Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak bol Mark Pellington predvídateľný v Proroctve z temnôt, tak to určite neplatí o jeho predchádzajúcom filme podľa scenára Ehrena Krugera, ktorý to so záverečnými zvratmi vie. Jemu potom stačí dodať scenáru atmosféru a presvedčiť producentov, že si takýto projekt zaslúži výborných a hviezdnych hercov. Bridges je už veľmi dlho mojim obľúbeným hercom, takže každý film, v ktorom sa objaví v hlavnej úlohe vo mne vzbudí pozornosť. Tento patrí k jeho najlepším. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se nejspíš řeklo, že Arlington Road není ničím výjimečný ani dechberoucí snímek a že jeho největší doménou jsou pouze herecké výkony dvojice Bridges-Robbins. To by ovšem nesměl disponovat jedinečným a šokujícím zakončením, které dalo vlastně celému příběhu mnohem celistvější podobu a v mých očích se řadí k těm nejsilnějším filmovým závěrům, jaké jsem kdy viděl. Tím ovšem v žádném případě neposílám do kopru celý zbytek filmu, protože to by rozhodně nebylo fér. Pořád se totiž jedná o velmi napínavou podívanou se zajímavou myšlenkou a střízlivou režií, která sice dávkuje všechny působivější momenty a příběhové zvraty poněkud nerovnoměrně a houstnoucí atmosféra je často přeseknuta hluchou a upovídanou pasáží, ale namísto aby v závěru scénárista vše vyřešil pěkně po americku a srazil snímek definitivně do kolen, přijde ten naprosto nevídaný a obratný knock-out, který mě rázně přesvědčil o vysokých kvalitách tohoto málo známého a na první pohled řadového filmu. Jaképak béčko! 80% ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Ano, na konci se sice ukáže, že to přece jen má hlavu a patu, ale jinak se to nevymyká běžným průměrným standardům. Klasický námět - maminka mrtvá (případně rozvedená), otec + syn - a teď se zachraňte před jednou z mnoha hrozeb života. Plusem je, že tatínkovi tady solidně hrabe a divák zprvu neví, komu věřit, ale co naplat, závěr film nedělá a takové množství zatmívaček a různých "náhod" jako se vyskytují zde, to jsem snad ještě nikde neviděl. A zád po mrázech z toho rozhodně neběhá. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zkrácení tak o dvacet minut by filmu prospělo a stejně tak bych se obešel bezblábolení dotýkajícího se amerických hodnot. Ale to je asi u podobných záležitostí nutnost a je fakt, že pokud by se točilo po 9/11, bylo by to ještě horší. Problém jsem měl i s tím, jak hlavní hrdina získal podezření. Ze zběžného mrknutí do plánů mi to přišlo zcela nedostatečné a spíš to vypadalo, že se tu jedná o paranoika. A tomu i odpovídaly občasné hysterické výlevy, které mi byly z duše protivné, což nemohl zachránit i jinak velmi dobrý Bridges. Ovšem tím, jak příběh nabíral tempo, se dalo ledacos odpustit a hlavně jsem se bavil pokaždé, když se v záběru objevi lRobbins užívající si záporáckou roli. Ze všeho nejvíc mě ale potěšil konec, který jsem vůbec nečekal a který mě nakonec přesvědčil k přehoupnutí se do lepšího průměru. 60% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už během sledování jsem se utvrdil v názoru, že jde o velmi vydařený snímek, ale závěr, ve kterém jsem (stejně jako hlavní hrdinové onoho okamžiku) nechápal, která bije, tak ten mě absolutně dostal. Řadím ho mezi nejlepší závěry filmu vedle takových perel jako Obyvklí podezřelí, Nebezpečné hry nebo Prvotní strach. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama