verna, zápasí v zahraničí o přední příčky s Harrym Potterem. Film se nachal inspirovat prvními třemi knihami (z 12) .Nesoulad s knižní předlohou je asi jediným velkým problémem snímku. Jinak se režisérovi Bradu Silberingovi (Město Andělů, Casper) podařilo obdařit film černým humorem, krásnými obrazy a skvělým hereckým obsazením. Tomu vévodí Jim Carrey v roli Olafa, skvěle mu sekundují Meryl Streep, Billy Connoly a hlavně dobře obsazení dětští herci. Myslím, že v případném pokračování by bylo co vylepšovat, ale nemění nic na tom že Řada nešťastných příhod je dobrý film. I když nemá šťastný začátek ani konec... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Místy skutečně šťavnaté nápady nabízí režisér Brad Silberling společně s neselhávajícím Jimem Carreym v roli hamižného a cílevědomého strýčka Olafa. Hned od prvních minut je zřejmé, že se v téhle pohádkové fantasy bude hrát na podstatně černohumornější notu. Bez křečovitých scén využívá klasických propriet pohádkového žánru a s chutí je převrací, s láskou si z nich utahuje nebo je dovádí do relativně nezvyklých point. Tvůrci nám tak vmetou několik vrchovatě úsměvných momentů, škoda jen, že s přibývajícími minutami tempo i děj ztrácí na působivosti. Na závěr se nezapomene ani na naivní dětské představy a rázem tu máme nadprůměrnou 70%ní rodinnou podívanou, okořeněnou neokoukanými dětskými tvářemi a hereckými veterány, kteří snad ani nedokáží zklamat. Lemony Snicket je prostě JINÝ!! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pri výbere hercov mali tvorcovia tejto snímky pomerne šťastnú ruku. V prípade predstaviteľa diabolského majstra prevlekov, grófa Olafa, padla jasná voľba na Jimma Carreyho. Film pozostáva z troch epizód, ktoré viac-menej fungujú aj samostatne. Práve táto roztrieštenosť mnohým ľuďom prekáža; je len na vás, či ju budete ochotní prijať, alebo vás bude rozprávanie "po kapitolách" rušiť. Mne určite neprekážalo a vzhľadom na to, že rozprávačom filmu je sám Lemony Snicket píšuci svoju knihu - hlas mu prepožičal výborný Jude Law, je mierne literárna forma plne akceptovateľná. Rad nešťastných príhod je snímka, v ktorej sa snúbi nesmierna príbehová hravosť s podarenou filmovou formou; je to film, ktorý si užijete, ak budete ochotní akceptovať neobvyklé skoro-fantasy prostredie a neobvyklý dobrodružný príbeh. Aj keď sa mu dá vyčítať prílišná priamočiarosť. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašně roztomilý film. Přičemž slovo "roztomilý" zde nepoužívám v negativním smyslu, tenhle film je totiž prost jakékoli infantilní kýčovitosti či laciného nadbíhání vkusu dětského diváka. Naopak, je to velmi chytrá, zábavná a dojemná podívaná, která mě bavila od začátku do konce. Naprosto nejvíc mě zde dostala jedinečná výtvarná stylizace, která je okouzlující - celý film je vizuální skvost a čistá radost pro oko - kostýmy herců, výprava, triková stránka, a v neposlední řadě příjemné překvapení z přítomnosti Tatry 603, která se sem nečekaně skvěle hodí. Další nadšení u mě vzbudilo herecké obsazení, Jim Carrey mě snad v žádné své roli nebavil víc než zde, a skvělí jsou i představitelé všech tří sourozenců Baudelairových (mimochodem, ohromily mě rty Emily Browning, z nichž jsem v každém záběru nemohl spustit oči!). Jsou to rození sympaťáci a celou dobu jsem jim fandil, pročež mě šťastný konec opravdu dojal. Báječný film, který mě na druhé zhlédnutí překvapivě bavil ještě víc než napoprvé, takže své hodnocení zvedám o jednu hvězdu. Nemůžu si pomoct, ale teď bezprostředně po doběhnutí závěrečných titulků, které jsou mimochodem stejně skvostně výtvarně stylizované jako celý film, jsem z Řady nešťastných příhod opravdu nadšený. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně na přejezdu pan Poe (Timothy Spall) nacpe zavazadla dětí do zadního kufru auta. Jenže tam má Tatra 603 motor. (brok1)
  • Meryl Streep přijala roli Josefíny poté, co ji přesvědčila její dcera, která navrhla secesní image její postavy. (ČSFD)
  • Během celé produkce vyrostl představitel Klause Liam Aiken o 11,4 centimetrů. Museli mu tedy přešívat kostým a ke konci filmu je viditelně vyšší než jeho filmová sestra. (imro)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama