Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda až po shlédnutí rozšířené verze v kině: film se stal plynulejším a kompaktnějším, velmi vydařený je restaurovaný soundtrack s jižanským leimotivem. Klady filmu jsou hodně (a překvapivě) prďácký Heston, jadrné dialogy a epická struktura zajímavě splétající několik dějových linek. Do DIVOKÉ BANDY mu ale ještě leccos chybí, zejména lepší bojové scény a prokreslenější postavy. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď westerny s americkou kavalériou nevyhľadávam, resp. väčšinou mi do westernu nepasujú, tak tuto kupodivu "sedel zadok na šerbli" a film mal po väčšinu stopáže šťavu. A to aj vďaka charizmatickým hereckým esám - Charltonovi Hestonovi a Richardovi Harrisovi. Coburn si strúhol iba menšiu rolu, čo je škoda a menšiu komickú rolu mal aj "vinnetouvský záporák" Mario Adorf. Stopáž filmu bola ale hrozná - 2,5 hodiny, čo sa prejavilo vo viacerých nudnejších scénach a dierach. Tie boli vyplnené spievaním či len takým vylihovaním a vykecávaním o česti. Ústredný hudobný motív ako aj záverečná bitka boli ale výborné. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western, ako sa patrí, so všetkým, čo tam má byť, veľkými zábermi krajiny a slušným rozpočtom. Len tí Apači sú o niečom celkom inom ako z Mayoviek, a oddiel americkej armády, ktorý sa za nimi vydá, tiež nie je podľa ideálnych predstáv. Väzni, vrahovia, južania, černosi a jeden kňaz, s takým zložením je radosť veliť, pokiaľ sa teda nezabíjajú navzájom. Ale zážitkov nám rozprávač-kronikár prinesie dosť, dokonca aj krásne ženy, len sa to od polovice už trochu vlečie. –––– Tak ty si buď vojenský supermozog a strategický génius, alebo najväčší idiot v Severnom Mexiku. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku je možné mít nemálo výhrad, ale těžko mu lze upřít výbornou atmosféru a řadu dobře napsaných, "peckinpahovksy" panoptikálních postav - za všechny lze jmenovat třeba apačského náčelníka Sierru Charibu. Charlton Heston hraje na úrovni svého obvyklého slušného standartu, mne ale kromě vynikajícího Richarda Harrise více zaujaly představitelé menších rolí - Coburn, Oates nebo Johnson, hvězdy pozdějších (a slavnějších) Peckinpahových filmů. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný western so slabým drajvom. Slušnej charakterizácii postavy Richarda Harrisa sa bohužiaľ nevyrovnáva tá Charltona Hestona, a ich konflikt, ktorý má byť primárnou líniou filmu, podráža množstvo vedľajších scénok, ktoré ho zbytočne spomaľujú a naťahujú. Ako vidím, kolegovia si sťažujú už na zdĺhavosť 123 minútovej verzie - a to ja som musel obsedieť pri 152 minútovej, ktorej nepomohlo ani veľké plátno. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Po úspěchu Divoké bandy (1969) dostal Peckinpah od studia nabídku, že mu umožní přetočit některé sekvence Majora Dundeeho, které byly z původní verze vystřihnuty. To režisér odmítl. (MrCreosote)
  • Producent Jerry Bresler se ze všech sil snažil do kin dostat 136 minutovou verzi filmu (ta je dostupná na DVD), což mu ale nakonec nevyšlo. (MrCreosote)
  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)

Reklama

Reklama