Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ten večer, kdy skončí ve funkci šerifa v Nevadě, přísahá Jerry Black matce zavražděné dívky, že vraha najde. Nevěří totiž, že policie zatkla toho pravého. Zjistí, že to je v poslední době v této oblasti už třetí případ, kdy oběti jsou mladé, blonďaté, hezké a na svůj věk malé. Kupuje proto starou benzínku v horách poblíž oblasti, kde se zločiny odehrály, a pátrá po vysokém muži s černým kombíkem, který rozdává hračky v podobě dikobraza a říká si čaroděj: to vyplývá z obrázku, který nakreslila zavražděná dívka. Jerryho osamělý život vystřídá přátelství s jistou ženou a její malou, blonďatou dcerkou. Není možné, že Jerry zanedbal něco, co může mít smrtelné následky? (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Přísaha zapřísahá diváka planými sliby, aby u ní zůstal. Především slibem detektivního příběhu. Nic než klamání tělem a vnější kostrou, jež ve skutečnosti tají psychologickou sondu do duše stárnoucího muže, kterého urputná posedlost a přání dobrat se pravdy zavádí do mlhavého pohraničí mezi realitou a zbožným přáním. Což o to, není nijak vyloučené skloubit v jednom filmu obojí. Potíž je v tom, že jinak profesionální režie Seana Penna to spojení nepromazala, takže v něm čas od času nepěkně skřípe, čas od času si každé z kol jede po jiné trase a čas od času jsou obě zajedno v tom, že dál ani otáčku. Nicholson to s finesou bezstarostného jezdce nakopne a jede se dál až do další poruchy. Po dvou hodinách tohoto harcování se divák nemůže dočkat finále, načež dorazí k cílové pásce, která se válí v prachu a vypadá, že ji tam někdo vyhodil před deseti lety. Nemohla bych tvrdit, že je ten film nudný, nezajímavý nebo hloupý. Tvrdím, že mi přijde nevyvážený, navozující něco, co nepřijde, a dost zvláštně pojatý. Rozhodným plusem je jako vždy bravurní Nicholson, závěr, kterému přes všechny výhrady musím přiznat jistou dávku nepříjemné realističnosti, a režisérovo rozhodnutí nejít vyšlapanou cestou. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Před dlouhými lety dávali v televizi Vajdovu černobílou klasiku "Stalo se za bílého dne", podle které Penn stvořil svůj remake a evidentně posunul celý příběh do jiné roviny, protože Vajdův film je drsný thriller. Kdyby došlo na srovnání, Pennův film by prohrál K.O., ale jeho poctivou filmařinu, která se neohlíží na komerční efekt,je nutno v dnešní době ocenit. Sean Penn totiž dokazuje, že je nejenom skvělý herec, ale i režisér. Jeho režie je citlivá a nápaditá. Příběh má možná až příliš pozvolné tempo, ale o to víc potom v kontrastu vynikne těch pár momentů, kdy člověku naskočí husí kůže. Náladu snímku přesně dokresluje působivě melancholická hudba, která mi svou náladou připomněla soundtrack k Raimiho The Gift.O skvělém Nicholsonovi nemá smysl se rozepisovat. ()

Reklama

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Chcete film který zaručeně sklidí úspěch? Nechte Nicholsona na obrazovce od začátku až dokonce a stane se. Přísaha je toho geniálním příkladem. Jedině Jackův herecký koncert z tohoto rádoby "dramatu" udělal poutavý snímek, který Vás sice nesrazí do kolen, ale ani na okamžik nezapochybujete o tom, že ho dokoukáte až do konce. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Komorná a o to drásajúcejšia dráma príliš poctivého muža, ktorý na výprave za splnením sľubu zišiel na cestu, z ktorej niet návratu. Jack Nichoslon dokazuje, že mu to stále dobre šliape, Sean Penn ako režisér potrebuje dobrý scenár a potom už nemá starosť, pri troche šťastia urobí z malých príbehov veľké. To všetko je fajn, lenže je tu ešte Mickey Rourke a jeho mini rolička, v ktorej podal natoľko úžasný výkon, až som sa seriózne zamyslel nad tým, prečo sa neudeľujú herecké ocenenia v zvláštnej kategórii „štek roka“. Dojal sám o sebe, ale silou svojho výstupu tiež výrazne pomohol celému príbehu, najmä, čo do motivácie hlavnej postavy. Také čosi som ešte nevidel! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sean Penn se nikam nežene. A já musím po opakovaném zhlédnutí po letech jednu hvězdu přidat. Kdyby zůstal na své oslavě, všechno by vypadalo jinak. Byla mrazivá noc, zbývalo šest hodin do jeho odchodu do penze. Život poldy ale nejde jen tak zabalit, zvlášť když kolem někdo vraždí blonďaté holčičky s roztomilými červenými šaty. Černí ptáci krouží nad hlavami všech zúčastněných, mezi kterými nechybí retardovaný indián, velký čaroděj ujíždějící na ježcích nebo matka, která navždy ztratila svou dceru a které dal náš polda v důchodu svůj osudový slib. Sean Penn režíroval potřetí, znovu přizval Jacka Nicholsona, rád si hraje se symboly, dbá na výběr lokací a často nechává plynout pouze obraz, zatímco postavy mlčí. Navíc nepřináší klasickou detektivku, ale spíš psychologickou deku s mysteriózním oparem, kterak se jedna posedlost mění spíš v prokletí. Nicholson nejednou dokázal, jak je skvělým hercem, tady jen litujeme, že už zřejmě nikdy nic nenatočí. Svou poslední životní šanci jeho postava chytá pořádně za pačesy, jenže odejít je sakra těžké. Výborné atmosféře pomáhá i hudba (Hans Zimmer, Klaus Badelt) a kamera oscarového Chrise Mengese, výsledku i skvělý casting i těch nejmenších postav. 70% ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Vraždy dětí zobrazené ve filmu byly volně založeny na aktuálních případech detektiva Joea Depczynskiho, který se účastnil natáčení jako technickým poradce. Nicméně případy neměl na svědomí jeden jediný vrah, jak tomu bylo ve filmu, ani jejich vyšetřovatel nedošel ke stejnému závěru, jako zde detektiv Jerry Black. (HappySmile)
  • Původně se mělo natáčet v Minnesotě, ale z finančních důvodů se nakonec produkce přesunula do Kanady. (HappySmile)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno