Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Thriller s velkými ambicemi dosahuje jen s velkými potížemi na spodní hranice průměru. Hluchá místa v ději, častá přehrávání a tendence, která sice předjímá 11. září, bohužel však tím nejtopornějším způsobem, který si lze jen představit. O pojetí a uvěřitelnosti postav nemluvě. Pro mě nejpodstatnějším rysem filmu je právě jeho předvídavost, snaha - alespoň částečně úspěšná - ukázat hluchá místa v bezpečnostním systému největší světové demokracie. Al-Kaida a Usama ibn Ladin jsou odpověďmi, z nichž mrazí i po letech. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný thriller, kterému dominují Jeff Bridges a Tim Robbins. Scénář se řadí mezi ty povedenější a Mark Pellington zvládl svou práci na výbornou, krom několika momentů ze začátku kdy mi to přišlo trošicko nudné, ale i tak je to hodně dobrý film. Konec se povedl a myslím, že je hodně uvěřitelný.... edit 6.4.2012: Po více než čtyřech letech, kdy jsem tento snímek viděl poprvé, měním dnes po několikaterých shlédnutí své hodnocení. Zpětně, s vyhlídkou, že jsem věděl jak film dopadne, jsem si to užil daleko více než při první podívané. A pokud jsem psal výše, že se scénář řadí mezi ty povedenější, tak teď bych ho měl asi vychvalovat daleko s větší kadencí, protože jsem zjistil, že mnou zmiňovaná nuda má svoje opodstatnění hlavně v opakovaných shlédnutí tohoto filmu, kdy jsem si s vědomím už známého konce daleko více užil tento výborný snímek. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zkrácení tak o dvacet minut by filmu prospělo a stejně tak bych se obešel bezblábolení dotýkajícího se amerických hodnot. Ale to je asi u podobných záležitostí nutnost a je fakt, že pokud by se točilo po 9/11, bylo by to ještě horší. Problém jsem měl i s tím, jak hlavní hrdina získal podezření. Ze zběžného mrknutí do plánů mi to přišlo zcela nedostatečné a spíš to vypadalo, že se tu jedná o paranoika. A tomu i odpovídaly občasné hysterické výlevy, které mi byly z duše protivné, což nemohl zachránit i jinak velmi dobrý Bridges. Ovšem tím, jak příběh nabíral tempo, se dalo ledacos odpustit a hlavně jsem se bavil pokaždé, když se v záběru objevi lRobbins užívající si záporáckou roli. Ze všeho nejvíc mě ale potěšil konec, který jsem vůbec nečekal a který mě nakonec přesvědčil k přehoupnutí se do lepšího průměru. 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další z 90kových pecek, o které jsem nikdy neslyšel. Příběh je hezky vystavěný a vy do něj postupně pronikáte. Jeff Bridges hraje otce, který se spolu se svým synem srovnává s tragickou ztrátou ženy. Běžnou rutinu změní jeho nové sousedé. Začne se o ně zajímat a hned mu jsou podezřelí. Sám se konspiracemi zabývá, a tak mu to nedá spát. Čím víc toho ví, tím si je jistý svou teorií. Nikdo mu ale nevěří. Těžko o tom něco prozradit bez spoileru. Jaké tajemství tito sousedé skrývají? Tim Robbins tu má zvláštní roli a hraje to skvěle. Film má vynikající atmosféru. "Můžeš mi někoho proklepnout?" ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Vytříbený thriller graduje zejména z pozice scénáře a postupného odkrývání matic příběhu. Mark Perlinkton diváka neustále udržuje v pocitu, že mezi rutinním (zpočátku tak trochu "levným") vyprávěním cosi chystá a připravuje hezky vedle nenápadnou postavu, která zasáhne do děje... Jenže opak jest pravdou, ony důležité prvky, které se ke konci filmu scelí v obrovské překvapivé finále jsou před divákem mistrně maskovány a při sledování nekladou žádný důležitý význam, přitom však jejich důležitost při dokreslování charakterů divákovi dochází až při závěrečných titulkách. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Scenárista Ehren Kruger se zjevně nechal inspirovat bombovým útokem na Federální budovu Alfreda P. Murraha v Oklahoma City z 19. 4. 1995. (Dinsberg)

Reklama

Reklama