Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (244)

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu seriál o nemocnici jak se patří. Nádherná kombinace hororu, duchařiny a humoru prostě nemá chybu. Obzvlášť jsem si oblíbila primáře Helmera, samolibého a nesnášenlivého Švéda, který nenávidí Dány a vše Dánské, nejvíc ho zajímá, aby mu nikdo neobsadil jeho parkovací místo a důsledně každý den sundává poklice z kol, aby mu je dánští spratci, číhající opodál, neukradli. O pacienty tady jde sice tak trochu až v druhé řadě, ovšem třeba akce "Čerstvý vzduch" by se mohla klidně aplikovat i v našem zdravotnictví. Lars von Trier prostě zabodoval, takových seriálů vic. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lars si znova robí prdel z diváka a tento po všetkých smeroch zaujímavý a pútavý žánrový guláš mu šlape ako úchylné švajčiarske hodinky (hoc zozačiatku mi robila kamera problém), i keď priznávam že mi ostáva záhadou čo chcel autor uleteným príbehom naznačiť (dáva viac otázok ako odpovedí). A záver už potom bol jedno veľké (a príjemné) WTF. Teším sa na druhú sériu a zbožňujem postavy umývačov riadu. PS: Keby takto vypadala ordinácia v ružovej záhrade, pozerával by som ju. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....POTOM TAM POSTAVILI NEMOCNICI A BĚLIČI UVOLNILI MÍSTO LÉKAŘŮM A VĚDCŮM, NEJLEPŠÍM MOZKŮM NÁRODA A NEJNOVĚJŠÍ TECHNOLOGII. DÍLO BYLO DOVRŠENO TÍM, ŽE MÍSTO POJMENOVALI "KRÁLOVSTVÍ"..... /// Seriál se rozjíždí pozvolně. Dánská nemocnice na ,,kraji města“ - ve které buďte připraveni na vše ,,v dobrém i ve zlém“ - nenabízí nic z romantiky nemocničního prostředí primáře Sovy nebo toho s G. Clooneym. Primář Stig Helmer je (pro mě) jedna z nejzajímavějších seriálových rolí vůbec a vlastně všichni ti lidi jsou zvláštní. Nejdůležitější ovšem je, že všude kolem VE SKRYTU EXCENTRISMU, ŠARMU ČI DOKONCE ŠÍLENSTVÍ ČÍHÁ DĚS. Lidské zlo, bába hledající strašidla, doktor toužící po nádoru a ještě k tomu někdo uctívá Ďábla - Z PRACHU JSI VZEŠLA A V PRACH SE OBRÁTÍŠ. A Z PRACHU ZASE POVSTANEŠ..... Brána KRÁLOVSTVÍ se pomalu začíná otevírat..... POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem student psychologie. 2.) Chtěl bych přinést oběť lékařský vědě a nevím jak na to. 3.) Chystám se vyvolávat duchy. 4.) Dlouho jsem neviděl porodit ženskou chlapa. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je tím nejlepším, co kdy Trier zplodil, i když to nemá ujasněné, čím to chce vlastně být víc. Ta druhá to sice ujasněné má, ale kromě jedné epizody je to jen vaření z vody, která se ničemu jinému, než zvyšovaní bizarního chování postav nevěnuje. Stranou pak jde jak příběh (ten teda hodně), tak i humor, kterého tam není málo nikdy, ale v posledních dvou dílech značně ochabne. Ale co se postav týče, na paní Drusse a jejího přihlouplého syna nikdy nezapomenu, stejně jako na Bratříčka, to je totiž fakt něco nevídaného. Vůbec si z toho panoptika budu dost postav pamatovat, ale ne všechny v dobrém slova smyslu - třeba na to rádobyfilozofické duo postižených jsem si vůbec nezvykl a jejich účel zde jsem sice pobral, ale rád bych je viděl mluvit i s nějakými dalšími postavami... A jelikož je to od Triera, tak si tu samozřejmě neodpustil svůj narcismus a na konci každé epizody vždycky vyleze před oponu s nějakým tím svým obrovským moudrem... Podrobněji u komentářů k jednotlivým epizodám. Silné 3* ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto neskutecne atmosfericka zalezitost. Prolinaj se tady tri linie, vyzkum jater, reseni obvineni primare a babka hledajici duchy a do toho samozrejme ruzny vztahy mezi doktorama. Takze az na ty duchy to vypada jak normalni nemocnici serial. Jenze uz uvodni atmosfericky titulky (ackoliv jejich vyznam pozdejc v serialu je nulovej) a uvodni husta pisnicka davaj tusit, ze tady je neco jinak. Jednak je celej serial hozenej do hneda (ne hovna, ale filtr), pak tu je skoro az dokumentarni kamera a pro me, az na Uda, neznamy herci. To vse dohromady vytvari tak neskutecne hustou, mrazivou, mysteriozni, napinavou, syrovou a misty skoro az zlou atmosferu, o ktery se rade hororu muze jen zdat. A to tenhle serial pritom ciste horor neni. No a misty, skutecne jen minimalne, tu je nakej cernohumornej vtipek. Jakmile jsem si behem prvniho dilu zvyk na postavy, danskou rec, styl natoceni a zacal se trochu orientovat v pribehu, tak od ty doby me serial neskutecne zaujal a nemoh sem od nej odtrhnout oci. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Třetí série byla v ČR poprvé uvedena v září 2022 na Mezinárodním festivale seriálů Serial Killer v Brně. (Filip_SK)
  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)
  • Věže, které doktor Helmer (Ernst-Hugo Järegård) pozoruje dalekohledem ze střechy nemocnice, patří ke švédské jaderné elektrárně v Barsebäcku. V roce 2005 byla natrvalo odstavena z provozu. (skudiblik)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama