Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Tomco 

všechny recenze uživatele

s peckinpahom sa vaznejsie zoznamujem az pri tomto filme. jeho zrucnost by sa len tazko popierala, duplom, ked herecku posadku vedie skvely mcqueen. navyse aj napriek pomerne casto vyuzivanej zapletke filmu: vylup banku - pokus sa utiect, je prave tato ta na ktoru clovek len tak lahko nezabudne. mrzi ma, ze ten mcqueen nestihol natocit viac podobnych kuskov. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se dočkal. Po 6ti filmech Sama Peckinpaha jsem našel vše, co jsem hledal. Dokonce jsem přijal i jeho "ženy" a byl nadmíru spokojen. Na jeho trademarky jako krev, zpomalené/zastavené obrazy a především zmíněné "ženy" jsem si už dokázal zvyknout a užít je naplno. Určitě tomu pomohl drsný Steve McQueen v jedné ze svých nejlepších rolí a nádherná Ali MacGrawe (její přeměna z obrýlené studentky Jennifer z Love Story do Carol je úžasná) v roli jeho ženy. Přesto je Útěk v mnohém dost chladný a bolestivý ve svých detailech, ale jako celek působí skvěle. Možná jen ten konec je takový...překvapivý. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že jsi hodnej chlapeček a vrátíš se k mamince. Protože když to neuděláš, zlomím ti ručičku." Nemám příliš v oblibě gangstery, kteří vyhrožují chlapečkům se stříkacími pistolkami, fackují ženy a neumí pořádně střílet z pistole, ale tady jsem prostě Doktorovi McCoyovi fandit musel. Asi proto, že on s manželkou jsou jediní dva sympaťáci v tomto syrovým thrilleru, kterej mě dost bavil. Jejich Útěk jsem si prostě užil, poučil jsem se o fintě se schránkou na nádraží, zanadával jsem si na fiflenu toužící po dobrodružství a hlavně jsem se naučil nakupovat brokovnici před očekávanou policejní kontrolou. A taky jsem zažil patrně nejlepší přestřelku v hotelu. Tý může konkurovat snad jen ta z Nabitý zbraně 1. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Akční film, který si v ničem nezadá se současnými "klipovkami". Bojím se dokonce říci o tomto filmu, že je inteligentní, neboť světonázor Sama Peckinpaha, šovinisty a alkoholika, je mi hodně vzdálený, ale chtě něchtě jeho kvality mu upřít prostě nedokáži. Nemluvný a sexy Steve McQueen s brokovnicí v ruce, kdy likviduje zloduchy jednoho po druhém, je jednoduše neodolatelný. Cynický, brutální a nekompromisní Útěk jenom dokazuje jak schopným byl Peckinpah režisér. Věřím, že to není poslední setkání s Peckinpahem. Klasika akčního žánru, která by neměla uniknout žádnému správnému fandovi. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Prvých približne 30 minút sa nesie vo veľmi dobrom svetle a celkovo si zaslúžia len pochvalu. Už však pri scéne prepadnutia banky sa ukazuje, že Peckinpah réžiu vlastne vôbec nezvláda alebo prinajmenšom poriadne nepozná scenár. Všetku akciu obaluje do síce veľmi dynamického strihu, no výsledkom je však akýsi neprehľadný chaos. Dosť nevyužitý mi prišiel aj Al Lettieri so svojim nespochybniteľným záporáckym potenciálom. Od režiséra som zatiaľ videl len výbornú Divokú bandu, takže i porovnávať môžem len s ňou. No a v tom prípade som čakal omnoho lepší výsledok. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Průměrná délka jednoho záběru je 3,5 sekundy. (DaViD´82)
  • Vo filme bola neoprávnene použitá hudba sanfranciskej skupiny Earth Quake, v dôsledku čoho honorár dostala legendárna hudobná spoločnosť Beserkley Records. (Arsenal83)
  • Oranžový VW Brouk, kterého míjí po bankovní loupeži unikající dvojice McQueen s Ali McGraw, byl řízen slavným hercem Jamesem Garnerem. Ten byl na natáčení za svým kamarádem ze štábu a byl najat pro tuto scénu pro své vynikající řidičské schopnosti přímo koordinátorem kaskadérů. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama