Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie. Der Fliegende Ferdinand se mi bohužel zahryznul do mozku na prvním místě díky uječené znělce Michala Davida a pak teprve skrz podivné ramplování s kytkama. Vyžraný Čestmírek mě většinu seriálu rozčiloval svou zvyjebaností a Ivan Vyskočil zas svým normalizačním štramáctvím, na druhou stranu tu excelují Nárožný, Menšík, Sovák, Somr, Filipovský a další a ti to bohatě vynahrazují. Za vrcholné scény považuju okamžiky, kdy se Menšík a spol. chovají jako děti (zvlášť scéna z baru ve 3. díle). ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Není to můj nejoblíbenější seriál a není nejlepší. Dívaje se na sofistikované filmové triky vyvstane na tváři úsměv, především létací scény jsou veselé a v té závěrečné si člověk může řádně vychutnat ta otáčející se křoví, nicméně to vlastně nevadí, protože vše vynahrazuje spíše dětsky zjednodušený příběh na poměrně obvyklé téma a pak především vynikající herecké výkony. Většina herců je dobrá, stejně jako si je pamatujeme z ostatních československých komedií, ale vynášet do nebe dnes budu Vladimíra Menšíka za neuvěřitelný výkon především jako Čestmíra zestárlého díky květině. Všimněte si těch drobných gest a výrazů, jak hopsá a artikuluje, jak se chová, dokonale navozuje pocit malého kluka v těle dospělého. Neuvěřitelné. Dávám sice jen tři hvězdičky, ale určitě jsou to tři lepší a možná by na místě byly čtyři. V každém případě to ale stojí za to i jen kvůli výkonu pana Menšíka a určitě seriál prohlašuji za nezávadný pro děti. ()

Reklama

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Je toho namícháno vskutku hodně! Ke konci už šílenství slušně graduje, když se byldlí za socialismu na stromě v parku. Exportně koprodukční peníze jsou vskutku vidět... :) Čmuchající pan Filipovský je taky drsný! Opět nádherně šílená role pana Nárožného, včetně jeho "syna"! Kytky jsem samozřejmě záviděl a zdálo se mi o nich po nocích! :) Jen pro náročného diváka, který může crazy styl páně Vorlíčka! A to, že nakonec pan Sovák... ale to až v seriálu! ;-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jo, mít tak dneska Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Kde bychom v současnosti mohli být, kdybychom měli někoho, kdo by se nebál sci-fi a fantasy? Dnes se takové žánry u nás nedělají nebo sporadicky. Přitom nutno říct, že Létající Čestmír je v první řadě vynikající komedie, ve které excelují Vladimír Menšík, Petr Nárožný a Iva Janžurová. Jinak je to ale zajímavý nápad, kámen bůhví odkud, květiny s vůní schopností. Ti dva hned několikrát dokázali vymyslet něco originálního. Začali Arabelou, po Čestmírovi přišel Křeček v noční košili, M. M. si střihl ještě Bambinot. Pravdou je, že tohle byl poslední seriál těch dvou, který byl tak dobrý ačkoli nápady sršeli dál. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

type_B: Není. O zázračné květiny nepřipravil lidstvo holič Blecha, nýbrž tři malí idioti, kteří spolu s učitelem Jandou během šesti dílů překonali rekord v počtu nejdebilnějších řešení čehokoli, ale chytří jsou všichni jak rádio. To může být fajn ve formátu, který koresponduje s Macourkovým autorským stylem vyprávění, ale v tomto formátu ne. A když se na závěr zpívá, že Čestmír zná "svět zázračných možností dětských řas", jdu normálně blejt. První díl vypadal docela slibně, Andrlové bradavky, Menšík a jeho halucinace, Nárožný i s Velkým Vezírem nebo nepřekonatelná učitelka Klepáčová Jiřiny Bohdalové, Effova trafika s Mladým světem, Zeitungem a Le Monde etc. etc., to vše zachraňovalo kult z dětství, takže bych snesl i ten falešný kult dětství a celkovou infantilnost (proč by se ostatně univerzální světové etické problémy nemohly řešit hlasováním ve sborovně ZŠ v Motýlkovicích?), ale bohužel prostě Macourek s Vorlíčkem. Po vydařené Arabele velký propad, Návštěvníkům ani po kotníky. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda. (M.B)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)
  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později pro časopis Premiere v žertu "vzpomínali" (těžko říct, komu z nich slova patří): "Dětí, které umějí létat, je poměrně málo, nicméně existují. A je smutnou skutečností, že jsou přehlíženy a odsouvány na okraj společnosti. Nikdo si jich nevšímá, nikdo o nich nemluví, občas nějaký nezodpovědný myslivec - spíš z neznalosti než ze zlého úmyslu - takové dítě dokonce sestřelí. Chtěli jsme přispět k nápravě této neradostné situace a doufáme, že se nám to aspoň trochu podařilo." (NIRO)

Reklama

Reklama