Reklama

Reklama

Šmoulové

(seriál)
  • USA The Smurfs (více)
Animovaný / Rodinný / Fantasy
USA / Belgie, (1981–1989), 90 h 10 min (Minutáž: 12–23 min)

Tvůrci:

Peyo

Předloha:

Peyo (komiks)

Hrají:

Don Messick, Danny Goldman, Lucille Bliss, Frank Welker, Michael Bell, June Foray, Hamilton Camp, William Callaway, Alan Oppenheimer, Alan Young (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(9) / Epizody(256)

Veselé příběhy malých, ale modrou barvou nápadných skřítků - šmoulů. Šmoulové si žijí svým bezstarostným životem, který jim věčně kazí zlý černokněžník Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou pochytat všechny šmouly a sníst je... (wader)

Recenze (319)

eFOXsize 

všechny recenze uživatele

Šmoulové byly fenomén. Takový, že se staly módní ikonou, která se bude pravidelně vracet pro nové generace. To už něco vypovídá ne? A v každé generaci má neskutečný úspěch. Já jsem je milovala po vizuální i poslechové stránce. První kazety do walkmana jsem měla se šmoulama. A na dětských párty se pouštěly šmoulí písničky. A všechno bylo šmoulové. A jediné, co mě dokázalo u dětské lékařky v čekárně udržet, byly zdi polepené šmouly! Celá mánie díky seriálu... Jasných 5! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ušlechtilí lesní skřítci s tělesnou výškou tří jablek v Císlerově dabingové exhibici. Přítomnost Šmoulinky v jinak ryze pánském světě je oficiálně vysvětlována tak, že ji vyslal Gargamel s úmyslem infiltrovat šmoulí komunitu, ovšem jejich dobrota jí natolik otevřela oči, že se odvrátila od strany zla představované proplešlým pánem Azraela a stala se nedílnou součástí modré sekty. Já bych to viděl spíš tak, že slovo dobrota bylo zaměněno za sexuální pozornost, což vysvětluje i jeden z výroků Smurfa Mrzouta: „Nemám rád krátké předehry..“ ()

Reklama

Grogan 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství. Banda Šmoulů (každý má nějakou vlastní charakteristiku - můj favorit je věčně hladový Mlsoun a věčně zachmuřený Mrzout se svým "Nemám rád") je naháněna čarodějem Gargamelem, jeho kocourem Azraelem a později též jeho vychytralým pomocníkem klukem Fukem. Právě tihle 3 jsou silným tahounem seriálu, jejich hlášky a originální nápady na pochytání Šmoulů jsou nezapomenutelné. Díly bez nich jsou slabší, protože ne všichni Šmoulové jsou zábavní jako Mlsoun s Mrzoutem ( Sašetka a ostatní Šmoulata, děda Šmoula, Fešák, Koumák - ti mě moc neberou). Ale přesto je to moc hezká pohádka. ()

Yin 

všechny recenze uživatele

Pod "modrou figurkou" si mladší ročníky představí Na'vi z Avatara, milovníci kung-fu Davida Carradina ve skříni a generace dnešních třicátníků v tom musí mít taky jasno. Nemůže to být nikdo jiný než Šmoulové. Nebo vlastně Smerfy, jak jim říkají Poláci. Je až s podivem, že se to u našich sousedů obešlo bez vetšího skandálu, pomyslíme-li, jak Polákům zvedl krucifixy hypoteticky homosexuální teletubbie Tinky Winky. Osada obývaná tlupou samců, jimž z díry v gaťkách zcela bez ostychu trčí ocásek, mezi kterými žije jediná žena s vyzývavým blond účesem a všichni společně neustále "šmoulujou", to muselo byt pro konzervativní věřící sousto. Nemluvě o tom, že se v seriálu vyskytoval i kanibal - černokněžník Gargamel s ďábelským kocourem Azraelem ... ()

Morien

všechny recenze uživatele

Nekoukala jsem na ti pokémoni a nekoukala jsem ani na ti šmoulové (Děkuju vám, rodiče, že jste mě jako malou drželi zkrátka a zakazovali mi televizi! Děkuji! Děkuji!) a když už nám to ve škole pouštěli místo vyučování, zvedala jsem hlavu od četby Pána prstenů a jiných podobně hříšných knih, nechápajíc, co na tom všichni žerou. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (42)

  • Ve vesnici je celkem 5 šmoulích dětí. První je malé batole jménem Šmoulíček a čtyři další jsou už starší a jmenují se Čiloun, Šikula, Sašetka a Filuta (taky Kliďas). (LindaKola)
  • V dílu „Neuvěřitelně se zmenšující čaroděj“ se Gargamel zmenšuje a zaútočí na něj Azrael. Je to odkaz na film The Incredible Shrinking Man (1957). (t.mon)

Související novinky

CGI Šmolkovia

CGI Šmolkovia

20.07.2005

Malí modrí škriatkovia s nápadnými bielými čiapkami zabávajú deti aj dospelých už od roku 1958, kedy začal Beligčan "Peyo" Culliford uverejnovať svoje krátke komixové stripy. Na popularite Šmolkov má… (více)

Reklama

Reklama