Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak před časem jsem si zopakoval tohle dílko a koukám, že jsem sice jednu hvězdu na hodnocení přidal, ale nějak jsem zapomněl na komentář. Každopádně původní hodnocení bylo přísný. I když se pořád v mých očích jedná o jeden z těch slabších kousků režiséra Petersena, tak řemeslně i emocemi určitě víc funguje na diváka než sračkovní Nákaza. Pravda klišé se tu najde víc než dost je to taková schématická předem odhadnutelná místy naivní žánrovka, ale dá se vidět bez úhony i s přispěním kvalitního původního vhs dabingu.60% ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Když jste Dustin Hoffman a potřebujete zachránit manželství, šikne se i pseudoEbola. Celou stopáž se mnou mlátil rozpor "chci se dívat vědcům pod mikroskop" a emoční výlevy nad zobrazovaným strádáním, ale vědecká nátura je silnější než slabý žaludek, což platí jak pro mě, tak pro Petersena. Apokalyptickou atmosféru úspěšně nabourával bravurní pilot Cuba Gooding Jr., který je tentokrát za trubku, co není totálně dutá trubka, což mu naprosto nepochopitelně slušelo a emoční paletu filmu to paradoxně sjednotilo. Některé zvraty sice visí v laboratorním vakuu, ale v kontextu žánru je Smrtící epidemie mimořádně životaschopné dílo. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým výborné herecké obsadenie - nosatý Hoffman, rozvedená manželka Russo, slizký Sutherland, pohoďáci Cuba Gooding Jr a Kevin Spacey a General Morgan Freeman, ktorý sa nakoniec postavy na správnu stranu barikády. Fajn je tu podaný aj príbeh o víruse, ktorý sa snažila vláda zamiesť pod koberec a o 30 rokov sa im to vrátilo aj s úrokmi. Film stojí predovšetkým na dobrých postavách, ktoré s omrviniek skladajú skladačku, aby vynašli protilátku. Niekedy je to pritiahnuté za vlasy a trošku americké, ale slušná výprava (všade sama armáda, obleky, nakazený občania), hudba a hlavne príbeh s vynikajúcimi hercami ma bavil viac ako som čakal. 80% - 4* ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kdyby film ke konci nezačal připomínat komedii (např. scéna, kde se málem střetnou dva vrtulníky) dal bych možná i maximum. Takhle musím volit trochu mírnější hodnocení, ale to nic nemění na tom, že tohle je zdařilý kousek, ve kterém Dustin dokazuje, že vždy podá maximální výkon, Cuba dokazuje, že když chce, tak umí (musím si už sehnat toho Jerryho Maguirea) a pro Morgana byl tohle jen trénink pro jeho roli v pozdějším Wanted. 80 %. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si v tomto karanténním období musel pustit i druhý film s tématikou virové epidemie. A ve srovnání se Soderberghovou Nákazou to podle mě zaostává. Tak Petersonova režie je precizní, o tom se nemá cenu ani dohadovat, herecké obsazení se taktéž dá zařadit mezi tu nejužší špičku (tomu bezpochyby pomáhá i původní český dabing, jenž filmu přidává plusové body). Vadil mi ale dost jednoduchý scénář, který nepřišel s moc inovativními nápady, nebo se mu je možná nepodařilo převést z psané formy rovnou na plátno. Což o to, v rámci žánru to patří pořád k tomu nejlepšímu, ale očekával jsem asi trochu víc. Tempo film nabídne v pár částech přímo strhující.......ikdyž ta akční scéna s vrtulníky létajícími nad lesy mi přišla malinko přitažená za vlasy, stejně tak ten závěr s tou bombou (do filmu mi to nepasovalo). Na druhou stranu, jak jsem již na začátku zmiňoval, to drží nad vodou esa filmové kinematografie (výborný Donald Sutherland). Lepší tři hvězdy. Za mě dávám úctyhodných 70 % ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Když majitel obchodu se zvířaty Rudy (Daniel Chodos) onemocní virem a zhroutí se nad regálem s akvárii plnými rybiček, byly místo živých rybiček použity plastové. (Marek06)
  • Pri porovnávaní starej a novej vzorky fiktívneho vírusu Motaba na monitoroch v úvode filmu je vyobrazený skutočný smrtiaci vírus - Ebola. (Pembroke)
  • Když opice ve zverimexu zareagovala na náraz akvária a vyděsila se hluku, trenér ji pouze pobídl, aby se zasmála, což vyvolalo dojem, že se opice bojí. (Marek06)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama